Ειδήσεις

Γ. Ρέτσος: Το ιστορικό ρεκόρ και τα επόμενα μέτωπα-Τι ζητά ο κλάδος

Περαιτέρω ρυθμίσεις για τον χώρο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, το ΦΠΑ και κίνητρα για τους νεοεισερχόμενους εργαζόμενους στον τουρισμό, ζήτησε από την κυβέρνηση ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ. Η άνοδος των ανταγωνιστών και το Brexit.

ην ενίσχυση του αποτυπώματος του ελληνικού τουρισμού στην εθνική οικονομία έθεσε ως βασική επιδίωξη ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κάνοντας έναν μίνι απολογισμό τη χρονιάς που ολοκληρώνεται και προχωρώντας σε μια αρχική εκτίμηση για το 2019.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Γ. Ρέτσος, οι αφίξεις τουριστών φέτοςξεπέρασαν τα 30 εκατομμύρια (άνω των 33 εκατ. συμπεριλαμβανομένων των επιβατών κρουαζιέρας) ενώ τα έσοδα εκτίμησε πως θα ξεπεράσουν για πρώτη φορά τα 16 δισ. ευρώ, δημιουργώντας ένα νέο ιστορικό ρεκόρ.

Σε ό,τι αφορά τη συμβολή του τουρισμού στην απασχόληση στη χώρα, σημείωσε πως την περίοδο αιχμής (γ’ τρίμηνο) η συνεισφορά του τομέα αντιστοιχεί στο 17% των συνολικών θέσεων απασχόλησης, ενώ αν συνυπολογιστούν οι θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις που συνδέονται με τη λειτουργία του τουρισμού, το ποσοστό αυτό εκτιμάται πως διαμορφώνεται στα επίπεδα του 37% έως 42%.

Αναφερόμενος στο θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, ο κ. Ρέτσος υπογράμμισε πως το νομοθετικό πλαίσιο που εφαρμόζεται ήδη και προβλέπει την ένταξη κατοικιών που μισθώνονται σε τουρίστες στο μητρώο τουριστικών επιχειρήσεων, δεν συνιστά από μόνο του οριστική λύση στο θέμα.

Έθεσε ως ανάγκη να αναληφθούν από την πολιτεία πρωτοβουλίες για τις κατοικίες που μισθώνονται για μικρό χρονικό διάστημα σε ό,τι αφορά στο θέμα της φορολόγησής τους, ζητώντας την άμεση φορολόγησή τους στην πηγή (όταν γίνεται η κράτηση). Ταυτόχρονα ζήτησε να διασφαλιστούν ελάχιστες προϋποθέσεις που αφορούν την υγιεινή, την ασφάλεια και βασικούς όρους λειτουργίας αυτών καταλυμάτων.

Ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ ζήτησε ταυτόχρονα αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ για το τουριστικό προϊόν, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως οι επιχειρήσεις του τομέα έχουν προϋπολογίσει ως δεδομένες εξαγγελίες της κυβέρνησης πως από το 2019 θα μειωθεί, μεταξύ άλλων, ο φόρος στα μερίσματα.

Ταυτόχρονα ζήτησε να υπάρξει ρύθμιση για τους νεοεισερχόμενους εργαζόμενους στον χώρο του τουρισμού. Διευκρίνισε πως ο ΣΕΤΕ δεν συμφωνεί με τον ηλικιακό περιορισμό που υπάρχει σήμερα, καθώς υπάρχουν εργαζόμενοι που προσλαμβάνονται για πρώτη φορά σε τουριστικές επιχειρήσεις που υπερβαίνουν σε ηλικία τα 24 έτη είτε λόγω σπουδών είτε επειδή προέρχονται από άλλον κλάδο. Ζήτησε να υπάρξει ένας μικρότερος εισαγωγικός μισθός ο οποίος θα ισχύει για περίοδο δυο ετών, σημειώνοντας πως σήμερα ο μισθός που λαμβάνει ο νεοπροσλαμβανόμενος στον χώρο υπερβαίνει σημαντικά τον κατώτερο μισθό και ξεπερνά τα 800 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τη δυναμική του τουρισμού τα επόμενα χρόνια, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ εκτίμησε πως συνεχίζεται μεν, συμπληρώνοντας πως αναμένεται έως και ελαφρά καθοδική πορεία στο επόμενο διάστημα, καθώς συμπληρώνονται ήδη έξι χρόνια συνεχούς ανόδου και έχει υπολογιστεί πως οι ανοδικοί κύκλοι στον τουρισμό διαρκούν έξι έως επτά έτη. Εκτίμησε ωστόσο πως ο ελληνικός τουρισμόςδιατηρεί μακροπρόθεσμα την ανοδική του δυναμική, καθώς κατατάσσεται ήδη στους σημαντικότερους προορισμούς του κόσμου.

Για το 2019 ανέφερε πως δυο είναι τα μέτωπα από τα οποία θα κριθεί η πορεία της τουριστικής κίνησης: το πρώτο αφορά τις διεθνείς εξελίξεις, αναφέροντας συγκεκριμένα την άνοδο των ανταγωνιστών και ιδιαίτερα της Τουρκίας, αλλά και το Brexit, το οποίο δεν εξελίσσεται καλά, όπως ανέφερε, και αναμένονται επιπτώσεις που έχουν να κάνουν με την ψυχολογία που θα διαμορφωθεί στους βρετανούς ταξιδιώτες.

Στο εσωτερικό μέτωπο, εκτίμησε πως ο ελληνικός τουρισμός κινδυνεύει μόνο από την κακή του εικόνα, διευκρινίζοντας πως είναι απαραίτητο να τεθεί ως απόλυτη προτεραιότητα η διαχείριση των προορισμών  μέσω της δημιουργίας των λεγόμενων DMO (destination management organizations).

πηγή euro2day.gr

Παναγιώτης Δ. Υφαντής

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου