Στον «αέρα» πρόκειται να βρεθεί η πρώτη κατοικία από τις αρχές του νέου έτους καθώς οι διατάξεις του νόμου Κατσέλη, που εξαιρούν από την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του δανειολήπτη την πρώτη κατοικία, παύουν να ισχύουν στις 31 Δεκεμβρίου.
Έτσι, οι δανειολήπτες έχουν 30 ημέρες προκειμένου να «γλιτώσουν» το σπίτι τους από τους πλειστηριασμούς. Οι θεσμοί εισηγούνται άμεσο «ξήλωμα» του νόμου 3869/2010 όσο συνεχίζει να μην αποδίδει.
Όπως τόνισε άλλωστε και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «στο Κόκκινο» «όσοι είναι εντός του νόμου Κατσέλη 31/12/2018 δεν χάνουν κανένα δικαίωμα. Ακόμη και μόνο η αίτηση να έχει γίνει στον νόμο Κατσέλη, παραμένουν σε αυτό το σύστημα προστασίας πλήρως».
Τα Ειρηνοδικεία με σημαντικές αποφάσεις τους ανάβουν «πράσινο φως» για αναδρομικό «κούρεμα» οφειλών, εάν η οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη έχει περαιτέρω επιδεινωθεί. Είναι γεγονός ότι ο νόμος Κατσέλη έσωσε πολλούς δανειολήπτες με πραγματικό πρόβλημα και «κούρεψε» τα δάνεια τους από 50% – 80% και σε ορισμένες περιπτώσεις έως 100%.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε ότι σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, άνω των 200.000 δανειοληπτών ή μη εξυπηρετούμενα δάνεια ποσού άνω των 13 δισ. ευρώ προστατεύονται από το νόμο Κατσέλη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2018, στο σύνολο των χαρτοφυλακίων, το 14,9% των μη εξυπηρετούμενων δανείων τελεί υπό καθεστώς αίτησης για υπαγωγή σε νομική προστασία. Στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο το ποσοστό υπαγωγής σε νομική προστασία φτάνει το 31,5%. Δηλαδή 3 στα 10 στεγαστικά δάνεια έχουν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη.
Πρόκειται σίγουρα για μια εξαιρετικά δυσάρεστη εξέλιξη για χιλιάδες Ελληνες που βρήκαν προστασία από την οικονομική κρίση σε ένα νόμο που ευεργετεί κατά κύριο κανόνα τους πένητες.
Το Ειρηνοδικείο Ρόδου συνεχίζει να δείχνει το ανθρώπινο πρόσωπό του. Μόλις πρόσφατα εξάλλου εξέδωσε ακόμη μια απόφαση, που προκάλεσε αίσθηση.
Η απόφαση αφορά έναν Ροδίτη, που διαμένει στην δυτική πλευρά του νησιού, που παραστάθηκε στη δίκη δια της πληρεξούσιας δικηγόρου του, Ευαγγελίας Γρύλλη.
Πρόκειται για έναν άγαμο και άνεργο 51χρονο, που εργαζόταν μέχρι τον Μάϊο του 2012 οπότε και απολύθηκε. Από το έτος 2012 έως και το έτος 2014 επιδοτήθηκε από τον ΟΑΕΔ ως άνεργος. Το έτος 2017, κατόπιν αιτήσεώς του έλαβε το ανά έτος Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, ύψους 200 ευρώ. Τον μήνα Φεβρουάριο θα αιτείτο την εκ νέου χορήγησή του. Επιπλέον, από τον μήνα Αύγουστο του έτους 2017, εκμίσθωσε για ένα έτος τμήμα του μοναδικού ακινήτου (ισόγειο), ιδιοκτησίας του, αντί του μηνιαίου μισθώματος των 250 ευρώ.
Το μηνιαίο εισόδημά του κατά το χρόνο συζήτησης της αίτησης του ενώπιον του δικαστηρίου ανερχόταν στο ποσό των 450 ευρώ.
Οι δαπάνες διαβίωσής του, περιορίζονται σε αυτές που απαιτούνται για την κάλυψη των στοιχειωδών βιοτικών αναγκών του, στις οποίες, με βάση τις συνθήκες ζωής του και την ηλικία του, περιλαμβάνονται τα στοιχειώδη έξοδα για διατροφή, ένδυση – υπόδηση, ηλεκτροφωτισμό, ύδρευση, θέρμανση, φορολογικές επιβαρύνσεις, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μετακινήσεις, συνεκτιμώντας και το γεγονός ότι δεν επιβαρύνεται με δαπάνη ενοικίου και ότι επιπλέον, δεν αποδείχθηκε κάποια υποχρέωση διατροφής προς οικεία του πρόσωπα. Το ποσό των προαναφερόμενων δαπανών εκτιμάται σε 537 ευρώ μηνιαίως.
Περαιτέρω, ο αιτών, έχει στην πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή του μια αποθήκη υπογείου ορόφου, καθαρής επιφάνειας 57,90 τ.μ., ένα διαμέρισμα του ισογείου ορόφου, καθαρής επιφάνειας 80,40 τ.μ., και έναν μελλοντικό πρώτο όροφο ποσοστού συνιδιοκτησίας στο οικόπεδο 20% στο οποίο αντιστοιχούν 60,00 τ.μ. εξ αδιαιρέτου.
Η αντικειμενική αξία του ανωτέρω ακινήτου ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 37.993,06 ευρώ. Πέραν του ως άνω ακινήτου δεν διαθέτει άλλη ακίνητη περιουσία ενώ έχει την πλήρη κυριότητα κατά ποσοστό 100% ενός αυτοκινήτου με ημερομηνία πρώτης άδειας κυκλοφορίας το 2001 με εκτιμώμενη εμπορική αξία 3.200 ευρώ και ένα δίκυκλο αξίας 1.200 ευρώ.
Σε χρόνο προγενέστερο του έτους από την κατάθεση της αίτησής του, ανέλαβε προς τις πιστώτριες τράπεζες χρέη ύψους 148.410,27 ευρώ.
Το δικαστήριο έκρινε ότι έχει περιέλθει σε πραγματική μόνιμη αδυναμία να πληρώνει τις ληξιπρόθεσμες χρηματικές οφειλές του προς τις μετέχουσες πιστώτριες, καθώς το εισόδημά του, μετά την αφαίρεση των δαπανών για την κάλυψη των βιοτικών αναγκών του, συγκρινόμενο με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του από τις παραπάνω δανειακές συμβάσεις δεν του επιτρέπει να ανταποκριθεί στον κύριο όγκο των δανειακών του υποχρεώσεων, το σύνολο των μηνιαίων δόσεων των οποίων ανέρχεται στο ποσό των 363,20 ευρώ.
Ρύθμισε έτσι τα χρέη του ορίζοντας μηδενικές μηνιαίες καταβολές προς τις πιστώτριες, οι οποίες θα ξεκινήσουν από τη δημοσίευση της απόφασης μέχρι τη δημοσίευση νέας απόφασης του Δικαστηρίου, με την οποία θα επαναπροσδιορίζεται το ύψος των μηνιαίων καταβολών.
Ορισε νέα δικάσιμο την 29/05/2019, ενώ εξαίρεσε της εκποίησης τα ακίνητά του.