Προβληματισμός επικρατεί για την πορεία του ρωσικού τουρισμού στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Ρόδο, καθώς τα τελευταία τρία χρόνια φαίνεται ότι ακολουθεί καθοδική πορεία, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «δ», ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Tez Tour Ελλάδας κ. Δημήτρης Χαριτίδης, με αφορμή τον απολογισμό της τουριστικής σεζόν του 2018, η κίνηση των Ρώσων τουριστών προς την χώρα μας, δεν ήταν η ενδεδειγμένη ούτε και η αναμενόμενη.
«Για την ρωσική αγορά, τα νούμερα είναι λίγο διαφορετικά ανάλογα με την υπηρεσία που τα δίνει. Για την Ρόδο σύμφωνα με τα στοιχεία του αεροδρομίου ‘Διαγόρας’ παρουσιάζεται μια πτώση της τάξης του 11% ενώ τα νούμερα του υπουργείου Τουρισμού, δείχνουν αύξηση. Για όλη την Ελλάδα, για πρώτη φορά παρουσιάζει μεγάλη αύξηση η Αθήνα ως προορισμός για τους Ρώσους τουρίστες, ενώ τα περιφερειακά αεροδρόμια παρουσιάζουν πτώση. Στο σύνολο υπάρχει μία μικρή αύξηση της τάξης του 3% στο εννεάμηνο, ενώ η ρωσική στατιστική υπηρεσία, έδωσε άλλα νούμερα, όπου η Ελλάδα παρουσιάζει πτώση της τάξης του -3% (επί του συνόλου των αφίξεων). Νομίζω ότι εδώ υπάρχει κάποια σύγχυση καθώς το υπουργείο μιλάει για 782.000 αφίξεις (στο εννεάμηνο για όλη την Ελλάδα, ενώ η ρωσική υπηρεσία μιλάει για 623.000 αφίξεις, αντιστοίχως). Αυτή η διαφορά είναι πολύ μεγάλη και μας προβληματίζει. Τα νούμερα που μας δίνουν τα αεροδρόμια της χώρας μιλάνε για 663.000 αφίξεις στα περιφερειακά αεροδρόμια και 119.000 μόνον στην Αθήνα. Ωστόσο, εμπιστεύομαι περισσότερο τα στοιχεία των αεροδρομίων στα οποία βασίζομαι για να βγάλουμε τα πιο ασφαλή συμπεράσματα. Βάσει των στοιχείων αυτών, όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια σημείωσαν πτώση στην ρωσική αγορά –πέραν του αεροδρομίου της Κέρκυρας που σημείωσε άνοδο της τάξης του 18% με 58.000 αφίξεις, περίπου. Βέβαια, τα νούμερα είναι πολύ μικρά αλλά μπορούμε να σκεφτούμε ότι υπάρχουν και αφίξεις μέσω άλλων χωρών ή με άλλα μέσα», όπως είπε.
Άλλοι ανασταλτικοί παράγοντες στην εισροή μεγάλου ρεύματος Ρώσων τουριστών φέτος στην Ελλάδα σε σχέση με πέρυσι ήταν η διοργάνωση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου στη Ρωσία, η οικονομική αστάθεια σε διεθνές επίπεδο, η πτώχευση 7 μικρών Ρώσων tour operators -με αποτέλεσμα να αποτρέψουν τους Ρώσους για διακοπές.
Η περίπτωση της Ρόδου
Ειδικά στην Ρόδο, όμως, οι Ρώσοι ταξιδεύουν με αεροπλάνο: «Η Ρόδος, το 2018 έχει σημειώσει την μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση της τάξης του -11% με 112.587 άτομα από την Ρωσία, έναντι των 126.000 ατόμων που ήταν το 2017. Το περίεργο είναι ότι η Ρόδος, πέφτει για 2η συνεχόμενη χρονιά. Την στιγμή που πέρσι, καταγράφηκε άνοδος στις αφίξεις από την ρωσική αγορά σε όλη την Ελλάδα, η Ρόδος κινήθηκε πτωτικά και αποτελεί τον μοναδικό προορισμό που σημειώνει πτώση. Κατά την άποψή μου, αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους. Π.χ. υπάρχει έντονος ανταγωνισμός με τα παράλια της Τουρκίας όπου υπάρχουν μεν καλές ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά κάνουν καλύτερα και φτηνότερα πακέτα στους τουρίστες. Η Ρόδος έχει ανεβάσει λίγο τις τιμές της ενώ έχουν ανοίξει μεγάλες, πεντάστερες ξενοδοχειακές μονάδες. Στην Κρήτη για παράδειγμα, υπάρχει μεγαλύτερη επιλογή σε τρίστερα ξενοδοχεία με πιο φτηνά πακέτα. Ωστόσο, η φετινή χρονιά, ξεκίνησε πάρα πολύ καλά. Υπήρχε πάρα πολύ μεγάλη ζήτηση μέχρι τον περασμένο Μάρτιο. Τον Απρίλιο σημειώθηκε καθίζηση στις πωλήσεις και αμέσως μετά την υποτίμηση του ρουβλίου (από τον Μάιο και μετά) σημειώθηκε μια έκρηξη στις προσφορές από την Τουρκία. Παρά το γεγονός πως η Τουρκία έκανε προσφορές και έγινε ένας φτηνός προορισμός, θα σας πω μετά βεβαιότητας ότι πολλοί τουρ οπερέιτορς έχασαν πολλά χρήματα στην Τουρκία. Μπορεί να δείχνει ότι πρωτοστατεί σε αφίξεις, αλλά έχει και πολλές ζημιές, ταυτόχρονα» λέει ο κ. Χαριτίδης.
Τι θα γίνει το 2019
Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Tez Tour Ελλάδας, το 2019 η κατάσταση δεν θα είναι η ίδια για την ρωσική αγορά: «Η Τουρκία κάνει τα συμβόλαιά της, με τους Ρώσους τουρίστες εφεξής, σε ευρώ και όχι σε δολάρια όπως μέχρι πρότινος. Όσο ήταν σε δολάρια, είχε ένα πλεονέκτημα. Τώρα όμως, οι τιμές ανεβαίνουν. Να σημειώσουμε ότι παράλληλα με την ζήτηση από την Ρωσία, υπάρχει και τεράστια ζήτηση από την Ευρώπη για την Τουρκία. Μόνον από την Γερμανία η Αντάλεια κινείται στο +39%! Γι αυτό οι Τούρκοι, ανεβάζουν, τώρα τις τιμές. Ωστόσο εάν διαπιστώσουν ότι υπάρχουν τάσεις πτωτικές, σπεύδουν άμεσα να κάνουν προσφορές».
Αλλάζει το σκηνικό με την ρωσική αγορά
Είναι γεγονός πάντως, πως τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι «μεγάλες προσδοκίες» της Ελλάδας από την ρωσική αγορά, έχουν περιοριστεί. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι Ρώσοι τουρ οπερέιτορς, στρέφονται σε άλλες αγορές για πιο φτηνές διακοπές.
«Οι Ρώσοι είναι ακόμη καλοί πελάτες αλλά πρέπει να δούμε το πρόβλημα σφαιρικά. Ο μέσος όρος στις διανυκτερεύσεις έχει πέσει στην Ελλάδα, από όλες τις αγορές. Οι πελάτες δεν ξοδεύουν πια, όπως στο παρελθόν. Στο πρώτο οκτάμηνο για παράδειγμα, τα έξοδα που έκαναν οι Ρώσοι τουρίστες που πήγαιναν διακοπές σε άλλες χώρες σημείωσαν μείωση της τάξης του -23%. Ειδικά για τα Δωδεκάνησα, το κύριο πρόβλημα της ρωσικής αγοράς είναι πρωτίστως η μικρή σεζόν. Μην ξεχνάτε ότι στην Κρήτη, ξεκινούν από τέλη Απριλίου ενώ στην Ρόδο (αν και κάποιοι ξεκινούν από τον Απρίλιο) η πλειοψηφία, ξεκινάει από τα τέλη Μαΐου. Οπότε για τους ξενοδόχους, δεν είναι πια η βασική επιλογή όπως σε άλλα χρόνια. Οι Ρώσοι έδιναν προκαταβολές και αυτό εξασφάλιζε ρευστότητα –πριν να εμφανιστούν τα προβλήματα της οικονομίας της χώρας με την αστάθεια του ρουβλίου κ.λπ. Τώρα, δεν είναι ίδια τα πράγματα. Από την στιγμή που αλλάζουν συμπεριφορά οι άλλες αγορές και δίνουν ρευστότητα, είναι λογικό, οι επιχειρηματίες να στραφούν αλλού. Ωστόσο, εμείς σαν Tez Tour Ελλάδας θα έχουμε το 2019 τις ίδιες με φέτος αεροπορικές θέσεις από τη Ρωσία, αλλά θα αυξήσουμε αρκετά τις θέσεις μας από την Ουκρανία και τη Ρουμανία. Στοχεύουμε να φέρουμε περισσότερους ξένους τουρίστες στην Ελλάδα το 2019, αυξάνοντας τις αεροπορικές μας θέσεις κατά 10%, σε σύγκριση με το 2018».
Πέραν των οικονομικο – πολιτικών γεγονότων στη Ρωσία, κρίσιμος παράγοντας για το πώς θα διαμορφωθεί ο εισερχόμενος στην Ελλάδα ρωσικός τουρισμός το 2019, είναι οι σχέσεις της ρωσικής εκκλησίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο καθώς προχώρησε σε διακοπή της κοινωνίας και βρίσκονται σε «Σχίσμα» (όχι με την Εκκλησία της Ελλάδας).
«Προσωπικά, πιστεύω ότι οι εξελίξεις σε εκκλησιαστικό επίπεδο θα επηρεάσουν τις περιοχές που υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Απομένει να δούμε στην πράξη τι θα γίνει» κατέληξε ο κ. Χαριτίδης.