Ειδήσεις

Κομισιόν: Το Brexit εμποδίζει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

«Δεν υπάρχει νομική βάση, στην οποία να μπορεί να στηριχθεί το αίτημα της επιστροφής πολιτιστικών αγαθών, στο πλαίσιο της συμφωνίας αποχώρησης, η οποία πρόκειται να συναφθεί βάσει του άρθρου 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και αποτελεί σήμερα αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ της Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου», απαντά με κατηγορηματικό τρόπο ο Επίτροπος  Navracsics, στο αφελές ερώτημα που είχε υποβάλλει ο ευρωβουλευτής του Σύριζα Στέλιος Κούλογλου, για το αν η Κομισιόν υποστηρίζει την επιστροφή των γλυπτών, ιδιαίτερα με βάση τα νέα δεδομένα που διαμορφώνει το Brexit.

Αγνοώντας, προφανώς, τα νέα δεδομένα που διαμορφώνει το Brexit, τουλάχιστον στον τομέα της επιστροφής πολιτιστικών αγαθών, ο ευρωβουλευτής του Σύριζα, στην από 25 Σεπτεμβρίου 2018 ερώτηση του προς την Κομισιόν, διατράνωνε υπερηφάνως ότι:

«Το άρθρο 167 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενθαρρύνει τη συνεργασία των κρατών μελών για τη διατήρηση και τη διαφύλαξη της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η οδηγία 2014/60/ΕΕ καλύπτει όλα τα πολιτιστικά αγαθά που χαρακτηρίζονται «εθνικοί θησαυροί καλλιτεχνικής, ιστορικής ή αρχαιολογικής αξίας» βάσει της εθνικής νομοθεσίας.

Τα γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο, αποτελούν προϊόν κλοπής και έχουν αφαιρεθεί από το σύνολο του έργου που βρίσκεται στην Ακρόπολη. Εδώ και δεκαετίες έχει ζητηθεί η επιστροφή τους στην Ελλάδα, αλλά ιδιαίτερα μετά το Brexit δεν θα είναι εύκολα προσιτά στους πολίτες της ΕΕ καθώς η Μεγάλη Βρετανία στις διαπραγματεύσεις θέλει να περιορίσει την ελευθερία διακίνησης των ευρωπαίων πολιτών.»

Με την χθεσινή του γραπτή απάντηση ο Επίτροπος Navracsics, «βάζει στην θέση του» τον έλληνα ευρωβουλευτή, γνωστοποιώντας του ότι:

  • Σύμφωνα με το άρθρο 167 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η προστασία και η προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, συμπεριλαμβανομένης της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, αποτελεί πρωτίστως αρμοδιότητα των κρατών μελών.
  • Η δράση της Ένωσης αποσκοπεί μόνο στην ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ κρατών μελών για τη διατήρηση και τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και στην υποστήριξη και συμπλήρωση της δράσης τους.
  • Δεν υπάρχει νομική βάση στην οποία να μπορεί να στηριχθεί το αίτημα της επιστροφής πολιτιστικών αγαθών στο πλαίσιο της συμφωνίας αποχώρησης η οποία πρόκειται να συναφθεί βάσει του άρθρου 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και αποτελεί σήμερα αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ της Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Νίκος Ρούσσης- Στρασβούργο

Πηγή: reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου