Την παρέμβαση της υπουργού Τουρισμού κ. Ελενας Κουντουρά ζητά με επιστολή του ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος κ. Παναγιώτης Τοκούζης, έπειτα από την διαφωνία που εξέφρασε ο ΣΕΤΕ για την διαδικασία έγκρισης και κατοχύρωσης του διακριτικού τίτλου των ενοικιαζομένων δωματίων – διαμερισμάτων.
Ο ΣΕΤΕ υποστηρίζει ότι στη διαδικασία έγκρισης και κατοχύρωσης διακριτικών τίτλων των επιχειρήσεων ΕΕΔΔ, θα πρέπει να εμπλακεί και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, προκειμένου να αποκλείεται ο κίνδυνος ταύτισης διακριτικών τίτλων ξενοδοχείων – ενοικιαζομένων δωματίων – διαμερισμάτων, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων που διατείνεται ότι ο ισχυρισμός του είναι αβάσιμος.
Επιπλέον, όπως προκύπτει από την επιστολή προς την υπουργό κ. Ελενα Κουντουρά, που δημοσιοποιεί σήμερα η «δ», ο κ. Παναγιώτης Τοκούζης υποστηρίζει ότι ο ΣΕΤΕ στηρίζει τις προτάσεις των κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων, εις βάρος των συμφερόντων της ΣΕΤΚΕ και στην περίπτωση –όπως αναφέρει- που το Ξ.Ε.Ε. εμπλακεί στη διαδικασία για τη μη ταύτιση των διακριτικών τίτλων, θα πρέπει να εμπλακεί και στη διαδικασία έγκρισης και κατοχύρωσης διακριτικού τίτλου για όλες τις επιχειρήσεις ανεξαιρέτως σε ποιο κλάδο ανήκουν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Συνομοσπονδία στρέφει τα βέλη της κατά του ΣΕΤΕ σημειώνοντας πως «ο ΣΕΤΕ ως κοινωνικός εταίρος σε θέματα τουρισμού απέναντι στην Πολιτεία, θα πρέπει να διασφαλίζει τα συμφέροντα του συνόλου των κλάδων που εκπροσωπεί και να διατηρεί πιο αμερόληπτη στάση».
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Κυρία Υπουργέ,
Ενημερωθήκαμε για τις παρατηρήσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Τουρισμού «Θεματικός Τουρισμός – ειδικές μορφές τουρισμού – ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου στον τομέα του τουρισμού και της τουριστικής εκπαίδευσης – στήριξη τουριστικής επιχειρηματικότητας και άλλες διατάξεις» και μετά λύπης μας διαπιστώσαμε, όπως και στην Έκθεση Δημόσιας Διαβούλευσης του Νομοσχεδίου, ότι ο ΣΕΤΕ στηρίζει τις προτάσεις των κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων χωρίς καν να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση με τον φορέα μας.
Συγκεκριμένα:
Στο άρθρο 32 «Διαδικασία κατάταξης τουριστικών καταλυμάτων – έγκριση διακριτικών τίτλων ΕΕΔΔ», θεωρεί ότι στη διαδικασία έγκρισης και κατοχύρωσης διακριτικών τίτλων των επιχειρήσεων ΕΕΔΔ, θα πρέπει να εμπλακεί και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.), προκειμένου να αποκλείεται ο κίνδυνος ταύτισης διακριτικών τίτλων ξενοδοχείων – ενοικιαζομένων δωματίων – διαμερισμάτων.
Επανειλημμένως έχουμε αναφερθεί στο θέμα του διακριτικού τίτλου για τις επιχειρήσεις του κλάδου μας αλλά και στα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί όλα αυτά τα χρόνια. Η διαδικασία έγκρισης και κατοχύρωσης του διακριτικού τίτλου των ενοικιαζομένων δωματίων – διαμερισμάτων ήταν ένα πάγιο αίτημα του φορέα μας, το οποίο στο παρόν Νομοσχέδιο αποσαφηνίζεται.
Ο ισχυρισμός του ΣΕΤΕ περί ταύτισης διακριτικών τίτλων ξενοδοχείων – ενοικιαζομένων δωματίων – διαμερισμάτων θεωρούμε ότι είναι αβάσιμος, καθότι τα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα στο διακριτικό τους τίτλο εμπεριέχουν τον όρο «ξενοδοχείο (hotel)» ενώ τα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα εμπεριέχουν τους όρους «δωμάτια/διαμερίσματα (rooms /studios / apartments)».
Σε κάθε τουριστική περιοχή υπάρχουν διαφόρων ειδών επιχειρήσεις, όπως εστιατόρια, τουριστικά γραφεία, γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων κ.α. που έχουν κατοχυρωμένους ή χρησιμοποιούν διακριτικούς τίτλους, στους οποίους συμπίπτουν κάποια ονόματα που εμπεριέχονται σ’ αυτούς.
Αυτό είναι φυσικό επόμενο να συμβαίνει χωρίς όμως να σημαίνει ότι δημιουργείται οποιαδήποτε σύγχυση αφού αφορά επιχειρήσεις οι οποίες ανήκουν σε διαφορετικό κλάδο.
Ένας διακριτικός τίτλος αποτελείται από το όνομα και τον όρο, ο οποίος δηλώνει τον κλάδο στον οποίο ανήκει. Η ταύτιση δυο διακριτικών τίτλων δεν προκύπτει από την χρήση ενός ίδιου ονόματος αλλά από το είδος της επιχείρησης. Για παράδειγμα σε μια περιοχή μπορεί να υπάρχει «Apollon hotel», «Apollon travel agency», «Apollon apartments», «Apollon rent a car».
Είναι σαφές λοιπόν, ότι δεν τίθεται θέμα ταύτισης των ονομάτων αφού ο όρος που τα συνοδεύει ξεκαθαρίζει απόλυτα το είδος της επιχείρησης, στην οποία ανήκει ο κάθε διακριτικός τίτλος.
Στην περίπτωση, που το Ξ.Ε.Ε. εμπλακεί στη διαδικασία αυτή για τη μη ταύτιση των διακριτικών τίτλων, θα πρέπει να εμπλακεί και στη διαδικασία έγκρισης και κατοχύρωσης διακριτικού τίτλου για όλες τις επιχειρήσεις ανεξαιρέτως σε ποιο κλάδο ανήκουν.
Εάν κάποιος φορέας επιβάλλεται να εμπλακεί στη διαδικασία έγκρισης και κατοχύρωσης διακριτικού τίτλου των ενοικιαζομένων δωματίων – διαμερισμάτων, αυτός είναι η ΣΕΤΚΕ, δεδομένου ότι είναι ο μοναδικός φορέας που εκπροσωπεί τα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα της χώρας και μέσω του Κεντρικού Πληροφοριακού της Συστήματος, διατηρεί εδώ και χρόνια τα στοιχεία των επιχειρήσεων του κλάδου αλλά και τους διακριτικούς τίτλους που χρησιμοποιούν, έστω και άτυπα.
Όσον αφορά τις επιχειρήσεις των ενοικιαζομένων δωματίων – διαμερισμάτων που ενδεχομένως έχουν προχωρήσει σε κατοχύρωση του διακριτικού τους τίτλου μέσω του Ξ.Ε.Ε. την περίοδο που ήταν ο αρμόδιος φορέας, θεωρούμε πως θα πρέπει μετά την ψήφιση του Νομοσχεδίου να εκδοθεί Υπουργική Απόφαση για την παραχώρηση του Μητρώου αυτού στο Υπουργείο Τουρισμού έτσι ώστε με δική του ευθύνη να ενημερώσει το Μητρώο των ΠΥΤ και το Μητρώο των Υπηρεσιών Μιας Στάσης και των Υπηρεσιών ΓΕΜΗ για την ορθή διασταύρωση των στοιχείων και προς αποφυγή ταύτισης των τίτλων αυτών.
Ωστόσο όμως, παρατηρούμε ότι ο ΣΕΤΕ για το άρθρο 68 «Θέση στάθμευσης μπροστά ή πλησίον των ξενοδοχείων» ενώ κρίνει θετική την προσπάθεια αντιμετώπισης του συγκεκριμένου προβλήματος και θεωρεί απαραίτητη την παροχή αυτή για τα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, δεν κάνει καμία αναφορά για την παροχή αυτή και στα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, τα οποία απευθύνονται ακριβώς στο ίδιο πελατολόγιο με τις ίδιες ανάγκες.
Κατόπιν των ανωτέρω, θεωρούμε ότι ο ΣΕΤΕ ως κοινωνικός εταίρος σε θέματα τουρισμού απέναντι στην Πολιτεία, θα πρέπει να διασφαλίζει τα συμφέροντα του συνόλου των κλάδων που εκπροσωπεί και να διατηρεί πιο αμερόληπτη στάση.
Με εκτίμηση,
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΟΚΟΥΖΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ