Την αντίθεσή του στο κυβερνητικό σχέδιο για υιοθέτηση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους εξέφρασε για πρώτη φορά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
«Δεν δικαιολογείται η αναθεώρηση» δήλωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος σε ομιλία του στην Πάτρα για τον εορτασμό του πολιούχου της πόλης, Αγίου Ανδρέα.
Ο κ. Παυλόπουλος έκανε λόγο για «αυτονόητες ιστορικές αλήθειες, ως προς την ανεκτίμητη προσφορά της Ορθόδοξης Χριστιανοσύνης και της Εκκλησίας μας».
Και χρησιμοποίησε τρία επιχειρήματα που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το σημερινό Σύνταγμα αποτυπώνει «ιστορικές αλήθειες» και επομένως δεν χρίζει αλλαγών ως προς τα θέματα της Εκκλησίας.
«Πριν από όλα ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει την εμβληματική παρουσία της Ορθοδοξίας και της Εκκλησίας στους αγώνες του Λαού μας και του Έθνους μας, πριν την Εθνεγερσία του 1821, καθ’ όλη τη διάρκειά της αλλά και καθ’ όλη την πορεία διαμόρφωσης του Νεώτερου Ελληνικού Κράτους. Με απλές λέξεις, η Εκκλησία ήταν και είναι πάντοτε παρούσα στους Εθνικούς μας Αγώνες» ανέφερε.
«Για να έλθω στο τώρα, η αδήριτη πραγματικότητα επιβάλλει, σε κάθε Έλληνα, και πάλι ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων, το χρέος να αναγνωρίζει ότι, στην σημερινή επώδυνη συγκυρία, η Εκκλησία μας διαδραματίζει έναν εξέχοντα κοινωνικό ρόλο» συνέχισε.
Και ως τρίτο επιχείρημα παρέθεσε το ρόλο της χριστιανοσύνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση:
«Κάθε συνειδητοποιημένος Ευρωπαίος πρέπει και οφείλει να γνωρίζει και να αναγνωρίζει ότι ο τρίτος βασικός πυλώνας του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού –μετά την Αρχαία Ελλάδα του Πνεύματος και την Αρχαία Ρώμη των Θεσμών- είναι η Χριστιανική Διδασκαλία» είπε.
Το συμπέρασμα στο οποίο οδηγείται είναι ότι «οι σχετικές διατάξεις των Συνταγμάτων μας, άρα και του ισχύοντος, δεν έχουν αμιγώς κανονιστικό περιεχόμενο, δεν θεσπίζουν δηλαδή ένα «δέον» αλλά αποτυπώνουν σε Συνταγματικό επίπεδο μια ιστορική αλήθεια. Και κατά τούτο- και ακριβώς επειδή αυτή η αλήθεια ισχύει και σήμερα- δεν δικαιολογείται η αναθεώρησή τους».
Το πλήρες κείμενο της αντιφώνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος.