Τοπικές Ειδήσεις

Προκαλεί ο Τσαβούσογλου:« Το ιδιοκτησιακό καθεστώς των Ιμίων δεν καθορίζεται επαρκώς»

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς των νησίδων δεν καθορίζεται επακριβώς στις Συνθήκες Λωζάνης και Παρισίων – Επισημαίνει ότι η Τουρκία συνεχίζει τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα – «Λαμβάνουμε τα μέτρα μας για τις γεωτρήσεις» δήλωσε για την Ανατολική Μεσόγειο

Αίσθηση προκάλεσαν οι εκ νέου εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος τόνισε ότι δεν υπήρξε καμία de facto αλλαγή στο καθεστώς των νησίδων του Αιγαίου», ενώ προειδοποίησε όσους κατηγορούν το κόμμα του ότι θέτοντας αυτό το ευαίσθητο ζήτημα βλάπτουν τα συμφέροντα της Τουρκίας.

Όπως γράφει η Hurriyet ο Τσαβούσογλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού στην τουρκική εθνοσυνέλευση, τόνισε ότι «το ιδιοκτησιακό καθεστώς των Ιμίων δεν καθορίζεται επακριβώς ούτε στη συνθήκη της Λωζάνης το 1923, ούτε στη συνθήκη των Παρισίων το 1947, τονίζοντας ότι δεν είναι σωστό να κατηγορείται το ΑΚΡ γι’ αυτό».

«Δεν υπάρχει αλλαγή στο παρόν καθεστώς αυτών των νησίδων του Αιγαίου μετά την κρίση των Ιμίων το 1995. Συνεπώς, υπάρχει ένα πεδίο έντασης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Και δεν είναι σωστό, να κατηγορείται το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Εκείνη την περίοδο και μετά την κρίση, ο Ισμαήλ Τζεμ, προκειμένου να βρεθεί μία λύση σε αυτά τα ζητήματα είχε ξεκινήσει διερευνητικές επαφές. Εάν τώρα προσπαθείτε να “στριμώξετε” στη γωνία το ΑΚΡ, θα βλάψετε την Τουρκία, καθώς πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα για τη χώρα μας. Αυτός που δεν πρέπει να ζημιωθεί ή να ζημιωθεί στο ελάχιστο είναι το Κόμμα. Τόσο το Γενικό Επιτελείο μας, όσο και το υπουργείο Άμυνάς μας συνεχίζουν τις διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα», τόνισε ο Τσαβούσογλου.

Και κατέληξε: «Αυτό το ζήτημα είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητο και θα συνεχίσουμε τις μεταξύ μας διαβουλεύσεις. Αν η βουλή επιθυμεί να ενημερωθεί σε μία κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, θα πραγματοποιηθεί μετά χαράς».
«Λαμβάνουμε τα μέτρα μας για τις γεωτρήσεις»

Όσον αφορά τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, ο Τσαβούσογλου ανέφερε πως υπενθυμίζει «σε αυτούς που ονειρεύονται μηδέν εγγυήσεις και μηδέν στρατεύματα στη Κύπρο, να ξυπνήσουν από αυτό το όνειρο, ας το εγκαταλείψουν, τέτοιο πράγμα δεν θα συμβεί ποτέ».

Μια από τις εθνικές υποθέσεις της Τουρκίας, είπε, είναι και η Κύπρος, προσθέτοντας ότι χρειάζονται ειλικρινείς προσπάθειες για μια δίκαιη και μόνιμη λύση.

Ο κ. Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν προσέγγισε τις ειλικρινείς προσπάθειες της Τουρκίας. «Πλέον δεν τίθεται θέμα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μόνο για να γίνεται λόγος. Θα ορίσουμε τι, γιατί, σε ποιες παραμέτρους, σε ποιο πλαίσιο θα συζητήσουμε. Υπενθυμίζω ξανά σε εκείνους που ονειρεύονται μηδέν εγγυήσεις, μηδέν στρατεύματα: Ας ξυπνήσουν από αυτό το όνειρο, να το εγκαταλείψουν, τέτοιο πράγμα δεν θα γίνει ποτέ».

Για τους υδρογονάνθρακες είπε ότι η θέση της Τουρκίας είναι καθαρή. Ανέφερε ότι «θα ξεκινήσουν γεωτρήσεις στα πεδία που έχει προσκαλέσει η ‘τδβκ’ (ψευδοκράτος) και στην ΑΟΖ που παλαιότερα είχε καταγραφεί στον ΟΗΕ». Τέλος, είπε ότι «πλέον έχουμε και γεωτρύπανο. Δεν κάνουμε μόνο έρευνες, λαμβάνουμε και συνεχίζουμε να λαμβάνουμε τα αναγκαία μέτρα εκεί με τα πλοία μας και τους ήρωες στρατιώτες μας».

Χουλουσί Ακάρ: Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα

Σε παρόμοια γραμμή κινήθηκαν και οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της χώρας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος, υπογράμμισε τη σημασία της επίλυσης των ζητημάτων που υπάρχουν στο Αιγαίο και την ανατ. Μεσόγειο υπό το πρίσμα του διεθνούς δικαίου και στο πλαίσιο των σχέσεων της καλής γειτονίας, της φιλίας και της συνεργασίας.

Ωστόσο, προέβη και πάλι στις γνωστές προειδοποιήσεις για Κύπρο, Αιγαίο και ανατ. Μεσόγειο.

«Στην Κύπρο, το Αιγαίο και την ανατ. Μεσόγειο δεν πρόκειται να επιτρέψουμε κανένα βήμα που δεν συμπεριλαμβάνει την Τουρκία και κανένα τετελεσμένο. Στην ανατολικήΜεσόγειο δεν θα δώσουμε άδεια για μονομερείς έρευνες υδρογονανθράκων και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την εφαρμογή και υλοποίηση κανενός σχεδίου στην περιοχή, στο οποίο δεν συμμετέχει η Τουρκία και η ΤΔΒΚ. Αυτά τα θέματα τα παρακολουθούμε από πολύ κοντά», τόνισε ο Ακάρ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • andreas    19.12.2018 10:50

    BRE TOYRKOGYFTA DEN KSERHS OTI EISAI MAKRYA APO THN PRAGMATIKOTHTA, TI THELHS DHLADH NA MAS PAROYSIASHS TH TOYRKIA GIA ENA SOBARO KAI EIRHNIKO KRATOS?? DEN KSERHS OTI H TOYRKIA DEN MPORH POTE NA GINH SYMBOLO EIRHNHS KAI TAKSHS AKRIBOS EPEIDH H ISTORIA THS EINAI ISTORIA FOBOY KAI TROMOY OPOTE EISTE ENAS BARBAROS LAOS.

Σχολιασμός άρθρου