Γράφει ο
Νεκτάριος Καλογήρου
Διαμαρτύρονται οι χειμερινοί κολυμβητές της Ρόδου για την έλλειψη υποδομών που θα τους εξασφαλίσουν ένα χώρο άμεσης ένδυσης μετά την έξοδό τους από τη θάλασσα, στις κεντρικές παραλίες. Αν και οι χειμερινοί κολυμβητές της πόλεως Ρόδου δεν είναι πολλοί σε αριθμό, ωστόσο η σωστή εξέταση του αιτήματός τους μπορεί ν’ ανοίξει το δρόμο για την ανάπτυξη του νησιού ως ιδανικού προορισμού για τους ανά τον κόσμο «κολυμβητές κρύου νερού».
Η κολύμβηση στα παγωμένα νερά του χειμώνα είναι σήμερα μια από τις πιο διαδεδομένες δραστηριότητες στις βόρειες ακτές της Ευρώπης. Είναι χαρακτηριστικό πως στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν δημιουργηθεί οι «outdoor swimming society» και η «International Ice Swimming Association» και τα μέλη τους αριθμούν μερικές δεκάδες χιλιάδες κόσμου. Μάλιστα, οι δύο όμιλοι οργανώνουν χειμερινούς κολυμβητικούς αγώνες, στους οποίους συμμετέχουν αθλητές από πολλές χώρες και οι νικητές απολαμβάνουν προβολή και προνόμια ίδια με εκείνα των ολυμπιονικών. Η επόμενη μεγάλη διοργάνωση θα γίνει τον προσεχή Μάρτιο, στο Μούρμανσκ της Ρωσίας, με τη συμμετοχή αθλητών από 30 χώρες. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η εκκίνηση συζήτησης ένταξης της κολύμβησης σε παγωμένα νερά στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η διαφορά της θάλασσας της Ρόδου με εκείνη της Βόρειας Ευρώπης βρίσκεται κυρίως στη θερμοκρασία. Οι περίπου 5 βαθμοί Κελσίου στη θάλασσα του Καρντίφ (Ουαλία) απέχουν σημαντικά από τους 18 βαθμούς Κελσίου της δικής μας θάλασσας. Το ζητούμενο για τους πρωταθλητές των παγωμένων νερών της Ευρώπης είναι να αντέξουν κολύμβηση 1000 μέτρα, φορώντας στολή και σκούφο σιλικόνης (στο χαμηλότερο δυνατό χρόνο). Αυτή η απόσταση επιτυγχάνεται στο διπλάσιο και με άνεση από οποιαδήποτε ροδίτισσα χειμερινή κολυμβήτρια, που φορά μόνο το μαγιό της. Οι άνδρες χειμερινοί κολυμβητές επιτυγχάνουν ακόμα μεγαλύτερες αποστάσεις από 2000 μέτρα.
Η θερμοκρασία επιφάνειας της θάλασσας στη Ρόδο κυμαίνεται από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου, ανάλογα με τα ρεύματα, την υγρασία της ατμόσφαιρας και την εποχή. Οι πιο παγωμένες θάλασσες καταγράφονται την Ανοιξη και αυτό αποδίδεται στο λιώσιμο των πάγων από τα βουνά της γειτονικής Τουρκίας. Κατά την τρέχουσα περίοδο, τα νερά έχουν σταθερή θερμοκρασία 17 – 19 βαθμούς, γι’ αυτό και οι χειμερινοί κολυμβητές αναφέρουν πάντοτε πως μέσα στη θάλασσα είναι πιο ζεστά απ’ όσο έξω.
Είναι άξιο αναφοράς πως η θάλασσα της Ρόδου είναι η πιο ζεστή περιοχή του Αιγαίου πελάγους και αποδίδει θερμοκρασίες υψηλότερες ακόμα κι από εκείνες του Λιβυκού πελάγους νότια της Κρήτης.
Όλα αυτά δείχνουν πως η Ρόδος θα μπορούσε να είναι ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα χειμερινών κολυμβητικών αγώνων, ή χειμερινών προπονητικών κέντρων, αρκεί να γίνει δουλειά προς την κατεύθυνση αυτή.
Ωστόσο, όσο και ζεστό να είναι το νερό, οι χειμερινοί κολυμβητές βγαίνοντας στον παγωμένο αέρα έχουν ν’ αντιμετωπίσουν σειρά από κινδύνους για την υγεία τους. Γι’ αυτό και είναι επιτακτική η δημιουργία αποδυτηρίων στις κεντρικές παραλίες του νησιού. Βέβαια, η υποδομή αυτή είναι απαραίτητη όχι μόνο για τους χειμερινούς κολυμβητές, αλλά και για τους εκατοντάδες χιλιάδες λουόμενους του καλοκαιριού. Είναι χαρακτηριστικό πως στην παραλία Ελλη – Ενυδρείο, μια μέση μέρα του Αυγούστου μπορεί να απολαμβάνουν τον ήλιο και τη θάλασσα ταυτόχρονα 5000 μικροί και μεγάλοι, ενώ για όλη αυτή την κοσμοπλημμύρα υπάρχουν μόνο έξι ξύλινα αποδυτήρια (το χειμώνα μόνο ένα) και μόλις δύο τουαλέτες (το χειμώνα είναι κλειδωμένες).