Γράφει
ο Εμμανουήλ Μοράρης
Διαιτολόγος-
Διατροφολόγος
Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν… Ας φτιάξουμε τις γιορτές με ζεστά και γευστικά χριστουγεννιάτικα ροφήματα χωρίς να νιώθουμε ενοχές για τις περιττές θερμίδες καθώς είναι ιδανικά ακόμα και για αποτοξίνωση μετά την υπερφαγία των γιορτών…
Ρόφημα με κάρδαμο,
βανίλια, μέλι και γάλα
Υλικά:
• 1 φλιτζάνι γάλα
• 1/2 κ.γ σπόρους κάρδαμο
• 1 κ.γ μέλι
• 1 κ.γ βανίλια
Εκτέλεση:
1)Ανακατεύετε το γάλα και το κάρδαμο σε μια μικρή κατσαρόλα μέχρι να ζεσταθεί.
2)Βγάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε το μέλι και τη βανίλια.
3)Ανακατεύετε και το αφήνετε να κρυώσει για 5 λεπτά.
Τσάι με μέντα,
τζίντζερ και μάραθο
Υλικά:
• 1 φλιτζάνι βραστό νερό
• 1/2 κ.γ σπόρους μαράθου
• 2 κ.γ φύλλα μέντας
• 2-3 λεπτές φέτες τζίντζερ
Εκτέλεση:
1) Ρίχνετε το βραστό νερό, τους σπόρους μάραθου, τα φύλλα μέντας και το τζίντζερ.
2) Σκεπάζετε το φλιτζάνι με το πιατάκι του και το αφήνετε για 5 λεπτά.
Ρόφημα με
κανέλα, μέλι και lime
Υλικά:
• 1 ξύλο κανέλα
• 1 κ.γ μέλι
• χυμό από lime
• 1 φλιτζάνι βραστό νερό
Εκτέλεση:
1) Ανακατεύετε την κανέλα στο βραστό νερό και αφήνετε να κρυώσει.
2) Στη συνέχεια προσθέτετε το μέλι, χυμό από lime και ανακατεύετε.
Ρόφημα με κανέλα,
μανταρίνι, λεμόνι,
κρασί, μοσχοκάρυδο
και γαρύφαλλο
Υλικά:
• ½ λεμόνι
• ½ πορτοκάλι
• 1 μανταρίνι
• λίγο ξηρό κόκκινο κρασί
• στέβια
• 1 ξυλάκι κανέλα
• 2 γαρύφαλλα
• 1 πρέζα μοσχοκάρυδο σε σκόνη
• 100γρ. νερό
Εκτέλεση:
1) Βάζετε σε μία κατσαρόλα όλα τα υλικά και τα βράζετε για 3-5 λεπτά.
2) Σουρώνετε και σερβίρετε το κρασί ζεστό.
Ρόφημα με
κακάο και κανέλα
Υλικά:
• κανέλα σε σκόνη
• 1 κ.γ άγλυκο κακάο
• 100γρ. νερό
Εκτέλεση:
1) Βράζετε το νερό με το κακάο.
2) Πασπαλίζετε με λίγη κανέλα και αν το θέλετε λίγο πιο γλυκό προσθέτετε στέβια.