Συνέντευξη στον
Δαμιανό Αθανασίου
«Όλοι μας ανεξαιρέτως, προσπαθούμε να αφήσουμε πίσω μας τα βαθιά σημάδια μιας πολύ-επίπεδης κρίσης, πρωτοφανούς στα παγκόσμια χρονικά, για τη διάρκεια και την έντασή της», αναφέρει, σε μια απολογιστικού χαρακτήρα συνέντευξή του στην «δημοκρατική» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Πάππου.
Εμπόδια στην άσκηση της όποιας επιχειρηματικής δραστηριότητας, είναι, όπως επισημαίνει στην ίδια συνέντευξη ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ «η υπερφορολόγηση, η έλλειψη ρευστότητας, το πολύπλοκο και ασταθές φορολογικό περιβάλλον, η έλλειψη ενός σαφούς πλαισίου για τις επενδύσεις, η γραφειοκρατία», αλλά εκφράζει συνάμα την αισιοδοξία του για προοπτικές διεξόδου και ανάπτυξης. Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν οι θέσεις και οι προτάσεις του κ. Πάππου για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των νησιών μας.
Aναλυτικά η συνέντευξη του προέδρου του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννη Πάππου.
• Κύριε Πάππου, ας ξεκινήσουμε με ένα σχόλιο για τη χρονιά που φεύγει.
Κύριε Αθανασίου, στο τέλος κάθε έτους συνηθίζονται οι απολογισμοί. Από το περσινό σας φύλλο και τις απαντήσεις μου, ολίγα σημεία θα άλλαζα. Ήταν μία ακόμη δύσκολη χρονιά για όλους μας.
«Αντέξαμε» με απώλειες. Κοινωνικά, Οικονομικά, Πολιτικά. Ως Επιμελητήριο, ως Επιχειρήσεις, ως Νοικοκυριά, Ως μονάδες.
Το 2018 ήταν μια χρονιά πλούσια σε πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις, καλές και κακές, με αγωνιώδεις προσωπικές προσπάθειες για σταθερότητα και οικονομική επιβίωση.
Όλοι μας ανεξαιρέτως, προσπαθούμε να αφήσουμε πίσω μας τα βαθιά σημάδια μιας πολύ-επίπεδης κρίσης, πρωτοφανούς στα παγκόσμια χρονικά, για τη διάρκεια και την έντασή της.
Ζούμε σε ένα σκληρό περιβάλλον. Και οι «ανηφόρες» δεν έχουν τελειώσει.
• Περιγράψτε μας συνοπτικά τη γενική κατάσταση που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις του νομού. Υπάρχουν προοπτικές διεξόδου και ανάπτυξης;
Οι συνθήκες που κρατούν για χρόνια καθηλωμένη την οικονομία, δεν άλλαξαν μέσα στο 2018. Θα έλεγα μάλιστα, ότι σε κάποιες περιπτώσεις, εντάθηκαν. Βασικά εμπόδια στην άσκηση της όποιας επιχειρηματικής δραστηριότητας, είναι η υπερφορολόγηση, η έλλειψη ρευστότητας, το πολύπλοκο και ασταθές φορολογικό περιβάλλον, η έλλειψη ενός σαφούς πλαισίου για τις επενδύσεις, η γραφειοκρατία.
Η αγορά πρέπει να κινείται μέσα από υγιείς διαδικασίες και μέσα σε υγιείς συνθήκες. Το βασικό ζήτημα, η ύπαρξη του οποίου συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα στην όποια ενίσχυση της αγοράς, είναι η έλλειψη ρευστότητας. Η αγορά κινείται σήμερα με συντάξεις, κουπόνια και επιδόματα.
Πέφτει το εισόδημα του νοικοκυριού, αλλάζει και η καταναλωτική του συμπεριφορά. Επικρατεί η εσφαλμένη αντίληψη ότι η υπερφορολόγηση σφίγγει τη θηλιά στο λαιμό μονάχα των επιχειρήσεων και των επιχειρηματιών. Πρωτίστως η υπερφορολόγηση αγγίζει και πνίγει τα νοικοκυριά.
Τα νοικοκυριά μας είναι μικρές επιχειρήσεις, κύριε Αθανασίου. Με έσοδα και έξοδα. Η κατάργηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας, η συνεχιζόμενη φορολόγηση, η έλλειψη ρευστότητας, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, η γραφειοκρατία, η ανεργία πλήττουν πρώτα τα νοικοκυριά.
Τα έσοδα μειώνονται, οι υποχρεώσεις γιγαντώνονται, συνεπώς πως θα μιλάμε για ανάπτυξη και κατανάλωση; Ρεαλιστικά, πιστεύω ότι υπάρχουν προοπτικές διεξόδου και ανάπτυξης.
Οι πληγές της κρίσης, σε οικονομικό επίπεδο, πρέπει να επουλωθούν και σύντομα. Χρειάζονται όμως οι απαραίτητες γενναίες μεταρρυθμίσεις και πρωτοβουλίες από πλευράς Κράτους με σκοπό την ανακούφιση των πολιτών και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.
Σε ό,τι αφορά στην περιοχή μας, οι Δωδεκανήσιοι εμπιστευόμαστε τη βαριά βιομηχανία του τόπου μας, τον τουρισμό και αυτό αποτυπώνεται και στα στοιχεία του Μητρώου του Επιμελητηρίου μας. Μέσα στο 2018 άνοιξαν συνολικά 832 επιχειρήσεις. Από αυτές, οι 556 ήταν στα τμήματα Υπηρεσιών & Τουρισμού. Οι μισές εξ αυτών, έκλεισαν.
Τουριστικά είχαμε μία πολύ καλή χρονιά και σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ειδικά τον Περιφερειάρχη, Γιώργο Χατζημάρκο για τις συντονισμένες ενέργειες ανάδειξης και προώθησης του τουριστικού μας προϊόντος. Γιατί όμως αυτή η άριστη χρονιά δεν αποτυπώθηκε στην τοπική οικονομία; Εδώ ερχόμαστε στις απαραίτητες γενναίες μεταρρυθμίσεις που προανέφερα.
Τον τουρισμό στην Χώρα μας οφείλει η Κεντρική Κυβέρνηση να τον αντιμετωπίζει με σοβαρότητα και προγραμματισμό, με σκοπό να αξιοποιηθούν επιτυχώς όλα εκείνα τα μοναδικά του χαρακτηριστικά και να αναδειχθεί η διαφορετικότητά του.
Χρειαζόμαστε Σοβαρότητα και Ανταγωνιστικότητα. Χρειαζόμαστε Τουριστικές Επιχειρήσεις και όχι Επιχειρήσεις «Τουρισμού» της μίας σεζόν. Χωρίς χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά μας, χωρίς δίκαιο και ανταγωνιστικό και σταθερό φορολογικό πλαίσιο για τις τουριστικές επιχειρήσεις, χωρίς μείωση της γραφειοκρατίας και χωρίς εύφορο πλαίσιο για επενδύσεις, πως θα λειτουργήσει αυτός ο κλάδος; Πως θα λειτουργήσει η οικονομία; Πως θα κερδίσει η κοινωνία;
• Κατά τη γνώμη σας που θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα, ώστε να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα των νησιών μας;
Σε μεταρρυθμίσεις και σε έργα υποδομής. Εγγράφως έχουμε καταθέσει τις θέσεις μας σε Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση. Θέσεις που αποτελούν δίκαια αιτήματα των επιχειρηματιών και των νησιωτών και πάνω σε αυτές τις θέσεις εργάζεται καθημερινά το Επιμελητήριο.
Για εμάς, αυτές είναι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Ρεαλιστικές. Απαιτητές από το σύνολο της κοινωνίας των νησιών μας.
Για να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα στα νησιά μας χρειάζεται:
-Σταθερός φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις 15% – 20%.
-Σταθερός φορολογικός συντελεστής 10% για τις νέες επιχειρήσεις για τα 5 πρώτα Έτη λειτουργίας τους.
-Ενίσχυση της απασχόλησης μέσα από επιδότηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών. Επίδομα εργασίας και όχι επίδομα ανεργίας.
-Σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο 10%
-Κλίμακες του ΦΠΑ σε 5 %, 9%, για είδη πρώτης ανάγκης, διατροφής, εστίασης, πολιτισμού και ενέργειας, ένδυσης και υπόδησης.
-Σταδιακή μείωση προκαταβολής φόρου κερδών επόμενης χρήσης από το 100% έως το 0%.
-Απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για τις νέες επιχειρήσεις για 5 έτη.
-Δημιουργία επιχειρηματικού επαγγελματικού ακατάσχετου λογαριασμού.
Επιπλέον, σε ό,τι αφορά στα νησιά μας,
-Επιστροφή των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ για το σύνολο των νησιών της Δωδεκανήσου.
-Μηδενικό (0%) φορολογικό συντελεστή για επιχειρήσεις μονίμων κατοίκων που δραστηριοποιούνται στο Καστελόριζο, το Αγαθονήσι, τη Ψέριμο, τους Αρκιούς, το Μαράθι και την Τέλενδο για προϊόντα και υπηρεσίες.
-Μηδενικό κόστος για τη μεταφορά εμπορευμάτων (μέσω επιδοτούμενων συνδέσεων, ακτοπλοϊκών και αεροπορικών) στα ανωτέρω νησιά.
Απαιτούμε από μία δίκαιη χώρα , η οποία στηρίζεται σε αυτά νησιά, να τα προσέξει. Να τα προστατέψει. Και να μην προκαλεί την εξόντωσή τους. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό που είναι τόσο απλό για τον κάτοικο του λεκανοπεδίου, είναι τόσο πολύπλοκο και σύνθετο, δύσκολο, για τον κάτοικο του Καστελλορίζου, της Τελένδου και της Ψερίμου.
Για πολλούς η νησιωτικότητα είναι ως έννοια κατανοητή, αλλά για λίγους είναι αντιληπτή. Και για ακόμη λιγότερους είναι η ίδια η ζωή τους.
• Σημαντικά γεγονότα της χρονιάς που φεύγει για το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου.
Ο απολογισμός για το Επιμελητήριο είναι πλούσιος για το 2018. Αναπτύξαμε δράσεις και ενέργειες με πρωτεύοντα σκοπό την παροχή σε όλα τα μέλη μας, υψηλής ποιότητας και χρησιμότητας υπηρεσίες. Με σκοπό την οποιαδήποτε ποιοτική ανάπτυξη των τοπικών επιχειρήσεων και κατ΄ επέκταση την γενικότερη πρόοδο του τόπου μας.
Δώσαμε έμφαση στην ενημέρωση και στην κατάρτιση των μελών μας, με σεμινάρια και ημερίδες ενημέρωσης, στην εξωστρέφεια των επιχειρήσεων μας και στην σύναψη διεθνών συνεργασιών, στην προώθηση των τοπικών προϊόντων και στην τουριστική προβολή του Νομού μας.
Ήμασταν και είμαστε παρόντες, σε κάθε απλή ή σύνθετη, μεμονωμένη ή κλαδική υπόθεση ή πρόβλημα, προωθήσαμε θέσεις και λύσεις για τα έντονα και πολλαπλά προβλήματα που αντιμετώπισαν οι επαγγελματίες στην καθημερινότητα τους, στον διαρκή και δύσκολο αγώνα τους για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων τους ή πολλές φορές, ακόμη και για την επιβίωση τους.
Δεκάδες συναντήσεις σε Υπουργεία, σε Γενικές Διευθύνσεις, Επιστολές, Υπομνήματα.
Τη χρονιά που μας πέρασε, στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου είμαστε ικανοποιημένοι μεταξύ άλλων για τη θετική έκβαση σε δύο μεγάλα θέματα για τα οποία αγωνιστήκαμε: την υιοθέτηση των προτάσεών μας για τις τροποποιήσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό στήριξης οφειλών και την διευθέτηση του ζητήματος των προστίμων που είχαν επιβληθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση σε τουριστικούς πράκτορες των νησιών μας.
Καταφέραμε να ενταχθούν και οι 2 προτάσεις μας, στα Προγράμματα Ειδικού Σκοπού του Υπουργείου Ανάπτυξης, και αναμένουμε την επίσημη ανακοίνωσή τους. Καταθέσαμε από κοινού με τους Δήμους 2 προτάσεις για τα Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου, για το νησί της Ρόδου και το νησί της Κω. Κατοχυρώσαμε και ευρωπαϊκά – παρά τις αντιδράσεις – το Σήμα μας της Κουζίνας του Αιγαίου (Aegean Cuisine) και το ταξιδέψαμε από το Καστελλόριζο και τη Λέρο έως της Βρυξέλλες και τη Στοκχόλμη. Συμμετείχαμε σε πληθώρα κλαδικών εκθέσεων της Χώρας μας και του εξωτερικού. Αποδείξαμε στην πράξη ότι οι σωστές ιδέες και η συνεργασία των φορέων υλοποιεί σημαντικά έργα και δράσεις. Το Επιμελητήριο στάθηκε αρωγός και χορηγός σε ποικίλες δράσεις και εκδηλώσεις, μεταξύ αυτών, στον Ποδηλατικό Μαραθώνιο της Ρόδου, στο Speed Sector, στη HISTORICA, στο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού. Συνεργαστήκαμε στενά με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων στην αντιμετώπιση προβλημάτων των μελών μας όπως το φορολογικό, η έλλειψη χρηματοδότησης, τα πνευματικά δικαιώματα, το κόστος για την ΑΕΠΙ κλπ. Συνεχίζουμε τον αγώνα για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δε σταματάμε. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να σταματήσουμε! Σε αυτό το σημείο, θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους μας τους συνεργάτες και τα στελέχη του Επιμελητηρίου και της ΔΕΤΑΠ. Η βοήθεια και η συμπαράστασή τους ήταν απαραίτητη για την επιτυχία όλων αυτών που προανέφερα. Είναι σημαντικό να βλέπεις τους συνεργάτες σου, εκλεγμένους ή μη, σε βάρος της δουλειάς τους ή του προσωπικού τους χρόνου, να στέκονται δίπλα σου για να βοηθήσουν στο σκοπό και το στόχο που έχουν δεσμευτεί.
Κλείνοντας, η ευχή σας για το ξεκίνημα της Νέας Χρονιάς.
Μακάρι το 2019, να ξεκινήσει η πορεία όλων μας για καλύτερες μέρες!! Να έχουμε Υγεία, Χαρά και Αισιοδοξία και να παραμείνουμε όλοι μέλη της επιχειρηματικής μας κοινότητας, χωρίς άλλες απώλειες.