Έληξαν σε λιγότερο από 24 ώρες οι καταλήψεις στα σχολεία της Ρόδου με τους μαθητές να αντιδρούν στη Συμφωνία των Πρεσπών και σε άλλα «εθνικά» θέματα. Στο 1ο ΓΕΛ Ρόδου, στο Λύκειο Ιαλυσού και στο Λύκειο Έμπωνας έγιναν χθες κανονικά τα μαθήματα, ενώ η απόπειρα κατάληψης στο 5ο Γυμνάσιο Ρόδου, διήρκεσε δύο ώρες το πολύ.
Δεν έλειψαν όμως τα «παρατράγουδα», παρά τη σύντομη διάρκεια των καταλήψεων. Στο εσπερινό γυμνάσιο Ρόδου, στο σχολικό συγκρότημα του Βενετοκλείου, όπου στεγάζεται και το 1ο λύκειο, εισέβαλαν το απόγευμα της Πέμπτης εξωσχολικοί, εμποδίζοντας μαθητές να κάνουν μάθημα και προέβησαν μάλιστα σε βανδαλισμούς, σπάζοντας ολοκαίνουργια θρανία και προκαλώντας ζημιές στο κτήριο.
Γενικώς, ο ρόλος των εξωσχολικών στην όλη κινητοποίηση των μαθητών δημιουργεί πολλά ερωτηματικά. Η κατάληψη στο 1ο ΓΕΛ ξεκίνησε από μία μικρή μερίδα μαθητών, χωρίς να παρθεί σχετική απόφαση από το δεκαπενταμελές συμβούλιο, πολλά μέλη του οποίου απουσίαζαν σε πολυήμερη εκδρομή στη Θεσσαλονίκη.
Οι διευθυντές των σχολείων έχουν καταγράψει τις ζημιές και φέρονται να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο προσφυγής στη Δικαιοσύνη κατ΄ αγνώστων. Η εικόνα με τα σπασμένα θρανία, πεταγμένα στο προαύλιο και τις ζημιές στο σχολικό συγκρότημα προκάλεσε πολύ κακές εντυπώσεις. Μέχρι και ωμό κρέας βρέθηκε πεταγμένο στο προαύλιο που είχαν φέρει κάποιοι, προφανώς για να ψήσουν κατά τη διάρκεια της νύχτας!
Πάντως το δεκαπενταμελές συμβούλιο του 1ου ΓΕΛ εξέδωσε χθες ανακοίνωση, με την οποία καταδικάζει την κατάληψη και ξεκαθαρίζει ότι για την κινητοποίηση δεν είχε ενημερωθεί ή συμφωνήσει κανένα από τα μέλη, ενώ δεν είχε ενημερωθεί και ο διευθυντής του σχολείου. Οι μαθητές καταδικάζουν απερίφραστα την κατάληψη, λέγοντας ότι είναι ανεπίτρεπτο να αμαυρώνουν κάποιοι την εικόνα του σχολείου τους.
Η ανακοίνωση του 15μελούς συμβουλίου του 1ου ΓΕΛ έχει αναλυτικότερα ως εξής:
«Σαν δεκαπενταμελές συμβούλιο του Βενετοκλείου Λυκείου Ρόδου θα θέλαμε να εκφράσουμε την άποψη μας πάνω στο ζήτημα της χθεσινής κατάληψης. Η ιδέα της κατάληψης δεν προήλθε από κανέναν εκπαιδευτικό φορέα, αλλά από ορισμένα άτομα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Θεωρήθηκε σωστό να γίνει διαμαρτυρία δήθεν για το Μακεδονικό ζήτημα , χωρίς να ενημερωθεί ούτε ο διευθυντής του σχολείου, ούτε εμείς, το δεκαπενταμελές. Αντιθέτως , αποτέλεσε γεγονός εκμετάλλευσης η απουσία μας στην πενθήμερη εκδρομή της τρίτης Λυκείου, με αποτέλεσμα να κλείσει το σχολείο (όχι μόνο το Λύκειο αλλά και το Γυμνάσιο) και να εμποδιστεί η ομαλή λειτουργία του. Μάλιστα , όχι απλά δεν επετράπη στους υπόλοιπους συμμαθητές μας να κάνουν μάθημα, αλλά και εξευτελίστηκε το σχολείο στην τοπική κοινωνία με τα απαράδεκτα πανό και τα συνθήματα μίσους, ενώ δόθηκε το δικαίωμα σε κάποιους να αμαυρώσουν την εικόνα του σχολείου.
Θέλουμε λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε ότι η θέση του δεκαπενταμελούς συμβουλίου είναι ομόφωνα κατά της χθεσινής κατάληψης, καθώς το σχολείο δεν έχει καθήκον να λύσει τα εθνικά ζητήματα, όπως το Μακεδονικό. Ωστόσο, έστω ότι πράγματι υπήρχε η επιθυμία από όλους να λάβει θέση το σχολείο πάνω στο ζήτημα. Τότε, ο σωστός τρόπος να γινόταν η διαμαρτυρία θα ήταν να ζητηθεί άδεια από τον διευθυντή και από εμάς.
Βέβαια, το δεκαπενταμελές και γενικότερα η μαθητική κοινότητα του σχολείου, έχουμε το καθήκον να βοηθάμε ώστε να λειτουργεί με βέλτιστο τρόπο το σχολείο. Επιπλέον , είναι χρέος μας να διαφυλάξουμε τον ρόλο του σχολείου στην παροχή ανθρωπιστικής παιδείας, ήθους και σωστών αξιών στους μαθητές. Κάτι τέτοιο φυσικά είναι αδύνατο να γίνει με καταλήψεις στις οποίες ακούγονται συνθήματα ρατσιστικά και γίνονται στην πραγματικότητα μόνο και μόνο για να χαθούν διδακτικές ώρες. Το σχολείο μας πρέπει να παραμένει ανοιχτό και προσβάσιμο σε κάθε μαθητή, διότι αυτό είναι προς όφελος της κοινωνίας μας στο σύνολο της».
Μιλώντας στη «δημοκρατική» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, Γιάννης Παπαδομαρκάκης, δήλωσε ότι η πράξη της κατάληψης είναι παράνομη και ότι δεν μπορεί κανείς να εμποδίζει τους μαθητές να κάνουν μάθημα. Είμαστε πάντα δίπλα στους μαθητές μας, όπως οφείλουμε άλλωστε. Θα πρέπει όμως να συνειδητοποιήσουν ότι κάποια πράγματα δεν θα πρέπει να γίνονται. Η πράξη της κατάληψης είναι παράνομη. Δεν μπορούν να εμποδίζουν όσους θέλουν να κάνουν μάθημα να μπαίνουν στις τάξεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση αν ήταν υποκινούμενες ή όχι οι καταλήψεις δήλωσε τα εξής: «Δεν γνωρίζω, οπότε δεν μπορώ να απαντήσω. Αυτό που έχω να πω, είναι ότι οι μαθητές δεν θα πρέπει να χάνουν τα μαθήματά τους. Γνωρίζουμε ότι η Μακεδονία είναι ελληνική και δεν υπάρχει κανένας λόγος να μπαίνουμε σε άλλες κουβέντες. Πάντα με νηφάλιο, με ήρεμο και δημοκρατικό τρόπο πρέπει να λύνουμε τις διαφορές μας και να προβάλλουμε τα αιτήματά μας».
Επίσης ο κ. Παπαδομαρκάκης ανέφερε ότι ζήτησε από τους μαθητές των σχολείων να καταθέσουν μήνυση κατ΄ αγνώστων εάν χρειαστεί, σημειώνοντας ότι οι μαθητές δεν προέβησαν σε βανδαλισμούς, για τους οποίους προφανώς ευθύνονται εξωσχολικοί. «Παραβρέθηκα και εγώ στο εσπερινό γυμνάσιο. Διαπίστωσα ότι κάποιοι εξωσχολικοί πέταξαν θρανία στα παιδιά που θέλησαν να κάνουν μάθημα. Είπα στους διευθυντές των σχολείων να καταγράψουν τις ζημιές και αν χρειαστεί να καταθέσουν μήνυση κατ΄ αγνώστων, αφού οι μαθητές μας δεν έκαναν βανδαλισμούς. Δείχνουν ωριμότητα και πείθονται μετά από συζήτηση».
Τέλος, ο κ. Παπαδομαρκάκης καλεί μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς να προστατεύουν τους χώρους των σχολείων, σημειώνοντας: «Οι γονείς, οι μαθητές οι εκπαιδευτικοί πρέπει να προστατεύουμε τους χώρους των σχολείων. Δεν νοείται να καταστρέφεται σχολικός εξοπλισμός… Κυρίως όμως τίθεται το θέμα της ατομικής ασφάλειας κάθε μαθητή. Τι θα γίνει εάν χτυπήσει κάποιος σοβαρά; Γι΄ αυτό λοιπόν παρακαλώ να είμαστε πάντα πολύ προσεκτικοί σε κάθε μας κίνηση. Αυτό αφορά τόσο τους μαθητές, όσο τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, όλη την εκπαιδευτική κοινότητα γενικώς. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να διαιωνίζεται το όλο θέμα. Τα εθνικά ζητήματα θα λύσουν όσοι τα χειρίζονται με τον τρόπο που ξέρουν».