Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στην εκπομπή «Alpha Ρεπορτάζ» και στους δημοσιογράφους Σπύρο Λάμπρου και Ράνια Τζίμα, αναφέρθηκε εκτενώς σε θέματα της οικονομίας και σε ζητήματα που άπτονται της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Για την τραγική δολοφονία στη Ρόδο
«Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος για τις ενέργειές τους στην, ταχύτατη και με επιτυχία, διαλεύκανση της τραγικής δολοφονίας που σημειώθηκε στη Ρόδο. Το Λιμενικό Σώμα έχει άξια και έμπειρα στελέχη που κατάφεραν να ανταποκριθούν και σε αυτή τη δύσκολη υπόθεση. Ελπίζουμε η λύση αυτή να αποτελέσει για την οικογένεια της νεαρής κοπέλας, ηθική δικαίωσα και να φέρει μια μικρή ανακούφιση».
Προσπάθειες για ανακούφιση και της μεσαίας τάξης
«Γίνεται μείωση των φορολογικών εισφορών των φυσικών προσώπων- σταδιακά, μέχρι και 25%, μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ- γεγονός που θα ωφελήσει 5,9 εκ. ιδιοκτήτες, η πρώτη κατηγορία φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ήταν στο 26% και εδώ και 2 χρόνια έχει πάει στο 22%, η ανεργία μειώθηκε από 27% σε 18.9%, ενώ στο 80% των περιπτώσεων των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών, η ασφαλιστική εισφορά με τον νόμο Κατρούγκαλου ήταν μικρότερη από την εισφορά που πλήρωναν με το προηγούμενο σύστημα και επί αυτής ψηφίστηκε πρόσφατα, επιπλέον μείωση, κατά 30%. Αυτά είναι μέτρα που έχουν σκοπό να ανακουφίσουν και τα πιο αδύναμα αλλά και τα μεσαία στρώματα».
Δηλώσεις Ζάεφ
«Η Συμφωνία των Πρεσπών περιέχει συγκεκριμένες αναφορές σε όλα τα ζητήματα που άπτονται των διμερών θεμάτων Σποπίων- Αθήνας και σαν σκοπό έχει την απομάκρυνση κάθε αλυτρωτικής πρόθεσης από την πλευρά της γείτονος. Σε αυτό το πλαίσιο και οι δυο πλευρές οφείλουν να τηρούν τους όρους της Συμφωνίας, για αυτό και θεωρώ ότι οι δηλώσεις Ζάεφ δεν δικαιολογούνται».
«Οφείλουμε να πούμε ότι στη Συμφωνία των Πρεσπών, στο άρθρο 7, αναφέρεται σαφώς ότι η «μακεδονική γλώσσα»- που έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ από το 1977, ως τέτοια- είναι μια σλαβική και καμία σχέση δεν έχει με τον Αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό. Ακόμη πουθενά στη Συμφωνία δεν αναφέρεται ο όρος «μακεδονική εθνότητα», τουναντίον αναφέρεται η «μακεδονική υπηκοότητα» (nationality δηλαδή) και οι πολίτες της χώρας, ως πολίτες του Κράτους της Βόρειας Μακεδονίας».