Δύο ημέρες μετά το διπλωματικό μπρα ντε φερ Μόσχας – Αθήνας, με αφορμή την υπερψήφιση των συνταγματικών τροπολογιών στα Σκόπια.
Ειδικότερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην σερβική εφημερίδα Vecernje Novosti ενόψει της επίσκεψης του στο Βελιγράδι έσπευσε να υπενθυμίσει τις προηγούμενες παρεμβάσεις της Δύσης, τον βομβαρδισμό από το ΝΑΤΟ το 1999 και την υποστήριξη της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου, αλλά και το ότι το 2017 «σε αντίθεση με τη βούληση του λαού έσυραν το Μαυροβούνιο στο ΝΑΤΟ», προκαλώντας αποσταθεροποίηση της χώρας.
Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε ειδική αναφορά στην «Μακεδονία» λέγοντας ότι με στόχο την προώθηση της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ «τέθηκε σε εφαρμογή σχέδιο για συνταγματικές αλλαγές και αλλαγή της ονομασίας της χώρας αλλά και της βάσης της μακεδονικής εθνικής ταυτότητας».
Ο κ. Πούτιν πρόσθεσε ότι «αγνοήθηκε η βούληση των “Μακεδόνων” ψηφοφόρων, καθώς το δημοψήφισμα για την αλλαγή ονομασίας της χώρας απέτυχε, αλλά η έξωθεν πίεση συνεχίζεται..».
«Η χώρα μας αναγνωρίζοντας την περιπλοκότητα της ιστορίας της περιοχής των Βαλκανίων, τη θεωρούσε ανέκαθεν ένα πεδίο εποικοδομητικής συνεργασίας. Αυτός είναι και ο λόγος που αποτελεί προτεραιτότητά μας η ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας», επισημαίνει.
Οι δηλώσεις αυτές έρχονται δύο ημέρες μετά τη σκληρή αντίδραση της Ρωσίας, σχετικά με την υπερψήφιση των συνταγματικών αλλαγών της ΠΓΔΜ, με την οποία ξεκλειδώνει η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Τη Δευτέρα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας σε ανακοινώσή του κατηγόρησε τις κυβερνήσεις ΠΓΔΜ και Ελλάδας ότι δεν λαμβάνουν υπόψη τη βούληση των λαών τους, επισημαίνοντας πως η Συμφωνία των Πρεσπών υπονομεύει τη σταθερότητα στα Βαλκάνια. Παράλληλα, ζήτησε να γίνει συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ειδικότερα, το ΥΠΕΞ της Ρωσίας επέκρινε την ελληνική κυβέρνηση ότι «αγνοεί την γνώμη του ελληνικού λαού και ότι δεν μιλάει καν για δημοψήφισμα στο θέμα αυτό», ενώ διεμήνυσε ότι «η σταθερή λύση του προβλήματος που σχετίζεται με την αλλαγή της ονομασίας θα πρέπει να βρεθεί χωρίς έξωθεν πιέσεις, χωρίς την επιβολή προθεσμιών και προϋποθέσεων, που να βασίζεται στην ευρεία κοινωνική υποστήριξη και αποκλειστικά στο πλαίσιο του δικαιϊκού πεδίου».
Από την πλευρά του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με μια σκληρή ανακοίνωση ζήτησε από τη Μόσχα να σεβαστεί το Σύνταγμα της Ελλάδας και να μην παρεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας.
Τέλος, με αφορμή το διπλωματικό μπρα ντε φερ Μόσχας – Αθήνας, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε προχωρήσει σε παρέμβαση. Παρότι ο αξιωματούχος που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους δεν έκανε αναφορά στην επιθετική ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, υπερασπίστηκε με θέρμη τη Συμφωνία. Η Ελλάδα είναι ευνοημένη από τη Συμφωνία των Πρεσπών, ανέφερε και έστειλε το μήνυμα πως μόλις η όλη διαδικασία της Συμφωνίας των Πρεσπών εφαρμοστεί, οι ΗΠΑ θα αναγνωρίσουν τον βόρειο γείτονα της Ελλάδας ως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Εξάλλου, εκτίμησε ότι στο ίδιο θα προβεί και η μεγάλη πλειονότητα των κρατών γιατί είναι ο λαός της ΠΓΔΜ που έκανε αυτή την επιλογή.
Επίσης, τόνισε την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να παραμείνουν παρούσες στα Σκόπια και θα συνεχίζουν να εργάζονται για την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ επισήμανε πως περιμένουν η Ελλάδα να παίξει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην πΓΔΜ, ως σύμμαχός της και εταίρος της, καθώς το ονοματολογικό ζήτημα επιλύεται.