Τοπικές Ειδήσεις

Τα κύρια σημεία συνέντευξης του Νεκτάριου Σαντορινιού

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στην εκπομπή «Πάμε Αλλιώς» στην ΕΡΤ και τον δημοσιογράφο Τάκη Σαράντη, αναφέρθηκε  σε θέματα της οικονομίας, της εξωτερικής πολιτικής αλλά και σε ζητήματα που άπτονται του χαρτοφυλακίου του

 

Για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στη Μόσχα

«Οι σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας, σχέσεις που έχουν κτιστεί με πολύ κόπο και αντιμετώπισαν κάποια προβλήματα τον τελευταίο καιρό, πιστεύω ότι “αναθερμάνθηκαν” μετά την συνάντηση Τσίπρα-Πούτιν, κάτι το οποίο φάνηκε και από τις δηλώσεις των δύο ηγετών. Η κυβέρνηση θέλει να ασκήσει μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που έχει ως κύριο μέλημα το συμφέρον της χώρας μας και του ελληνικού λαού. Ο πρωθυπουργός έκανε χθες μια πολύ σημαντική τοποθέτηση. Ότι η Ελλάδα μπορεί να αποδειχθεί αξιόπιστος εταίρος σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ, αλλά ταυτόχρονα να αξιοποιήσει ιστορικές σχέσεις με τη Ρωσία για να λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ. Η χώρα μας ανέκαθεν συνέβαλε στη δημιουργία δεσμών και φιλικών σχέσεων μεταξύ των γειτονικών της λαών και μπορεί να αξιοποιήσει το ρόλο αυτό αλλά και τη στρατηγική της θέση, προς όφελός της».

 

 

Συμφωνία των Πρεσπών και η θέση του κ. Καμμένου

«Η Ελλάδα βρίσκεται στο πρόγραμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Και οι δυο πλευρές όμως οφείλουν να τηρούν τους όρους της Συμφωνίας. Ο κ. Ζάεφ θα πρέπει να παραμένει στο πλαίσιο που ορίζεται από τη συμφωνία αυτή. Θα ήταν στρουθοκαμηλισμός εάν θέλαμε να διατηρηθεί η ισχύουσα κατάσταση όπου 145 χώρες έχουν αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με το όνομα Μακεδονία. Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε πόσο σημαντικό είναι ότι πλέον, τα διαβατήρια των πολιτών της γειτονικής μας χώρας θα αναγράφουν ότι είναι πολίτες του Κράτους της Βόρειας Μακεδονίας.

Τα αποτελέσματα στην εξωτερική πολιτική δεν προκύπτουν με δηλώσεις αλλά με πράξεις. Ένας από τους βασικούς όρους που περιλαμβάνει η Συμφωνία των Πρεσπών και υλοποιεί αυτή τη στιγμή η ΠΓΔΜ, είναι η συνταγματική αναθεώρηση και η απάλειψη των αλυτρωτικών όρων μέσα από το Σύνταγμά της, κάτι το οποίο μέχρι πρόσφατα δεν αποδεχόταν.

Ο κύριος Καμμένος έχει μια σταθερή άποψη ενάντια στη συμφωνία. Από εκεί και πέρα εμείς οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι η συμφωνία που επετεύχθη θα υλοποιηθεί. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και διαπιστώσουμε ότι οι αλλαγές που έχουν γίνει είναι σύμφωνα με το πρόγραμμα της συμφωνίας τότε θα έρθει και στην ελληνική βουλή και θα αντιμετωπίσουμε όποια ζητήματα προκύψουν εκείνη τη στιγμή».

 

Μέτρα για την ανακούφιση της κοινωνίας και εκλογές

«Ο Πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα τονίσει ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβρη του 2019, προς απογοήτευση του κ. Μητσοτάκη. Ο σχεδιασμός των Υπουργείων μας για την ολοκλήρωση των πρωτοβουλιών που έχουμε αναλάβει έχουν ορίζοντα τον Σεπτέμβριο, επομένως οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και όχι νωρίτερα.

Δεν υπάρχει καμία παραχολογία λόγω πρόωρων εκλογών. Προχωράμε στην υλοποίηση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού για την ανακούφιση της κοινωνίας μετά από την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Αυτή την εβδομάδα να σας θυμίσω, ξεκινάει η συζήτηση του πρώτου προϋπολογισμού που εγκρίθηκε από το ευρωπαϊκό εξάμηνο. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η μη περικοπή των συντάξεων, η μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι δράσεις που είχαμε προαναγγείλει εδώ και χρόνια και έπρεπε να γίνουν μόλις θα ανέκαμπτε η εθνική οικονομία. Το κοινωνικό μέρισμα, δίνεται εδώ και 3  χρόνια, δεν πηγαίνουμε σε εκλογές εδώ και 3 χρόνια…

Όσον αφορά την ανεργία, την παραλάβαμε στο 27% με μερική απασχόληση στο 60% και σήμερα την έχουμε φτάσει στο 18,9%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία. Είναι όμως ακόμα υψηλή. Δίνουμε καθημερινή μάχη για αυτό και κανείς δεν μπορεί να πει το αντίθετο. Μια από τις δράσεις που προωθούμε είναι η πρόσληψη επιστημόνων σε συγκεκριμένα πεδία και η χρηματοδότηση επιχειρηματιών για την πρόσληψη ανέργων. Για να αναφερθώ και στα πλεονάσματα, θα ήθελα να πω ότι οι σημερινές δεσμεύσεις της χώρας είναι για πλεόνασμα 3,5%, μικρότερο από αυτό που είχαν δεσμευτεί οι προηγούμενες κυβερνήσεις για  4.5% και 4%. Τα πλεονάσματα μπορεί να προκύπτουν αυτή τη στιγμή από την υψηλή φορολογία αλλά και από το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν. Έχουμε φτάσει σε μια φάση ανάπτυξης 2,1% για το 2018 και 2,5% για το 2019, παράγεται δηλαδή εισόδημα. Με το πλεόνασμα και τα έσοδα για το κράτος που θα έχουμε μας δίνεται η δυνατότητα να ασκήσουμε φορολογική και κοινωνική  πολιτική προς όφελος των πιο αδύναμων αλλά και των μεσαίων στρωμάτων».

Για τα εγκαίνια της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στην Κάλυμνο
«Η λειτουργία  της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στην Κάλυμνο που εγκαινιάστηκε από τον πρωθυπουργό  πριν από τρεις ημέρες είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός τόσο για τη ναυτιλία όσο και για την Κάλυμνο. Αυτή την στιγμή χρειαζόμαστε  άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό για τα στελεχώσει τα ελληνόκτητα πλοία αλλά και τα πλοία υπό ελληνική σημαία. Είναι συνεχείς οι παραινέσεις των εφοπλιστών αλλά και της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας προκειμένου να υπάρξει εκπαιδευμένο προσωπικό. Έχουμε ήδη προχωρήσει στην αναβάθμιση πολλών Ακαδημιών του Εμπορικού Ναυτικού όπως της Μηχανιώνας και παράλληλα προχωρήσαμε και στην  ίδρυση της Ακαδημία του Εμπορικού Ναυτικού στην Κάλυμνο σε έναν τόπο με μεγάλη ναυτική παράδοση, ο οποίος τροφοδοτεί κάθε χρόνο τις ακαδημίες του ναυτικού σε όλη την Ελλάδα με πάνω από 30 παιδιά. Ήταν ένα δίκαιο αίτημα για τους Καλύμνιους και για τη ναυτιλία που έγινε πράξη».

Σχετικά με τη νησιωτική πολιτική, την εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου και τις χρηματοδοτήσεις έργων

«Η νησιωτική πολιτική είναι μια πολυδιάστατη δραστηριότητα που περιλαμβάνει το σύνολο των ζητημάτων που αντιμετωπίζουν τα νησιά.
Όσον αφορά το Μεταφορικό Ισοδύναμο. Αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 55.000 εγγεγραμμένους νησιώτες, οι οποίοι έχουν πάρει τον μοναδικό αριθμό νησιώτη και έχουν γίνει πάνω από 45.000 κινήσεις με την χρήση του ΜΙ. Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, 2.500 συμμετέχουν στο πρόγραμμα απλά δεν οριστικοποίησαν την υποβολή τους για το 3ο τρίμηνο του 2018, επιχειρήσεις οι όποιες επωφελούνται μεσοσταθμικά περίπου το 40% του κόστους της μεταφοράς των προϊόντων στα νησιά. Από 01/01/2019 θα ξεκινήσει η εφαρμογή του μέτρου σε όλα τα νησιά.
Έχουν ξοδευτεί πάρα πολλά λεφτά στο να φτιάξουμε λιμάνια, τα όποια δεν είναι λειτουργικά. Μέχρι πριν από λίγο καιρό στην αρμόδια επιτροπή έγκρισης των λιμενικών έργων δεν συμμετείχε καν η Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων του Εμπορικού Ναυτικού, δηλαδή οι χρήστες  των λιμανιών δεν μπορούσαν να πουν την άποψή τους. Εμείς θέλουμε να αλλάξουμε σημαντικά τον χάρτη του λιμενικού συστήματος της χώρας, διότι δυστυχώς υπάρχει ένας κατακερματισμός και τα λιμενικά ταμεία δεν έχουν υπαλλήλους ώστε να υλοποιούν έργα. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών βγάζουμε τώρα στο πλαίσιο του ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ μια πρόσκληση για μελέτες λιμενικών έργων περίπου 25 εκατ. ευρώ και στις αρχές του νέου έτους θα βγάλουμε και στο ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ πρόσκληση για υλοποίηση έργων. Το πρόβλημα είναι ποιος θα υλοποιήσει τα έργα αυτά. Τα περισσότερα Λιμενικά Ταμεία δεν έχουν προσωπικό και για αυτό τον λόγο θέλουμε να κάνουμε μια θεσμική παρέμβαση ώστε να δημιουργηθούν τεχνικές υπηρεσίες στα λιμενικά ταμεία, που θα μπορούν να υλοποιήσουν τα έργα. Αυτό που κάνουμε δεν είναι απλά μια νομοθετική ρύθμιση αλλά έχουμε κάνει συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και έχουμε τρία εναλλακτικά σενάρια για την διαφοροποίηση και την αναβάθμιση του λιμενικού συστήματος. Ελπίζω στις αρχές του επόμενου χρόνου να φτάσουμε στο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο πραγματικά θα ενισχύει τις λιμενικές υποδομές στη χώρα μας».

 

 

 

 

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου