«Κοινό Μέτωπο» για την αντιμετώπιση του ζητήματος που έχει προκύψει και απειλεί σοβαρά την δήμευση ολόκληρων περιουσιών στα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, εξήγγειλαν χτες σε συνέντευξη Τύπου, ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο δήμαρχος Ρόδου και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου κ. Φώτης Χατζηδιάκος και οι νομικοί τους σύμβουλοι κ.κ. Θοδωρής Παπαγεωργίου και Γιώργος Φιλιππάκος.
Άπαντες εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους, αλλά και την ανάγκη συντονισμού ενεργειών με απώτερο στόχο να κατατεθεί τροπολογία στην Βουλή σε συνεργασία με όλους τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της περιοχής μας.
«Είχαμε συνεργασία με τον κ. Χατζηδιάκο για το μεγάλο αυτό ζήτημα το οποίο παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά και αφορά τους δασικούς χάρτες. Κάθε μέρα που περνάει, δυστυχώς ανακαλύπτουμε και νέες πτυχές, και παραμέτρους καθώς αναδεικνύεται ως το μείζον ζήτημα αυτής της περιόδου επειδή συνιστά μια ευθεία επίθεση στους κανόνες του κράτους δικαίου αφού με τους νέους κανόνες που ισχύουν με την κατάταξη των γαιών επί των χαρτών, χάνεται οριστικά η ασφάλεια των συναλλαγών. Και βεβαίως, όπως το έχουμε περιγράψει, εξελίσσεται αυτή η διαδικασία ως ‘σκληρά αντιλαϊκή’ αλλά και βίαιη επίθεση στην ιδιοκτησία. Καταστάσεις απολύτως απαράδεκτες, για μία σύγχρονη χώρα και μία κοινωνία η οποία θέλει να λέει ότι είναι τμήμα του δυτικού πολιτισμού –όπου υπάρχει σεβασμός στην ιδιοκτησία, στην ελευθερία των πολιτών και τα δικαιώματά τους», τόνισε ο κ. Χατζημάρκος, επικαλούμενος και την επιστολή του βουλευτή Κυκλάδων κ. Γιάννη Βρούτση στις 3 Ιανουαρίου 2019, που ζητεί να συγκληθεί το περιφερειακό συμβούλιο με μοναδικό θέμα τους δασικούς χάρτες.
Είχε προηγηθεί η επιστολή του περιφερειάρχη προς τους δημάρχους όλων των νησιών της ΠΝΑΙ ώστε να εκδώσουν ψήφισμα για το θέμα –μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη.
«Η πορεία αυτού του ζητήματος, θα πρέπει να μας βρει στο ίδιο μονοπάτι με συνεργασία και συνεννόηση κι έτσι η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου δεν θα γίνει χωρίς την ΠΕΔ –απλά αναζητούμε ημερομηνία και τόπο συνεδρίασης» είπε ο περιφερειάρχης.
Κατέστησε μάλιστα σαφές, πως «ο κίνδυνος δεν είναι θεωρητικός. Θα επιμείνουμε σε αυτό το θέμα γιατί η ανάλυση των επιπτώσεων είναι πραγματικά εξαιρετικά ανησυχητική. Λυπάμαι πάρα πολύ, γιατί αντί να ασχολούμαστε με έναν τρόπο αποκλειστικά δημιουργικό, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας λύσεις που έχει ανάγκη ο τόπος, καλούμαστε συνεχώς σε μια λογική ‘συναγερμού’ να αποσβέσουμε περιπτώσεις πολιτικών, οι οποίες είναι ανερμάτιστες. Το σύνολο της κοινωνίας σε όλα τα νησιά, όπως εκπροσωπείται μέσα από επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς είναι στο πλευρό μας. Ζητώ από όλους τους κοινοβουλευτικούς μας να είναι στο πλευρό μας και δεν υπάρχει περιθώριο για δεύτερες σκέψεις σχετικά με πολιτικά χαρακτηριστικά. Οι επιπτώσεις του ζητήματος αυτού, μας ξεπερνούν όλους».
Αναφέρθηκε πάντως ιδιαιτέρως στους κυβερνητικούς εκπροσώπους της περιοχής μας, καθώς έχουν μεγάλη ευθύνη: «Έχουν πάνω τους μία μαύρη σελίδα με την κατάργηση του ΦΠΑ. Ελπίζω να μην θελήσουν να βάλουν πάνω τους και δεύτερη μαύρη σελίδα. Δεν ξέρω στις πόσες μαύρες σελίδες… ‘καίγεται’ ένα πολιτικός. Αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική απόφαση».
Φ. Χατζηδιάκος:
«Οι συνέπειες, θα είναι ολέθριες για τα νησιά μας»
Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηδιάκος υπογράμμισε τα εξής: «Είναι σημειολογικό και συμβολικό για τον τόπο, το γεγονός πως η πρώτη συνέντευξη Τύπου της χρονιάς, γίνεται από κοινού, του περιφερειάρχη και του προέδρου της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου. Πράγματι στην τελευταία συνεδρίαση της ΠΕΔ με την ευκαιρία του συνεδρίου της ΚΕΔΕ, είχε γίνει συζήτηση για το θέμα με τους δασικούς χάρτες. Αυτό ξεκίνησε αιφνιδιαστικά το 2016 με την έκδοση ενός Π.Δ. Έγιναν κάποιες κινήσεις εκ μέρους μας, από τον κ. περιφερειάρχη, από δημάρχους αλλά και την ΠΕΔ με παρεμβάσεις στον αρμόδιο υπουργό –τότε- κ. Φάμελλο, βλέποντας πως η ανάρτηση των δασικών χαρτών για τα νησιά Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, περιλαμβάνουν ρυθμίσεις και διατάξεις οι οποίες δεν έχουν σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Είναι ζήτημα ιδιαίτερα επαχθές. Δεν είναι λίγες φορές που έχουμε αιφνιδιαστεί από παρόμοιες ρυθμίσεις, εμείς οι αυτοδιοικητικοί. Έχουμε βιώσει έκδοση υπουργικών αποφάσεων, Π.Δ. χωρίς να έχουν ερωτηθεί ούτε καν κεντρικά τα όργανα της Τ.Α. (ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ, ΠΕΔ, Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια). Μας ειδοποίησαν ξαφνικά να προχωρήσουμε στην εφαρμογή του Π.Δ. Οι συνέπειες, θα είναι ολέθριες για τα νησιά μας. υπάρχει εμπεριστατωμένη εισήγηση των νομικών της ΠΝΑΙ, του Δ.Ρόδου και της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου που αναφέρει χαρακτηριστικά ποιες είναι οι επιπτώσεις από την εφαρμογή αυτού του Π.Δ. Ιδιωτικές περιουσίες, ‘αφανίζονται’ στην κυριολεξία και δεν μπορούν να αξιοποιηθούν αφού οι όροι για τον χαρακτηρισμό μια περιουσίας ως ‘δασικής’ είναι δυσβάστακτοι». Ο δήμαρχος επικεντρώθηκε στο γεγονός πως έχουν δημιουργηθεί πλείστα όσα προβλήματα με τις συγκεκριμένες αποφάσεις, που προκαλούν καθυστερήσεις και εμπόδια σε ενδεχόμενες επενδύσεις. «Ποιο νησί –μικρό ή μεγάλο- δεν έχει αγροτική ή οικοπεδική έκταση πάνω από 20 ή 35%; Αυτό σημαίνει ότι καμία τέτοια έκταση δεν μπορεί να αξιοποιηθεί. Σε λίγα χρόνια, δηλαδή όλες οι εκτάσεις θα γίνουν… δάση».
Θ. Παπαγεωργίου: «Όλο αυτό το ζήτημα θα μεταφερθεί
έντονα στην κοινωνία»
Στην τοποθέτησή του ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Ρόδου κ. Θοδωρής Παπαγεωργίου, ξεκαθάρισε τα εξής: «Όλο αυτό το ζήτημα θα μεταφερθεί έντονα στην κοινωνία. Ίσως δεν έχει συνειδητοποιήσει κανένας το μέγεθος και τις συνέπειες του προβλήματος αυτού. Υπήρχε ένας νόμος του 1979 που έλεγε τι είναι δάσος κ.λπ. και με Π.Δ. μπορούν συγκεκριμενοποιηθούν επιστημονικά κριτήρια για περαιτέρω εξειδίκευση. Ο νόμος λειτουργούσε και εφαρμοζόταν χωρίς Π.Δ. Το 2016, η Πολιτεία σκέφτηκε ότι χρειάζεται Π.Δ. και αντί να εξειδικεύσει το νόμο, το επέκτεινε λέγοντας πως είναι δασικές εκτάσεις, ακόμη κι αυτές που δεν περιέχουν δασική βλάστηση –εφόσον έχουν ‘φρυγανική, μη ξυλώδη, ποώδη ή αυτοφυή βλάστηση’. Αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι ακόμη κι ένας απλός θάμνος είναι αρκετός για να χαρακτηριστεί μία έκταση… δασική! Ο ιδιώτης θα είναι αναγκασμένος να κάνει ένσταση και προσφυγή για να αποδείξει ότι του ανήκει η περιουσία του».
Ο κ. Παπαγεωργίου επικεντρώθηκε στο γεγονός πως α) υπάρχει σχετική απόφαση δικαστηρίου β) μπορεί να γίνει παρέμβαση με σχετική τροπολογία γ) η Ρόδος και η Κως, επειδή διαθέτουν κτηματολόγιο –αλλά μόλις γίνει η ανάρτηση των δασικών χαρτών θα εμφανιστούν τα προβλήματα και σε αυτά τα νησιά.
Γ.Φιλιππάκος: «Το βάρος θα το σηκώσει ο ιδιώτης και χρονικά και οικονομικά»
Τέλος, ο νομικός σύμβουλος της ΠΝΑΙ κ. Γιώργος Φιλιππάκος, είπε: «Το θέμα στον πυρήνα του έχει την φράση “προστασία του περιβάλλοντος”. Αυτό προϋποθέτει και την ύπαρξη ενός συστήματος –σε μία σύγχρονη χώρα. Η Πολιτεία πρέπει να αναγνωρίσει το δικαίωμα στους πολίτες της που αντιπροσωπεύονται μέσω των εκλεγμένων θεσμών τους. Από την ψήφιση του νόμου του 1979 μέχρι και το 2016, έχουν περάσει τόσα χρόνια έχουν υπάρξει δικαστικές αποφάσεις και δεν έχουμε δει να αποτυπώνεται τίποτα στο επίμαχο Π.Δ. Όχι μόνον το βάρος θα το σηκώσει ο ιδιώτης (και χρονικά και οικονομικά με το να προσπαθήσει να ανατρέψει μια κατάσταση) αλλά ακριβώς επειδή αποδεικνύει πως το ίδιο το κράτος θεωρεί ότι δεν υπάρχει σύστημα» ενώ τόνισε πως δεν εισάγονται κανόνες δικαίου.
Εν κατακλείδι, ανακοινώθηκε πως πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες, με συντονισμένο τρόπο ενώ όπως διαβεβαιώθηκε από όλες τις πλευρές «Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια σε όλα τα επίπεδα –και πολιτικά και νομικά» όπως είπε ο κ. Χατζημάρκος.