Ειδήσεις

Υπέρ των «Πρεσπών» η ΔΗΜΑΡ – Εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ με Θεοχαρόπουλο

Την θετική ψήφο στην συμφωνία των Πρεσπών εισηγείται η εκτελεστική επιτροπή της ΔΗΜΑΡ προς την κεντρική επιτροπή του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τή συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής εγκρίθηκε η εισήγηση προς την κεντρική επιτροπή του κόμματος για την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών με ποσοστό 70% και συγκεκριμένα 11 υπέρ και 5 κατά.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος μιλώντας στο «Ακραίως» με τον Τάκη Χατζή σημείωσε «Οι 19 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είμαστε κατά της συμφωνίας. Όλες οι αναστατώσεις ενός ή δύο ανθρώπων θα εξαφανιστούν».

Αποκάλυψε ακόμα πως αν ο κ. Θεοχαρόπουλος «έχει γνώμη υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών ο κ. Θεοχαρόπουλος δεν θα είναι στην επιτροπή της Βουλής. Θα αντικατασταθεί από τον κ. Σκανδαλίδη».

Ξεκαθάρισε πως «θα υπάρξουν συνέπειες για όποιον ψηφίσει υπέρ των Πρεσπών» προσθέτοντας πως «αν υπάρξει απόκλιση θα αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο που έχει πει η κυρία Γεννηματά».

«Δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε. Όταν λέει η κα Γεννηματά ότι θα υπάρξουν συνέπειες τεκμαίρεται ότι ο κ. Θεοχαρόπουλος θα διαγραφεί», σημείωσε ενώ ξεκαθάρισε: «Δεν θα αποφασίσω εγώ για τον Θεοχαρόπουλο». Εκτίμησε ωστόσο πως ο κ. Θεοχαρόπουλος δεν θα παραμείνει στην ΚΟ της ΔΗΣΥ.

Να σημειώσουμε πάντως πως η κυρία Γεννηματά δεν έχει θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας στο ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών. Ωστόσο, οι εξελίξεις με τη ΔΗΜΑΡ είναι δεδομένο πως μπορούν να φέρουν ανακατατάξεις στην ΚΟ του κόμματος. Μένει πλέον να φανεί αν οι κλυδωνισμοί που προκαλούνται μετά την απόφαση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα μπορούσαν να θέσουν εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας τον κ. Θεοχαρόπουλο.

Θεοχαρόπουλος: Σε θετική κατεύθυνση οι «Πρέσπες» – Επισημάναμε ορισμένα προβληματικά σημεία

Ο πρόεδρος του κόμματος, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς υπογράμμισε πως η συμφωνία των Πρεσπών είναι «σε θετική κατεύθυνση».

«Πάγια θέση της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι ότι η Ελλάδα -και λόγω της γεωγραφικής της θέσης- πρέπει, με βάση και αφετηρία την Ευρώπη, να ασκεί εξωτερική πολιτική με στόχο την ειρηνική επίλυση των διαφορών με τις γειτονικές χώρες και την ευρωπαϊκή προοπτική των κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», σημείωσε ο κ. Θεοχαρόπουλος για να προσθέσει: «Η συμφωνία μεταξύ της χώρας μας και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, είναι σε θετική κατεύθυνση. Από την πρώτη στιγμή, θέση της ΔΗΜΑΡ είναι ότι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes, με διεθνή συμφωνία και αναθεώρηση του Συντάγματος, αποτελούν τα αδιαμφισβήτητα θετικά στοιχεία της συμφωνίας. Αυτή, άλλωστε, είναι η εθνική γραμμή».

«Από την πρώτη στιγμή, επισημάναμε ορισμένα προβληματικά σημεία στη συμφωνία, όπως τα ζητήματα της ιθαγένειας και της γλώσσας. Η «συμφωνία των Πρεσπών» όμως αποτελεί έναν συμβιβασμό και ως τέτοιος δεν μπορεί να ικανοποιεί απόλυτα καμία πλευρά. Βέβαια, η ρηματική διακοίνωση, η οποία συνοδεύει τις πρόσφατες αναθεωρήσεις που συντελέστηκαν στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, εκτός του ότι πιστοποιεί ότι ολοκληρώθηκαν οι εσωτερικές διαδικασίες βάσει του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, διευκρινίζει ότι η ιθαγένεια δεν καθορίζει ούτε προκαθορίζει εθνότητα και ότι η γλώσσα της γειτονικής χώρας ανήκει στη νοτιοσλαβική οικογένεια γλωσσών», διευκρίνισε ακόμα ο κ. Θεοχαρόπουλος.

πηγή newpost.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου