Οι προκλήσεις και οι προοπτικές του τουρισμού προσβασιμότητας αναλύθηκαν στην επιτυχημένη ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποίησε χθες στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου η ΚΟΙΝΣΕΠ Ασκληπειάδες με τη στήριξη του πρακτορείου τουρισμού Gem Travel και της dingo. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης, Πρόεδρος του ευρωπαϊκού φόρουμ ΑμεΑ και της Ε.Σ.ΑμεΑ.
Το συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε η αρχισυντάκτρια της «δημοκρατικής», κα Μαίρη Φώτη. Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Αθλητισμού και Πολιτισμού, κα Μαριέτα Παπαβασιλείου, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, η αντιδήμαρχος Τουρισμού, Μαρίζα Χατζηλαζάρου, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων και υποψήφιος δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου και υποψήφιος δήμαρχος Ρόδου, Στράτος Καρίκης, η υποψήφια βουλευτής με το ΚΙΝΑΛ, Λίτσα Φτακλάκη, ο διευθυντής του ΕΟΤ Δωδεκανήσου, Αγαπητός Ξάνθης, ο πρόεδρος του συλλόγου διευθυντών ξενοδοχείων Ρόδου, Γιώργος Ματσίγκος, ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων, Κώστας Κατσίβας και ο πρόεδρος του Σωματείου Εστιατόρων, Γιάννης Κλούβας.
Την εκδήλωση άνοιξε η αντιπρόεδρος της Δ.Ε.Τ.Α.Π., της αναπτυξιακής εταιρείας του Επιμελητηρίου, κα Μαριτάνα Αλακιώτου-Ανθοπούλου, η οποία δήλωσε ότι η Ρόδος θα πρέπει να είναι προσβάσιμη τόσο για τους μόνιμους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες. Επεσήμανε ότι τα ζητήματα προσβασιμότητας δεν είναι αυτονόητα στην καθημερινότητα του πολίτη της Ρόδου!
Στη συνέχεια ο βουλευτής και τομεάρχης τουρισμού της ΝΔ, Μάνος Κόνσολας αναφέρθηκε στις θέσεις και στις προτάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον παγκόσμιο τουρισμό.
«Ο τουρισμός δεν είναι μονοδιάστατος. Δεν είναι στατικό μέγεθος. Προσαρμόζεται συνεχώς για να καλύψει νέες ανάγκες. Ο προσβάσιμος τουρισμός αποτελεί μία ισχυρή τάση παγκοσμίως. Μιλάμε για μία μεγάλη αγορά», δήλωσε ο κ. Κόνσολας τονίζοντας ότι όλοι μας είμαστε εν δυνάμει ΑμεΑ.
Η αντιπεριφερειάρχης, Μαριέτα Παπαβασιλείου συνεχάρη όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για την πρωτοβουλία που πήραν να αναπτύξουν τον προσβάσιμο τουρισμό στη Ρόδο και δήλωσε ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα είναι αρωγός στην προσπάθεια αυτή. Έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη ανεκμετάλλευτη δυνατότητα της τουριστικής βιομηχανίας.
«Η αντιμετώπιση της συγκεκριμένης αγοράς, πρέπει να λαμβάνει υπόψη όλες τις ιδιαιτερότητες. Χρειάζεται συνεπώς βαθιά γνώση των αναγκών και έναν πολυδιάστατο σχεδιασμό. Η Ρόδος, ως πρωτοπόρος προορισμός, δεν πρέπει να αγνοεί αυτή την ειδική κατηγορία τουρισμού. Πρέπει να ανταποκριθεί στις ανάγκες και στις απαιτήσεις της συγκεκριμένης αγοράς. Θα πρέπει να προσαρμοστεί έτσι ώστε να αποτελεί ένα προσβάσιμο και φιλικό προορισμό για τα Άτομα με Αναπηρίες.
Χρειάζεται αρχικά η καλλιέργεια και διαμόρφωση μίας φιλικής αντίληψης απέναντι στα ΑμεΑ από το ευρύτερο κύκλωμα της τουριστικής βιομηχανίας. Απαιτούνται όμως στρατηγικές συνεργασίες για την ανάδειξη υπηρεσιών ΑμεΑ, την προσέλκυση και εξυπηρέτηση της αγοράς του προσβάσιμου τουρισμού καθώς και διεθνείς δράσεις ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και προσέλκυσης των τουριστών αυτής της κατηγορίας.
Επιτακτική είναι η ευαισθητοποίηση όλων των συναρμόδιων φορέων και η συνεργασία για την ανάπτυξη των απαιτούμενων υποδομών. Χρειάζεται και η προσαρμογή των τουριστικών επιχειρήσεων, από ξενοδοχεία, καταλύματα, εστιατόρια, έως παραλίες κ.ο.κ.
Η Περιφερειακή μας αρχή, εφαρμόζοντας ένα πολυδιάστατο και σύγχρονο τουριστικό στρατηγικό σχεδιασμό επενδύει στις εξειδικευμένες μορφές τουρισμού. Είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε για την ανάπτυξη αυτής της ειδικής τουριστικής κατηγορίας στη Ρόδο και να υποστηρίξουμε με κάθε τρόπο, όποια προσπάθεια κινείται προς αυτή την επιθυμητή κατεύθυνση», είπε η κα Παπαβασιλείου.
Η αντιδήμαρχος τουρισμού, Μαρίζα Χατζηλαζάρου δήλωσε ότι η δημοτική αρχή έχει κατανοήσει εδώ και χρόνια την αναγκαιότητα της προσβασιμότητας στον τουρισμό και καταβάλλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να ανταποκριθεί ο προορισμός στις ανάγκες αυτές.
Ο πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ Ασκληπειάδες, κ. Μανώλης Ζηδιανάκης προλογίζοντας τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού φόρουμ ΑμεΑ, κ. Ιωάννη Βαρδακαστάνη, είπε ότι παρά τα εμπόδια που υπάρχουν, οι πολίτες της Ρόδου αναγνωρίζουν την προσπάθεια που γίνεται και στηρίζουν τον σύλλογο. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η ΚΟΙΝΣΕΠ αποτελεί εργαλείο το οποίο μπορεί να λύσει τα προβλήματα των ΑμεΑ στη Ρόδο αλλά και των επισκεπτών. Σημείωσε ότι εάν ο προορισμός γίνει πιο φιλικός και προσβάσιμος στον επισκέπτη θα ωφεληθούν αυτόματα και οι μόνιμοι κάτοικοι που ζουν με κάποιας μορφής αναπηρία.
Ο κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης, δήλωσε ότι η προσπάθεια αυτή από την ΚΟΙΝΣΕΠ Ασκληπειάδες αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα «συνοδοιπορίας» που θα πρέπει να ακολουθούν όλοι όσοι συγκροτούν το πολιτικό, κοινωνικό ή οικονομικό οικοδόμημα είτε της Ρόδου, είτε της χώρας. Επεσήμανε ότι πρέπει να γίνει κοινός τόπος ότι η χώρα έχει ανάγκη από ένα νέο μοντέλο κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης που να στηρίζεται στη βιώσιμη ανάπτυξη, όπου θα λειτουργούν ισόρροπα ο οικονομικός, κοινωνικός και περιβαλλοντικός πυλώνας, όπως προβλέπεται και από τη σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία (Conference of States Parties to the CRPD’ – COSP).
«Υπάρχει ευθύνη. Κυρίως όμως υπάρχει συν-ευθύνη και αυτή είναι που θα πρέπει να μας καθοδηγεί έτσι ώστε να φθάσουμε στην εταιρικότητα, μία πράξη και λειτουργία που δεν γνωρίζουμε σε αυτό τον τόπο. Υπάρχει ανάγκη σε κεντρικό επίπεδο να διαμορφωθούν οι απαιτούμενες συνθήκες για τα ΑμεΑ. Ο Τουρισμός για όλους δεν είναι μία πράξη φιλανθρωπίας και ελεημοσύνης, Είναι μία βαθιά πολιτική και κοινωνική πράξη, είναι μία ουσιαστική οικονομική πράξη. Ο Τουρισμός για Όλους πρέπει πρωτίστως να διασφαλίζεται από τη δυνατότητα των πολιτών να ασκούν τα δικαιώματά τους ανεμπόδιστα. Όταν διαθέτουμε προσβάσιμα και διαθέσιμα σε όλους περιβάλλοντα, θα είναι διαθέσιμα και σε όσους μας επισκεφτούν.
Η αναπηρία είναι μέρος της ανθρώπινης ποικιλομορφίας. Έχουμε την υποχρέωση, σχεδιάζοντας το νέο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας να ενσωματώσουμε τις πολιτικές για την αναπηρία στο σύνολο των λειτουργιών», είπε ο κ. Βαρδακαστάνης. Επεσήμανε ακόμη ότι στον τουρισμό προσβασιμότητας η αλυσίδα είναι μεγάλη και αν σπάσει κάποιος κρίκος, τότε το εγχείρημα δεν θα έχει επιτυχία.
Τέλος ο κ. Χρήστος Μιχαλάκης αναφέρθηκε στην συνεργασία του GEM Travel με την ΚΟΙΝΣΕΠ Ασκληπειάδες για την ανάπτυξη του προγράμματος προσβάσιμου τουρισμού. Δήλωσε ότι η επιχείρηση έχει προμηθευτεί με ειδικά οχήματα για την μετακίνηση των ΑμεΑ και με ειδικά μηχανοκίνητα οχήματα για την περιήγηση-ξενάγηση των ατόμων με κινητικά προβλήματα στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης. Επίσης το πρακτορείο τουρισμού GEM Travel σε συνεργασία με την dingo προβάλλουν τις υπηρεσίες που προσφέρονται στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος Accessible Rhodes, ενώ όπως είπε ο κ. Μιχαλάκης απαιτείται η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ΟΤΑ και επιχειρήσεων για την μεγαλύτερη επιτυχία και καθιέρωση της όλης προσπάθειας.
«Ήταν επιθυμία μου μεγάλη να ξεκινήσει από το γραφείο μας μία δράση για τον τουρισμό ΑμεΑ. Το 2013 αγοράσαμε το πρώτο μας όχημα για να εξυπηρετούμε άτομα με αναπηρίες και φτάσαμε το GEM Travel μαζί με τις Ασκληπειάδες να δημιουργήσουμε το πρόγραμμα accessible Rhodes. Συνεργαστήκαμε με την dingo για την προώθηση των υπηρεσιών που προσφέρουμε μέσω και της ιστοσελίδας accessible-rhodes.com. Βρισκόμαστε πλέον στην τρίτη φάση του προγράμματος που επικεντρώνεται στην ενημέρωση όλων των ΟΤΑ, των φορέων και των επιχειρηματιών του τουρισμού. Με τη συνεργασία όλων, πιστεύω ότι μπορούμε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Ήδη έχουμε προγραμματίσει μία ημερίδα με τους ξεναγούς. Υποχρέωσή μας, είναι η Ρόδος να είναι προσβάσιμη σε όλους», δήλωσε ο κ. Μιχαλάκης.
Ο κ. Ραφαήλ Κουδούνης από την dingo marketing team παρουσίασε την ιστοσελίδα http://accessible-rhodes.com/ και αναφέρθηκε στις ευκαιρίες του τουρισμού προσβασιμότητας, αλλά και στις απαιτήσεις αυτής της ειδικής μορφής τουρισμού.
Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ
Οξεία κριτική κατά της δημοτικής αρχής για την αδιαφορία που επιδεικνύει και σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ΑΜΕΑ, γεγονός που έχει σοβαρές επιπτώσεις και στον τουρισμό, άσκησε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου και υποψήφιος δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης.
Ο κ. Καμπουράκης δεν αρκέστηκε απλώς σε «καταγγελτικό λόγο», αλλά με σειρά παραδειγμάτων και προτάσεων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η σημερινή δημοτική αρχή περιορίζεται απλώς στα «ΘΑ» και δείχνει αλλεργία στην υλοποίηση έργου προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών.
Αναλυτικά ο κ. Αντ. Καμπουράκης στην ομιλία του είπε τα ακόλουθα:
Φίλες & Φίλοι, Κυρίες & Κύριοι,
Επιτρέψτε μου πρώτα απ’ όλα να συγχαρώ την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «ΑΣΚΛΗΠΕΙΑΔΕΣ» και τον Πρόεδρό της Μανώλη Ζηδιανάκη, για την πρωτοβουλία της σημερινής διοργάνωσης, αλλά και συνολικά για τον αγώνα που δίνουν, ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό και υπέρ της ισοτιμίας, των συνανθρώπων μας με αναπηρία.
Είναι δύσκολος και μακρύς αυτός ο αγώνας, αλλά ανήκω μεταξύ αυτών που πιστεύουν πως η θέληση δεν γνωρίζει όρια και μπορεί να αλλάξει πολλά από τα κακώς κείμενα, που δυστυχώς ακόμη και σήμερα καταδυναστεύουν την καθημερινότητα των συνανθρώπων μας.
Οι λύσεις υπάρχουν. Το όραμα και η βούληση έλειψαν. Κι αυτό μπορεί να μας το επιβεβαιώσει, μια εμβληματική φυσιογνωμία του αναπηρικού κινήματος στη χώρα μας ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, καθώς και του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία ο κύριος Γιάννης Βαρδακαστάνης, τον οποίο έχουμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε σήμερα στη Ρόδο μας.
Δυστυχώς, αγαπητέ Πρόεδρε, και το λέω με πολύ μεγάλη λύπη αυτό, απέχουμε πολύ, από το να είναι η Ρόδος μας φιλική προς τους ανθρώπους με αναπηρία. Δεν έχει νόημα να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, και να ωραιοποιούμε την πραγματικότητα. Την πραγματικότητα που βιώνουν με πολύ οδυνηρό τρόπο, καθημερινά πολλοί συνάνθρωποί μας. Δημόσια κτίρια και υπηρεσίες, δεν είναι προσβάσιμα. Το ίδιο συμβαίνει και με πολλά μνημεία. Χωρίς ράμπες, χωρίς πεζοδρόμια με ειδικές λωρίδες, για όσους έχουν προβλήματα όρασης, όπως επίσης δεν υπάρχουν και σηματοδότες, με ηχητικά σήματα γι’ αυτούς. Όπως δεν υπάρχουν μέσα μαζικής μεταφοράς, για να επιβιβαστεί κάποιος με αμαξίδιο. Όπως επίσης δεν έχουμε προσβάσιμα σχολεία και παιδικές χαρές, που να εξασφαλίζουν πως όλα τα παιδιά έχουν ίσα δικαιώματα και δεν υπάρχουν παιδιά «ενός κατώτερου θεού».
Όλα αυτά τα δήθεν απλά και καθημερινά συνιστούν, για τους συνανθρώπους μας με αναπηρία, έναν καθημερινό Γολγοθά. Και θα έπρεπε να υπάρχει περισσότερη γενναιότητα, στην ανάληψη αυτής της ευθύνης, από τη σημερινή Δημοτική Αρχή, η οποία όταν επισημαίνονται όλα αυτά στον τοπικό τύπο, απαντά με μακροσκελείς ανακοινώσεις επιχειρώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.
Με την επικοινωνία όμως, και το «marketing» των κοινωνικών δικτύων, δεν λύνονται τα προβλήματα. Ούτε οι συμπολίτες μας είναι ιθαγενείς, για να ξεγελιούνται με καθρέπτες και καθρεπτάκια. Τα καλύτερα λόγια είναι τα έργα. Και έργα δυστυχώς, δεν υπάρχουν. Η πραγματικότητα έχει στόμα και φωνή δυνατή…. Όποιος διαβάσει προσεκτικά τις ανακοινώσεις του Δήμου, θα διαπιστώσει πως όλες οι σχετικές αναφορές, στην επίλυση αυτών των σοβαρών προβλημάτων για τους συνδημότες μας με αναπηρία, παραπέμπουν σε μέλλοντα χρόνο. “Θα κατασκευαστούν”, “θα χωροθετηθούν”, “θα προβλέπονται”. Ζήσε Μάη μου… όλα αυτά τα χρόνια. Όμως εφέτος ο Μάης είναι κοντά…. και κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Η κατάσταση αυτή, αδικεί τη Ρόδο. Την αδικεί ως παγκόσμιο τουριστικό προορισμό. Μιλάμε για τη Ρόδο της ιστορίας και του πολιτισμού, και την ίδια στιγμή, χάνουμε 10-0, στον πολιτισμό της καθημερινότητας.
Εδώ λοιπόν είναι, αγαπητοί φίλοι, που η σημερινή συζήτηση αποδεικνύεται εξαιρετικά χρήσιμη, καθώς φέρνει στην ατζέντα του δημόσιου διαλόγου την αξία ενός προσβάσιμου τουρισμού.
Ο τουρισμός έχοντας δείξει τα τελευταία χρόνια πόσα πολλά μπορεί να προσφέρει στην οικονομία και την κοινωνία, έχει τη δυναμική για να συνεχίσει να το κάνει, επιτυγχάνοντας πολλά περισσότερα. Αλλά υπάρχει μια σοβαρή προϋπόθεση: Να εμπλουτίσουμε και να δώσουμε νέες διαστάσεις στο τουριστικό προϊόν μας. Είναι η ώρα, για να τύχει ο προσβάσιμος τουρισμός της προσοχής που χρειάζεται και να σταματήσει να είναι απλά ένας “φτωχός συγγενής”, συγκυριακός αποδέκτης των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων, που παρουσιάζει το υπόλοιπο τουριστικό προϊόν.
Προσβάσιμος τουρισμός, Τουρισμός για Όλους, σημαίνει νέες υποδομές, σημαίνει καινοτόμες εφαρμογές στην πράξη, σημαίνει εξειδικευμένες υπηρεσίες, σημαίνει ταυτότητα, σημαίνει διαφοροποίηση, σημαίνει οργανωμένη προβολή και πληροφόρηση, σε συγκεκριμένες αγορές. Μόνο στη Γερμανία, υπάρχει μια αγορά 2,5 εκατομμυρίων ανθρώπων με αναπηρία, που αναζητούν προσβάσιμους προορισμούς.
Αξίζει να επενδύσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Για παράδειγμα θα μπορούσαν να δίνονται τοπικά κίνητρα, για τη μετατροπή ξενοδοχείων γενικού τουρισμού σε ξενοδοχεία με εξειδικευμένες υποδομές και με υπηρεσίες για επισκέπτες με αναπηρία. Αν θέλουμε να ευημερούν, και τα ταμεία των επιχειρήσεων, και η τσέπη των εργαζομένων, και η τοπική κοινωνία και οικονομία. Εκτός από τους αριθμούς των αφίξεων, θα πρέπει να δημιουργηθούν τέτοιες ευκαιρίες.
Η ζήτηση για προσβάσιμο τουρισμό που καταγράφεται στην παγκόσμια αγορά, μπορεί και πρέπει να δημιουργήσει ένα νέο πεδίο ευκαιριών για την τουριστική μας οικονομία και να κεφαλαιοποιηθεί το ενδιαφέρον για την Ρόδο, με στοχευμένες επενδύσεις και με διεθνείς συνεργασίες μεγάλης κλίμακας.
Όμως, θα πρέπει να έχουμε σταθερά στο μυαλό μας μια μεγάλη αλήθεια: Κανένας προορισμός που δεν είναι φιλικός και λειτουργικός για τους κατοίκους του, δεν μπορεί να είναι φιλικός και λειτουργικός για τους επισκέπτες του. Προσβάσιμη Ρόδος, σημαίνει προσβάσιμη παντού. Όχι μόνον στο ξενοδοχείο. Αλλά και στις παραλίες και στη Θάλασσα, και στους χώρους πολιτισμού και στα αξιοθέατα και στα πεζοδρόμια και στο κέντρο της πόλης και στην ύπαιθρο.
Γίνεται σαφές πως έχουμε ανάγκη από μια νέα οπτική, μια νέα αντίληψη για την τοπική διακυβέρνηση. Που θα κάνει προτεραιότητα, την ανοιχτή και προσβάσιμη Ρόδο. Που θα μπορεί να βλέπει μπροστά, να αξιοποιεί ευκαιρίες, και συγκυρίες, να δίνει ρεαλιστικές λύσεις, με ευαισθησία. Έχουμε ανάγκη από ένα Δήμο που θα διεκδικεί τεκμηριωμένα πόρους, και συμμετοχή σε χρηματοδοτικά προγράμματα, προκειμένου να διευκολυνθεί η προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στη Ρόδο, και να διορθωθεί η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση, που δεν ταιριάζει σε ένα «σμαραγδένιο» νησί της Ευρώπης, σε έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό.
Η Ρόδος μπορεί να γίνει πρότυπο προσβάσιμου τουρισμού. Το πιστεύω ακράδαντα. Αλλά τίποτα μεγάλο δεν μπορεί να γίνει, αν δεν παραδεχθούμε το λάθος μας, αν δεν δούμε με ταπεινότητα και «ενοχή» την σημερινή μας ανεπίτρεπτη κατάσταση, και μόνον τότε, θα αλλάξουμε μυαλά. Με τα μυαλά της «πλήρους ικανοποίησής» μας, καλύτερο μέλλον δεν χωρεί.
Και βέβαια, μετά να ενώσουμε χέρια & δυνάμεις. Με τη συνεργασία των ανθρώπων μας, εκείνων που καταλαβαίνουν καλύτερα το σημερινό «απαράδεκτο», των Φορέων και της Αναπηρικής Κοινότητας, η Ρόδος μας μπορεί πραγματικά να κερδίσει τον χαμένο χρόνο και να αναδειχθεί σε προορισμό αναφοράς, για τον προσβάσιμο τουρισμό.
Γι’ αυτό και χρειαζόμαστε ένα Δήμο που θα συντονίζει, θα επισπεύδει, θα στέκεται με ευθύνη πάνω από κάθε έργο και κάθε δράση. Υλοποιώντας με αποφασιστικότητα, σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Να τελειώνουμε με τις αοριστολογίες και τις υποσχέσεις, που αποδεικνύονται επιταγές χωρίς αντίκρισμα. Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε εχθές: «θα πρέπει επιτέλους να συμβάλουμε όλοι στο να βαδίσει γοργά ο τόπος μας, με σταθερότητα & ευημερία, καταπολεμώντας το λαϊκισμό».
Οι καιροί απαιτούν μια Δημοτική Αρχή με ανεπτυγμένη ενσυναίσθηση, για τα προβλήματα στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Όλων των ανθρώπων, χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς. Προσβάσιμη Ρόδος απ’ όλους τους κατοίκους της, προσβάσιμη απ’ όλους τους επισκέπτες της.
Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα. Βούληση χρειάζεται, για να μεταφέρουμε καλές πρακτικές, που αποδεδειγμένα και με βάση την εμπειρία του αναπηρικού κινήματος, εγγυώνται την προσβασιμότητα παντού και απ’ όλους.
Αυτό πρέπει, να κάνει ο Δήμος Ρόδου, κι αυτό ακριβώς θα κάνουμε, στο χρόνο που θα το αποφασίσει ο Ροδιακός Λαός.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.