Γράφει ο
Νεκτάριος Καλογήρου
Η Ρόδος διαθέτει ένα τεράστιο δίκτυο αχαρτογράφητων μονοπατιών και αυτά είναι δυνατόν να οδηγήσουν το νησί σε μια ολοκαίνουρια και μεγάλη ατραξιόν, που θα είναι ελκυστική τόσο στους επισκέπτες, όσο και κυρίως στους κατοίκους του. Αυτή την περίοδο έχει ξεκινήσει ένα τιτάνιο έργο από τη Διεύθυνση Δασών ώστε αυτά να χαρτογραφηθούν, να σηματοδοτηθούν και να καταχωρηθούν στους διεθνείς χάρτες πεζοπορίας και εναλλακτικών αθλητικών δραστηριοτήτων. Η δράση αυτή χρειάζεται υποστήριξη από την τοπική αυτοδιοίκηση και την περιφερειακή διοίκηση για να ολοκληρωθεί πριν από το έτος 2020.
Σήμερα, από τα εκατοντάδες χιλιόμετρα μονοπατιών της Ρόδου, έχουν υποτυπωδώς αναδειχθεί μόλις τρία: Το φαράγγι του Σκουντουλιάρη στα Μάσαρη, ο γύρος της Κρητηνίας (η ευρύτερη περιοχή του Κάστρου μέχρι την Αμαρτο) και ο κύκλος του Αρχαγγέλου (περιμετρικά του Φερακλού). Οι τρεις διαδρομές πεζοπορίας και μία ακόμα που περιλαμβάνει αυτοκινητική διαδρομή 4Χ4 από την Αρνίθα προς την Κατταβιά, περιλαμβάνονται σε εθνικούς χάρτες εναλλακτικών δραστηριοτήτων. Πέραν τούτων καμία άλλη. Ούτε καν οι πασίγνωστες διαδρομές Απόλλωνα – Προφήτη Ηλία – Σαλάκου, Σιάννα – Κυμισάλα – Μονόλιθος, ή Ψίνθου – Μονή Καλόπετρας.
«Οι τουρίστες μένουν εκστασιασμένοι από το υπέροχο πράσινο της περιοχής μας» περιέγραψε στη ‘δημοκρατική’ ο κ. Γιώργος Θυρής, που διατηρεί μια μικρή ξενοδοχειακή μονάδα στον Μονόλιθο και συχνά οδηγεί τους επισκέπτες σε διαδρομές πεζοπορίας προς το κάστρο και το δάσος της Κυμισάλας. «Οι επισκέπτες έρχονται στην περιοχή για να ζήσουν αυτές τις διαδρομές. Αγαπούν τη φύση και αν μπορέσουμε να την αναδείξουμε σωστά, τότε τα χωριά μας θα γεμίσουν ξανά ζωή».
Πρέπει να σημειωθεί ότι στην έρευνα ποιότητας που διεξήγαγε ο Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου ανέδειξε τις φυσικές ομορφιές της Ρόδου ως το σημαντικότερο κίνητρο που έχουν οι ευρωπαίοι για να επιλέξουν το νησί μας για διακοπές.
Την ανακάλυψη, ανάδειξη και χαρτογράφηση των μονοπατιών της Ρόδου, αλλά και συνολικότερα της Δωδεκανήσου έχει αναλάβει η διεύθυνση Δασών, η οποία μάλιστα εντέλλεται να έχει ολοκληρώσει το όλο έργο στους επόμενους 24 μήνες. Δυστυχώς, με τα δεδομένα όπως είναι διαμορφωμένα σήμερα, εάν δεν παρασχεθεί βοήθεια στη συγκεκριμένη Υπηρεσία, θα χαθεί μια πολύτιμη ευκαιρία για το νησί. Είναι ξεκάθαρο πως με τον όγκο της δουλειάς που έχει σήμερα το δασαρχείο, σε συνδυασμό με την υποστελέχωσή του, είναι αδύνατο να μπορέσουν οι άνθρωποί του να κάνουν και αυτή τη δουλειά.
Ο προϊστάμενος Προγραμματισμού και Μελετών της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου, δασολόγος και περιβαλλοντολόγος Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος είναι εκείνος που έχει την ευθύνη του όλου έργου. «Ηδη ξεκινήσαμε από τους Λειψούς και καταφέραμε να ολοκληρώσουμε την εκεί καταγραφή των μονοπατιών. Αυτά αναδείχθηκαν, σηματοδοτήθηκαν και σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία έχουμε καταφέρει να βρούμε λύσεις για τη διαρκή συντήρησή τους» περιέγραψε ο ίδιος. «Όμως, με τη Ρόδο το έργο είναι πολύ πιο μεγάλο. Υπάρχουν πανέμορφες διαδρομές και θέλουμε να τις ανακαλύψουμε όλες. Μάλιστα, στο κάλεσμα που κάναμε για να μας δείξουν οι πολίτες δασικά μονοπάτια που πιθανώς δεν γνωρίζουμε, υπήρξε καλή ανταπόκριση».
Τα στελέχη της διεύθυνσης Δασών γνωρίζουν επακριβώς τις διαδρομές. Εκείνο που χρειάζεται είναι η ανάδειξη και η σηματοδότησή τους. Σε αυτό απαιτείται η βοήθεια τόσο από το Δήμο Ροδίων, όσο και από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. «Η σχετική υπουργική απόφαση που αφορά την καταγραφή των μονοπατιών παρέχει τη δυνατότητα να κάνουμε ανάθεση του έργου σε τρίτο πρόσωπο, γι’ αυτό πρέπει να συνεργαστούμε».
Κάρπαθος και Ρόδος στο
ευρωπαϊκό μονοπάτι «Ε4»
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαδρομή πεζοπορίας ολόκληρης της Ευρώπης. Ξεκινά από τις Πορτογαλικές ακτές του Ατλαντικού, διέρχεται την Ισπανία, διασχίζει ολόκληρη την κεντρική Ευρώπη, τα Βαλκάνια, κατεβαίνει από τη Μακεδονία, στην Ηπειρο, την Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο προς τα Χανιά και τερματίζει στη Σητεία. Ένα κομμάτι του συνεχίζει στην Κύπρο (όπως φαίνεται από το χάρτη που δημοσιεύει η σήμερα η ‘δημοκρατική’). Στην πράξη, το μονοπάτι «Ε4» διασχίζει ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση.
«Θέλουμε το μονοπάτι αυτό να περάσει και από τα Δωδεκάνησα» αποκάλυψε ο δασολόγος Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος και εξήγησε: «Σήμερα στην Κάρπαθο υπάρχουν οργανώσεις που μπορούν να υποστηρίξουν τη χάραξη που απαιτεί η ευρωπαϊκή διαδρομή. Αν υπάρξει η απαραίτητη συνεργασία τότε θα πετύχουμε να βάλουμε και τη Ρόδο στους Ευρωπαϊκούς χάρτες πεζοπορίας, με μια διαδρομή που θα ξεκινά από το Πρασονήσι και θα καταλήγει στο Ροδίνι».
Η δράση αυτή θα αποτελέσει το πρώτο, μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση ουσιαστικής ανάδειξης του εναλλακτικού τουρισμού στη Ρόδο. Ταυτόχρονα, όλοι οι κάτοικοι της Ρόδου θα κερδίσουν ένα διαρκές προσκλητήριο για επαφή με τη φύση.
Κάλεσμα για εκείνους που γνωρίζουν τα μονοπάτια
Το έργο καταγραφής των μονοπατιών της Ρόδου βρίσκεται σε εξέλιξη. Εκείνοι που γνωρίζουν δασικά ή άλλα μονοπάτια, μπορούν να βοηθήσουν στέλνοντας ένα μήνυμα στο: k.papadopoulos@apdaigaiou.gov.gr ή καλώντας στο τηλέφωνo 2241043693