Ειδήσεις

Τσίπρας-Καμμένος: Αναβολή «διαζυγίου» ενόψει επίσκεψης Μέρκελ

Τσίπρας και Καµµένος πάλι την Παρασκευή (11/1) ενώπιος ενωπίω, µετά τη χθεσινή (9/1), πρώτη συνάντησή τους

Tο µεγάλο ξεκαθάρισµα ανάµεσα στους Αλέξη Τσίπρα και Πάνο Καµµένο για την τύχη της κυβερνητικής συνεργασίας θα γίνει την Παρασκευή, µετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης της Ανγκελα Μέρκελ.

Οµως, σύµφωνα µε πληροφορίες, οι κ. Τσίπρας και Καµµένος έκαναν µια πρώτη συζήτηση χθες, σε µια συνάντηση που δεν ανακοινώθηκε και κατά την οποία συµφωνήθηκε να κλείσουν όλες οι εκκρεµότητες µε την ολοκλήρωση του ταξιδιού της Γερµανίδας καγκελαρίου στην Αθήνα.

Εξ αυτού του λόγου ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ανέβαλε την τηλεοπτική του συνέντευξη στο Star που είχε προγραµµατιστεί για απόψε, αµέσως µετά την εµφάνιση του πρωθυπουργού στο Open.

Η ακύρωση έγινε από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ στις 8.45 µ.µ., πιθανότατα αµέσως µετά την κουβέντα που είχε µε τον πρωθυπουργό.

Οι πιθανότητες για ένα ενώπιος ενωπίω ραντεβού το βράδυ ανάµεσα στους Αλέξη Τσίπρα και Πάνο Καµµένο για να κλείσουν τους ανοιχτούς λογαριασµούς περί την κυβερνητική συνεργασία ήταν µοιρασµένες.

Αρµόδιες κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν πως η συνάντηση των δύο ήταν «κάτι αόριστο», ενώ πληροφορίες από τους ΑΝΕΛ µιλούσαν για ραντεβού αργά το βράδυ. Φαίνεται πως οι δύο συµφώνησαν να πέσουν οι τόνοι για δύο 24ωρα και να ξεκαθαρίσουν το µέλλον της συγκυβέρνησης την Παρασκευή.

Το πρωί ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ θα παρουσιάσει τις εισηγήσεις του για την περαιτέρω στάση του κόµµατός του στα αρµόδια όργανα και εκ των πραγµάτων θα ανοίξει µερικώς τα χαρτιά του κυρίως ως προς τον χρόνο υλοποίησης της απόφασής του να αποσυρθεί από την κυβέρνηση. Αυτό πρακτικά σηµαίνει ότι και ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει τη δυνατότητα στην τηλεοπτική του εµφάνιση να προϊδεάσει για τα επόµενα βήµατα της κυβέρνησής του και τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει.

Στο µεταξύ, όσο το Ποτάµι δηλώνει ότι θα στηρίξει τη Συµφωνία των Πρεσπών, εφόσον αυτή δεν συνδεθεί µε ψήφο εµπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, το Μαξίµου αισθάνεται ότι πατάει στα πόδια του, ακόµη κι αν περιµένει τη µεγάλη έξοδο των ΑΝΕΛ από το σχήµα.

Η κυβέρνηση ροκανίζει τον πολιτικό χρόνο και επιµένει στην τακτική τού να προκαλεί την αξιωµατική αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, εφόσον θέτει υπό αµφισβήτηση την κυβερνητική σταθερότητα.

Επίσκεψη Μέρκελ

Το πρωθυπουργικό επιτελείο επιθυµεί να µη δηµιουργηθούν συνθήκες αποσταθεροποίησης το διήµερο που η Ανγκελα Μέρκελ θα βρίσκεται στην Αθήνα, ωστόσο γνωρίζει πως εάν ο Πάνος Καµµένος δεν δείξει εγκράτεια και τινάξει σήµερα την κυβερνητική συνεργασία στον αέρα, προφανώς και θα πρέπει να ξεδιπλώσει τµήµα των επόµενων πολιτικών πρωτοβουλιών αµέσως. Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση που η Νέα ∆ηµοκρατία επιλέξει να καταθέσει -αν το αποφασίσει- πρόταση δυσπιστίας πριν από την έλευση της Γερµανίδας καγκελαρίου στην Αθήνα.

Η στάση αναµονής δεν σηµαίνει ασφαλώς ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει καταλήξει µέσα του ότι η συµπόρευση µε τους Ανεξάρτητους Ελληνες έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της. Ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει ενοχληθεί σφόδρα από τους υπαινιγµούς του προέδρου των ΑΝΕΛ περί αποστασίας και εµφανίζεται αποφασισµένος να επουλώσει την πληγή που προκαλεί τεράστια φθορά στην κυβέρνηση εδώ και έναν χρόνο, από τότε που ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις για το «Μακεδονικό».

Το Μαξίµου έχει αποφασίσει να εκθέσει πολιτικά τη Νέα ∆ηµοκρατία, την οποία προκαλεί το τελευταίο διήµερο να αµφισβητήσει την κυβέρνηση από τη στιγµή που καταγγέλλει «αβεβαιότητα που ξεπερνά κάθε όριο». Σε αυτήν την περίπτωση γνωρίζει πως µια πρόταση δυσπιστίας δεν θα µπορέσει να περάσει, άρα αυτοµάτως η κυβέρνηση θα εµφανιστεί να ισχυροποιείται παρά την αποχώρηση του µικρού εταίρου της.

Από την άλλη, δεν έχει αποκλειστεί ποτέ η πιθανότητα να ζητήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός την παροχή ψήφου εµπιστοσύνης. Η κυβέρνηση θα επιθυµούσε να ψηφιστεί πρώτα η Συµφωνία των Πρεσπών και µετά, εφόσον χρειαστεί, να ζητήσει την εµπιστοσύνη της Βουλής. Ψήφος εµπιστοσύνης Οµως ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις, εφόσον αισθάνεται ασφαλής και θεωρεί ότι έχει εξασφαλισµένη την πλειοψηφία, να προκαλέσει την παροχή ψήφου εµπιστοσύνης αµέσως µετά την αποχώρηση της Γερµανίδας καγκελαρίου από την Αθήνα. «Εάν δείτε την κυβέρνηση να ζητά ψήφο εµπιστοσύνης, αυτό σηµαίνει ότι έχει διασφαλισµένους τους 151 βουλευτές» αναφέρουν αρµόδιες κυβερνητικές πηγές. Εκτός εάν τελικώς η Ν∆ σπεύσει να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας και επισπεύσει τις εξελίξεις.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ηµέρας και όσο αιωρούνταν η συνάντηση των δύο πολιτικών αρχηγών, η κυβέρνηση άφηνε µέσω στελεχών της υπονοούµενα ότι δεν εξαρτάται από τους ΑΝΕΛ η διατήρηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Τον τόνο έδωσε ο γραµµατέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης επαναλαµβάνοντας πως σε όλες τις κρίσιµες ψηφοφορίες η κυβέρνηση έχει διασφαλισµένες τις 151 ψήφους.

Ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι όχι µόνο υπάρχει η απαιτούµενη πλειοψηφία για την κύρωση της Συµφωνίας των Πρεσπών, αλλά συγχρόνως είναι διασφαλισµένη η πλειοψηφία της κυβέρνησης, ακόµη και η δυνατότητα συγκρότησης µιας νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας. Επί της ουσίας ανέπτυξε τη γραµµή που διατυπώθηκε από κοµµατικά στελέχη µετά τη λήξη της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραµµατείας του ΣΥΡΙΖΑ, τη ∆ευτέρα.

Στην ίδια λογική κινήθηκε και ο υπουργός Οικονοµικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επιµένοντας ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει µόνο τις 151 έδρες για τη Συµφωνία στο «Μακεδονικό», αλλά και κυβερνητική πλειοψηφία.

Γίνεται σαφές ότι η κυβέρνηση επιθυµεί να έχει τον πλήρη έλεγχο των κινήσεων προτού ανοίξει τα χαρτιά της. Το βέβαιο είναι ότι η Συµφωνία των Πρεσπών θα έρθει στη Βουλή νωρίτερα απ’ ό,τι προβλεπόταν και ότι πριν από την ψήφισή της µπορεί να έχουν προηγηθεί σηµαντικά πολιτικά γεγονότα, τα οποία δεν µπορεί να προσδιορίσει µε ακρίβεια κανείς αυτήν τη στιγµή

πηγή ethnos.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου