Με στίχους από ποίημα του Μπέρτολτ Μπρεχτ που ύμνησε την ειρήνη, απάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από τη Σαμοθράκη, στον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επικαλέστηκε στίχους ενός τουρκικού Μικρασιάτικου τραγουδιού που υμνεί τον πόλεμο κατά της Ελλάδας, σε ομιλία του στη Σμύρνη.
«Χθες είδα στα δελτία των ειδήσεων ότι ο φίλος πρόεδρος Ερντογάν απευθυνόμενος στον λαό της Σμύρνης, σε πολίτες της Σμύρνης, θέλησε να τους διαβάσει στίχους ενός ποιήματος που υμνεί τον πόλεμο«, είπε ο κ. Τσίπρας στην τελετή ανακήρυξης του σε επίτιμο δημότη Σαμοθράκης και υπογράμμισε:
«Εγώ σήμερα εδώ, από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, από τη Σαμοθράκη, και κυρίως απευθυνόμενος σε όλους τους σκεπτόμενους ανθρώπους και στις δύο ακτές του Αιγαίου δεν θα θυμηθώ στίχους του πολέμου, αλλά στίχους ενός ποιητή που ύμνησε την ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανθρώπινη χειραφέτηση, του Μπέρτολτ Μπρεχτ, που έγραψε τος εξής: «Στρατηγέ ο άνθρωπος είναι πολύ χρήσιμος. Ξέρει να πετάει, ξέρει και να σκοτώνει, έχει όμως ένα ελάττωμα, ξέρει να σκέφτεται».
Απευθύνω λοιπόν το μήνυμα σε όλους-και στις δύο πλευρές του Αιγαίου-που ξέρουν να σκέφτονται και κυρίως γνωρίζουν την ιστορία-οι δυο λαοί βρέθηκαν στο διάβα της ιστορίας και σε στιγμές συγκρούσεων, δράματος, αλλά και σε στιγμές ειρήνης. Και σε στιγμές πολέμου, αλλά και σε στιγμές ειρηνικής διαβίωσης. Εμείς γνωρίζοντας αυτή την ιστορία και ως χώρα συμβολίζοντας πάντοτε την προσπάθεια για την ειρήνη, τις μεγάλες αξίες της λευτεριάς και της πανανθρώπινης δικαιοσύνης, γι αυτό αγωνιζόμαστε, γι αυτό έχουμε τη σιγουριά των Ενόπλων Δυνάμεών μας, που είναι ετοιμοπόλεμες ακριβώς επειδή ξέρουμε ότι υπερασπιζόμαστε την ειρήνη και θα την υπερασπιστούμε μέχρι την τελευταία ρανίδα τους αίματός μας όπως θα υπερασπιστούμε και την τελευταία γωνιά της πατρίδας μας».
Υπενθυμίζεται πως χθες σε ομιλία του ενόψει των τουρκικών δημοτικών εκλογών στη Σμύρνη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε σε ένα λαϊκό τραγούδι από την εποχή της Μικρασιατικής Καταστροφής, στο οποίο περιέχεται ο στίχος: «Θα ρίξω τους Έλληνες στη θάλασσα».
Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως το συγκεκριμένο τραγούδι εξέφραζε τον τουρκικό λαό το 1922, «τις μαύρες ημέρες της ελληνικής κατοχής».
Οι στίχοι χαρακτηρίζουν τους Έλληνες «πονηρούς» και «αλεπούδες» και τους Τούρκους ως «λιοντάρια».