Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Αιγαίο TV και τη δημοσιογράφο Ειρήνη Χαλκίτη μίλησε μεταξύ άλλων:
Για το κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες στις νησιωτικές περιοχές:
Η κατάρτιση του κτηματολογίου και των δασικών χαρτών αποτελεί μια σημαντική θεσμική τομή, που βάζει τέλος σε ένα καθεστώς αυθαιρεσίας και ανασφάλειας. Αν υπήρξε πραγματικά μια ανησυχία στον κόσμο, αυτή οφείλεται στην ελλιπή ακόμη πληροφόρηση του κόσμου αλλά και σε μια κινδυνολογία, την οποία ενέτεινε η κοινή συνέντευξη των δύο αυτοδιοικητικών «αρχόντων», στην οποία δεν ήταν καθαρό το μήνυμα που ήθελαν να εκπέμψουν, πέρα από την αντιπολιτευτική τους στάση. Οι βουλευτές Νοτίου και Βορείου Αιγαίου εγκαίρως επικοινωνήσαμε με τους αρμόδιους Υπουργούς και εντοπίσαμε το πρόβλημα της δυσκολίας που υπάρχει στο να αναγνωριστεί μια χορτολειβαδική έκταση και επισημάναμε επίσης πως η διαδικασία αναγνώρισης και μεταβίβασης είναι χρονοβόρα και δαπανηρή. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα πρόβλημα που αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει, χωρίς να έχει όμως τις διαστάσεις που του αποδίδουν και το οποίο σύντομα θα επιλυθεί.
Για την παράταση των συντελεστών ΦΠΑ:
Υπήρξε αντίδραση στη σύνδεση της διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ με το θέμα της υποδοχής προσφύγων. Θέλουμε να διατηρήσουμε τους μειωμένους συντελεστές και το προσφυγικό είναι ένας πειστικός λόγος για τη διατήρησή τους. Η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ήταν μια μνημονιακή δέσμευση, η οποία μπορεί πλέον στο εξής να τεθεί σε επαναδιαπραγμάτευση.
Για την συμμετοχή στο τοπικό συμβούλιο Ρόδου με το σχήμα Ροδοκόκκινο:
Νιώθω δικαιωμένος που ανήκα στους αρχικούς ιδρυτές του «Ροδοκόκκινου», γιατί είναι ένα σχήμα ζωντανό, που το αγκάλιασε και το εμπιστεύθηκε ο κόσμος. Θα συνεχίσω να ασκώ το κοινοβουλευτικό μου έργο, χωρίς να διαφύγω, γιατί θεωρώ ότι ένας βουλευτής πρέπει μετά την ολοκλήρωση της θητείας του να θέσει ξανά στην κρίση των ψηφοφόρων του τα αποτελέσματα του έργου του.
Με το νέο Νόμο για την αυτοδιοίκηση, τον «Κλεισθένη», έχουμε δύο μεγάλες τομές στα αυτοδιοικητικά. Πρώτον, δίνεται η δυνατότητα σε κάθε πολιτική ομάδα ἠ άποψη, σε κάθε ιδεολογικό ρεύμα να πείσει για την ορθότητα της άποψής του. Και δεύτερον, αναβιώνει το θεσμό των κοινοτήτων, φέρνοντας πιο κοντά τον πολίτη στην ΤΑ. Η παράταξη που κατεβαίνει στην κοινότητα μπορεί να είναι μόνο για την περιοχή αυτή, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον πολίτη να έρθει πιο κοντά στην αυτοδιοίκηση, χωρίς να υπάγεται σε ένα κοινό ψηφοδέλτιο. Η πρότασή μου να εμφανιστεί ξανά το «Ροδοκόκκινο» έχει να κάνει με αυτήν την ενίσχυση του θεσμού των κοινοτήτων. Υπάρχουν άνθρωποι για να στελεχώσουν το σχήμα, με όραμα, φαντασία, ρεαλισμό και προοπτική.
Για τα ζητήματα της Κεντρικής Πολιτικής και την πορεία της Κυβέρνησης μέχρι τις εκλογές:
Ο Πρωθυπουργός με τόλμη και ειλικρίνεια έθεσε τα ζητήματα του μέλλοντος της Κυβέρνησης και της προοπτικής των εκλογών. Αν αποχωρήσει ο Πάνος Καμένος θα πάμε σε εκλογές σε ένα εύλογο διάστημα, που θα επιτρέπει να ολοκληρωθούν μια σειρά από πολιτικές, που είναι σε εξέλιξη. Συνταγματική αναθεώρηση, υπόθεση Novartis, κατάργηση του υποκατώτατου μισθού. Μόλις αυτά διευθετηθούν, μπορούμε να πάμε για εκλογές. Ωστόσο, άποψή μου είναι ότι ο Πάνος Καμένος δεν θα άρει την εμπιστοσύνη προς την Κυβέρνηση, και έτσι αυτή θα συνεχίσει κανονικά το έργο της.
***
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ