Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου
«Η στάση του κ. Ζάεφ δεν μου προκαλεί έκπληξη. Από τη στιγμή μάλιστα που ο κ. Τσίπρας του παρέδωσε αμαχητί τα πάντα, θεωρώ ότι είναι και αναμενόμενη». Αυτό δηλώνει σήμερα στην «δημοκρατική» σε συνέντευξή του, ο Τομεάρχης Ναυτιλίας και βουλευτής Λασιθίου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, σχολιάζοντας τόσο την στάση του Ζόραν Ζάεφ με τις συνεχείς προκλητικές δηλώσεις του, όσο και την υπόθεση με την Συμφωνία των Πρεσπών.
Επιπλέον, ο κ. Πλακιωτάκης μιλάει για την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, το οποίο ‘ευαγγελίζεται’ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ λέγοντας πως «οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για τη δήθεν έξοδο από τα μνημόνια, μόνο γέλωτα προκαλούν στους πολίτες αυτής της χώρας» κατηγορώντας τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, ότι υπονομεύει συστηματικά την ανάπτυξη της χώρας και το μέλλον του ελληνικού λαού.
Ειδικά για την Ναυτιλία, ο κ. Πλακιωτάκης δηλώνει πως «Για τη Νέα Δημοκρατία η Ναυτιλία αποτελεί την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, αποτελεί το κυρίαρχο μέσο εξωστρέφειας που αν αξιοποιηθεί κατάλληλα δύναται να ενισχύσει συνολικά τη διεθνή θέση της Ελλάδας» ενώ αναφορικά με την προκήρυξη εκλογών, ξεκαθαρίζει πως είναι πάντα ανοικτό, με δεδομένο ότι η διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης στα Σκόπια προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Πλακιωτάκη, να ξεκινήσουμε από την Συμφωνία των Πρεσπών και την στάση που τηρεί ο Ζάεφ, προκαλώντας αντιδράσεις. Κατά την άποψή σας, θα μπορέσει να έρθει στην Βουλή και ποια τύχη θα έχει;
Η στάση του κ. Ζάεφ δεν μου προκαλεί έκπληξη. Από τη στιγμή μάλιστα που ο κ. Τσίπρας του παρέδωσε αμαχητί τα πάντα, θεωρώ ότι είναι και αναμενόμενη.
Ο κ. Ζάεφ αν και στη διαπραγμάτευση που έγινε δεν είχε καμία διαπραγματευτική ισχύ, κατάφερε να εξασφαλίσει τη μερίδα του λέοντος χωρίς να δώσει τίποτε.
Συγκεκριμένα, πήρε το εισιτήριο για την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και έπεισε τον πρωθυπουργό και τον πρώην ΥΠΕΞ της Ελλάδας, να του εκχωρήσουν «μακεδονική» γλώσσα και «μακεδονική» εθνότητα. Συνεπώς, λογικό δεν είναι να προκαλεί και να διεκδικεί ακόμη περισσότερα;
Το ερώτημα όμως, είναι γιατί ο κ. Τσίπρας παραχώρησε τα πάντα στον κ. Ζάεφ;
Επίσης, από τη στιγμή που ο Βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργος Ντζιμάνης παραδέχεται αβίαστα ότι οι Σκοπιανοί «μιλούν τη μακεδονική γλώσσα» και δεν υπάρχει καμία επίσημη αντίδραση από μέρους της κυβέρνησης, είναι άκρως υποκριτική η στάση του κ. Τσίπρα σε σχέση με τις δηλώσεις του κ. Ζάεφ περί «μακεδονικής γλώσσας».
Η στάση του κ. Ζάεφ δικαιώνει πλήρως την εκτίμηση της Νέας Δημοκρατίας ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα δημιουργούσε αρνητικά τετελεσμένα για την Ελλάδα.
Επίσης, ενισχύει τη θέση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για την καταψήφιση της συμφωνίας όποτε κι αν έρθει στη βουλή, διότι είναι επιβλαβής για τα εθνικά συμφέροντα.
Όσον αφορά στην τύχη της συμφωνίας όταν έρθει στη βουλή, καλό είναι να ρωτήσετε τους βουλευτές των κ. Τσίπρα και Καμμένου.
• Η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι η χώρα «έχει βγει από τα μνημόνια» και μάλιστα ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις τη στιγμή που προωθεί την πολιτική παροχής επιδομάτων. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για τη δήθεν έξοδο από τα μνημόνια, μόνο γέλωτα προκαλούν στους πολίτες αυτής της χώρας.
Αν πραγματικά η Ελλάδα είχε βγει από τα μνημόνια, τότε γιατί το φθινόπωρο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έστειλε δύο προϋπολογισμούς στις Βρυξέλλες όπου στον έναν κόβονταν οι συντάξεις και στον άλλο όχι;
Γιατί τα στελέχη της παρακαλούσαν γονυπετείς μέχρι πρότινος για να τους επιτραπεί η μη περικοπή των συντάξεων;
Επίσης, γιατί ο κ. Τσίπρας δεν υποστήριξε την τροπολογία που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία το καλοκαίρι για τη μη περικοπή των συντάξεων η οποία έτυχε αποδοχής από την πλειοψηφία της αντιπολίτευσης;
Από την στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει επιβάλει 29 νέους φόρους στον ελληνικό λαό και έχει καταληστέψει τους συνταξιούχους, τα περί μη κοπής των συντάξεων και της ευσπλαχνίας του κ. Τσίπρα προς τους συνταξιούχους αποτελεί μια ακόμη ύβρι του πρωθυπουργού.
Ο κ. Τσίπρας, υπονομεύει συστηματικά την ανάπτυξη της χώρας και το μέλλον του ελληνικού λαού, ανταλλάσσοντας τη δυνατότητα δημιουργίας νέων παραγωγικών θέσεων εργασίας και εξασφάλισης σταθερού εισοδήματος για τους πολίτες με επιδόματα της πείνας.
Η πολιτική του είναι η πιο ακραία αντικοινωνική πολιτική που έχει εφαρμοστεί στη χώρα στα τελευταία χρόνια.
• Το 2019, θεωρείται «έτος εκλογών». Εσείς πότε εκτιμάτε ότι μπορεί να γίνουν οι βουλευτικές εκλογές;
Με δεδομένο ότι η διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης στα Σκόπια προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς, το ενδεχόμενο προκήρυξης εκλογών στην Ελλάδα είναι πάντα ανοικτό.
Αν ο κ. Τσίπρας πιεστεί και διαπιστώσει, ότι η «Συμφωνία των Πρεσπών» δεν συγκεντρώνει τις απαραίτητες ψήφους για να περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο, είναι πολύ πιθανό να προσφύγει στις κάλπες για να μεταβιβάσει την ευθύνη στη Νέα Δημοκρατία.
Ανεξάρτητα πάντως, από το αν θα γίνουν πρόωρα ή στην ώρα τους οι εκλογές, η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει και ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο αυριανός πρωθυπουργός.
Όσο πιο γρήγορα το εμπεδώσει ο κ. Τσίπρας τόσο καλύτερα για την Ελλάδα και τους Έλληνες.
• Μιλήστε μας για τον Τομέα σας. Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες της Ν.Δ. ως κυβέρνηση για τη Ναυτιλία και τη Νησιωτική Πολιτική;
Για τη Νέα Δημοκρατία η Ναυτιλία αποτελεί την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας.
Επίσης, αποτελεί το κυρίαρχο μέσο εξωστρέφειας που αν αξιοποιηθεί κατάλληλα δύναται να ενισχύσει συνολικά τη διεθνή θέση της Ελλάδας.
Προς την κατεύθυνση αυτή, η ελληνική ποντοπόρος ναυτιλία, πρέπει να παράσχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, να αξιοποιηθεί το ανθρώπινο δυναμικό της ελληνικής ναυτιλίας μας και να καταστούν τα λιμάνια μας στρατηγικοί διαμετακομιστικοί κόμβοι της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Παράλληλα, πρέπει να θεσμοθετηθεί ένα σύγχρονο και απλουστευμένο θεσμικό και φορολογικό πλαίσιο για να προσελκυστούν ιδιωτικές επενδύσεις και να αναπτυχθούν τομείς όπως η κρουαζιέρα και το yachting.
Σε σχέση με τα νησιά μας, πρέπει να δοθούν κίνητρα ώστε να αναβαθμιστούν οι υποδομές τους (π.χ. λιμάνια, θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές, υδροδότηση κ.λπ.), και να προσελκυστούν επενδύσεις που θα τονώσουν την οικονομική τους ανάπτυξη.
• Τι προσδοκάτε από το συνέδριο της Ν.Δ.; Θα είναι η αφετηρία για την πολυπόθητη πολιτική αλλαγή;
Το 12ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας νικηφόρας πορείας προς την πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος και εδραιώνει, τη σχέση εμπιστοσύνης της Νέας Δημοκρατίας με τον ελληνικό λαό.