Ειδήσεις

Τα γεγονότα που σημάδεψαν τη διεθνή πολιτική σκηνή το 2018

Καθώς τελειώνει το 2018, το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων παρουσιάζει ανασκόπηση των σημαντικότερων διεθνών γεγονότων που σφράγισαν τη χρονιά που φεύγει, αλλά και όλων των μεγάλων αθλητικών στιγμών στην Ελλάδα και τον κόσμο.

21 Ιανουαρίου: Τουρκικά στρατεύματα μπαίνουν στην περιοχή του Αφρίν, στη βόρεια Συρία. Η “Επιχείρηση Κλάδος Ελαίας”, διάρκειας δύο μηνών, έχει ως στόχο τους Κούρδους της Συρίας. Τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι εγκαταλείπουν την περιοχή.

28 Ιανουαρίου: Το κοινοβούλιο της Ρουμανίας εκλέγει πρωθυπουργό τη Βιόριτσα Ντάντσιλα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, η οποία σχηματίζει την τρίτη κυβέρνηση της χώρας μέσα σε διάστημα ενός έτους. Η κρίση στο Βουκουρέστι πυροδοτήθηκε από τις προσπάθειες μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος.

14 Φεβρουαρίου: Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα παραιτείται, υπό την πίεση του κυβερνώνοντος κόμματος ANC (Εθνικό Αφρικανικό Κογκρέσο). Ο Ζούμα, στην εξουσία από το 2009, κατηγορείται για διαφθορά και παράνομο πλουτισμό. Την προεδία αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα.

16 Φεβρουαρίου: Ο Τουρκογερμανός δημοσιογράφος Ντενίζ Γιουτζέλ αποφυλακίζεται μετά από έναν χρόνο κράτησης από τις τουρκικές αρχές με την κατηγορία της τρομοκρατικής προπαγάνδας. Η υπόθεση αυτή πυροδότησε νέα ένταση στις σχέσεις του Βερολίνου με την Άγκυρα. Στις 20 Αυγούστου θα επιτραπεί να φύγει από την Τουρκία και η δημοσιογράφος και μεταφράστρια Μεσαλέ Τόλου.

4 Μαρτίου: Στην πόλη Σάλσμπερι δηλητηριάζονται με τη νευροτοξική ουσία Νοβιτσόκ ο πρώην πράκτορας της Ρωσίας Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του, Γιούλια. Και οι δύο επιβιώνουν. Η Βρετανία κατηγορεί τη Ρωσία για την επίθεση με χημικά στο έδαφός της.

4 Μαρτίου: Το ευρωσκεπτικιστικό κίνημα Πέντε Αστέρων και η λαϊκιστική, ακροδεξιά Λέγκα καταγράφουν μεγάλη άνοδο στις βουλευτικές εκλογές στην Ιταλία. Όμως κανένα από τα δύο κόμματα δεν εξασφαλίζει πλειοψηφία. Στις 6 Ιουνίου θα σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον ανεξάρτητο πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε.

11 Μαρτίου: Το Λαϊκό Κογκρέσο της Κίνας εγκρίνει τη συνταγματική μεταρρύθμιση που επιτρέπει στον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να παραμείνει στον προεδρικό θώκο για απεριόριστο αριθμό θητειών.

13 Μαρτίου: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απολύει τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον. Τον διαδέχεται ο συντηρητικός Ρεπουμπλικανός, πρώην επικεφαλής της CIA, Μάικ Πομπέο. Λίγες ημέρες αργότερα, ο Τζον Μπόλτον αναλαμβάνει νέος σύμβουλος του προέδρου για θέματα εθνικής ασφάλειας.

18 Μαρτίου: Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εκλέγεται, με συντριπτική πλειοψηφία, πρόεδρος της Ρωσίας για τέταρτη θητεία.

30 Μαρτίου: Στον φράχτη που χωρίζει το Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι ξεκινούν διαδηλώσεις -που συχνά συνοδεύονται από επεισόδια- διεκδικώντας το δικαίωμα της επιστροφής των προσφύγων στα εδάφη απ’ όπου έφυγαν όταν ιδρύθηκε το Ισραήλ. Μέχρι τα τέλη του έτους, περίπου 240 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις κατά μήκος του φράχτη.

4 Απριλίου: Ο πρόεδρος Τραμπ διατάζει την ανάπτυξη της Εθνοφρουράς στα σύνορα με το Μεξικό. Εκατοντάδες πρόσφυγες από την Ονδούρα, τη Γουατεμάλα και το Ελ Σαλβαδόρ θέλουν να περάσουν στο έδαφος των ΗΠΑ. Οι αμερικανικές αρχές χωρίζουν τα παιδιά από τους παράτυπους μετανάστες γονείς τους, μια πρακτική που προκαλεί έντονες αντιδράσεις.

7 Απριλίου: Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, 47 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση με δηλητηριώδη αέρια στην πόλη Ντούμα της Συρίας. Η Δαμασκός αρνείται κάθε ευθύνη. Στις 14 Απιρλίου, ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία εξαπολύουν πυραυλικές επιθέσεις εναντίον συριακών κυβερνητικών στόχων.

8 Απριλίου: Το συντηρητικό κόμμα Fidesz του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν κερδίζει τις εκλογές με ποσοστό 49,6% και καταλαμβάνει τα δύο τρίτα των εδρών του κοινοβουλίου.

18 Απριλίου: Στη Νικαράγουα, ξεσπούν ταραχές με αφορμή το σχέδιο της κυβέρνησης για περικοπή συντάξεων και αύξηση των φόρων. Χιλιάδες διαδηλώνουν ζητώντας την παραίτηση του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγκα. Η κυβέρνηση καταστέλλει βίαια τις διαμαρτυρίες.

19 Απριλίου: Το κοινοβούλιο της Κούβας εκλέγει νέο ηγέτη της χώρας τον αντιπρόεδρο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ. Ο 86χρονος Ραούλ Κάστρο παραμένει πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος.

28 Απριλίου: Σε μια ιστορική συνάντηση, στη μεθοριακή πόλη Πανμουντζόμ, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν και ο ηγέτης της Βόρειας Κορεάς Κιμ Γιονγκ Ουν δεσμεύονται για μια “νέα εποχή ειρήνης”. Ακολουθούν νέες συναντήσεις των δύο ηγετών, τον Μάιο και τον Σεπτέμβριο.

8 Μαΐου: Ο πρόεδρος Τραμπ ανακοινώνει την επικείμενη αποχώρηση της χώρα του από τη συνθήκη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία δηλώνουν ότι παραμένουν δεσμευμένες στη συνθήκη.

14 Μαΐου: Οι ΗΠΑ εγκαινιάζουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ. Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαμαρτύρονται και οι κινητοποιήσεις τους καταλήγουν σε λουτρό αίματος.

1 Ιουνίου: Ο Πέδρο Σάντσεθ, ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας, ανατρέπει τον συντηρητικό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος ηττάται στην ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής σε βάρος του, με αφορμή ένα σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο εμπλέκεται το Λαϊκό Κόμμα.

12 Ιουνίου: Σύνοδος κορυφής μεταξύ του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν και του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, στη Σιγκαπούρη. Ο Κιμ τάσσεται υπέρ της αποπυρηνικοποίησης, η Ουάσινγκτον προσφέρει εγγυήσεις για την ασφάλεια.

24 Ιουνίου: Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκλέγεται πρόεδρος της Τουρκίας. Με την ορκωμοσία του, στις 9 Ιουλίου, ολοκληρώνεται η μετάβαση στο νέο προεδρικό σύστημα στη χώρα.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου