Ειδήσεις

Το χρονικό των επεισοδίων στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα – Επτά συλλήψεις και τουλάχιστον 30 τραυματίες

Η αστυνομία τήρησε αμυντική στάση και έκανε την απολύτως απαραίτητη χρήση χημικών για να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις των κουκουλοφόρων. Οι άνδρες των ΜΑΤ δέχονταν σφοδρές επιθέσεις με πέτρες, μάρμαρα, εκρηκτικές βόμβες μολότοφ και φωτοβολίδες ευθείας βολής. Εάν δεν γινόταν χρήση χημικών, οι αστυνομικοί θα έπρεπε να κυνηγήσουν τους ταραξίες μέσα στο πλήθος κάτι που θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες».

Με αυτόν τον τρόπο σχολίασαν στην «Κ» τα επεισόδια στο σημερινό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα και την αντίδραση της ΕΛ.ΑΣ., κορυφαίοι αξιωματικοί του σώματος και ανώτατα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων, στις επιθέσεις κατά των αστυνομικών στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη (ΜΑΣ) και την «ανωφέρεια Γεωργίου», τη συμβολή δηλαδή των λεωφόρων Αμαλίας και Βασ. Σοφίας συμμετείχαν περίπου 300 ακροδεξιοί. Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν μια ομάδα διαδηλωτών επιτέθηκε στους άνδρες της ΥΜΕΤ και των ΜΑΤ που βρίσκονταν στα σκαλιά πίσω ακριβώς από το ΜΑΣ προκειμένου να πλησιάσουν το κτίριο του Κοινοβουλίου.

Φωτογραφίες από Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών

Σύμφωνα με αξιωματικό της ΓΑΔΑ, οι περισσότεροι από τους συνολικά 25 τραυματίες αστυνομικούς που νοσηλεύονται στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο τραυματίστηκαν στη διάρκεια των επιθέσεων στο ΜΑΣ. «Δύο έχουν υποστεί εγκαύματα από βόμβες μολότοφ και αρκετοί ακόμα κατάγματα στα χέρια και τα πόδια από τις επιθέσεις με πέτρες και άλλα αντικείμενα που δεχόντουσαν», δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθήνας, Δημοσθένης Πάκος.

Στο ερώτημα «γιατί δεν απομονώθηκαν οι ταραξίες» στέλεχος της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής διευκρίνισε ότι οι κουκουλοφόροι μετά από κάθε επίθεση που εξαπέλυαν κατά των αστυνομικών έμπαιναν μέσα στο πλήθος και επομένως ήταν αδύνατο να καταδιωχθούν και να συλληφθούν από τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι οι ομάδες των ακροδεξιών που προκαλούσαν τα επεισόδια δεν κινήθηκαν συντεταγμένα προς το Σύνταγμα ούτως ώστε να εντοπιστούν και να απομονωθούν πριν παρεισφρήσουν στη διαδήλωση. Ομαδοποιήθηκαν τη στιγμή που έφτασαν στο συλλαλητήριο» τόνισε.

Την ίδια στιγμή, στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη υπεραμύνονται της επιλογής της ΕΛ.ΑΣ. να απαντήσει με χημικά στις επιθέσεις των κουκουλοφόρων τονίζοντας ότι η μόνη εναλλακτική λύση θα ήταν τα ΜΑΤ να καταδιώξουν μέσα στο συγκεντρωμένο πλήθος τους ταραξίες. «Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε πανικό και περαιτέρω ένταση, με απρόβλεπτη κατάληξη», δήλωσε χαρακτηριστικά αξιωματούχος της Κατεχάκη.

«Την ευθύνη για όσα συνέβησαν στο Σύνταγμα δεν έχει η Αστυνομία αλλά οι ομάδες των ακροδεξιών κουκουλοφόρων που προκάλεσαν τα επεισόδια». Σε σχόλιό της μέσω twitter η αρμόδια υπουργός Όλγα Γεροβασίλη έκανε λόγο για «ακροδεξιά βία» και κάλεσε την Αξιωματική Αντιπολίτευση να καταδικάσει τις επιθέσεις κατά των αστυνομικών, φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφων.

Σημειώνεται ότι ο ένας διαδηλωτής που κινούνταν με τη μηχανή του στην οδό Σόλωνος (φέρεται να είχε στην κατοχή του μια ελληνική σημαία) δέχτηκε επίθεση από ομάδα αντιεξουσιαστών που είχαν συμμετάσχει στην αντι-συγκέντρωση στα Προπύλαια και κινούνταν συντεταγμένα προς τα Εξάρχεια.

Δέχτηκε χτυπήματα από μαχαίρι στο γλουτό, ενώ οι δράστες πυρπόλησαν τη μοτοσικλέτα του. Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για συμμετοχή στα επεισόδια στην πλατεία Συντάγματος συνελήφθησαν επτά άτομα που θα παραπεμφθούν στον εισαγγελέα με την αυτόφωρη διαδικασία.

Εκτός από τους αστυνομικούς μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο και τέσσερα άτομα με ελαφρά δύσπνοια αλλά και ένας φωτορεπόρτερ, ο οποίος τραυματίστηκε από ομάδα αγνώστων που άρχισε να τον κλωτσάει και να τον χτυπάει με ρόπαλα. Επιπλέον οι άγνωστοι του έκλεψαν και τον φωτογραφικό εξοπλισμό του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επεισόδια ξέσπασαν τόσο στα σκαλιά πίσω από τον Άγνωστο Στρατιώτη, όσο και στο προαύλιο της Βουλής – όταν και επιχείρησαν να εισβάλλουν κουκουλοφόροι. Ομάδα ατόμων πέταξε αντικείμενα και καπνογόνα προς την πλευρά των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών προκειμένου να τους απωθήσουν.

Περίπου 60.000 πολίτες πήραν μέρος στο συλλαλητήριο

Πλήθος κόσμου, κρατώντας ελληνικές σημαίες καθώς και σημαίες με τον ήλιο της Βεργίνας, προσήλθε από το πρωί στο χώρο της συγκέντρωσης, για να διαδηλώσει ενάντια στη συμφωνία, ζητώντας «την απόσυρση της συμφωνίας καθώς και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ στο συλλαλητήριο συμμετείχαν περίπου 60.000 πολίτες. Συγκεκριμένα, για την εκδήλωση αφίχθησαν στην Αττική 326 λεωφορεία, από τα οποία 253 από τον σταθμό διοδίων Αφιδνών, 71 από το σταθμό διοδίων Ελευσίνας και 2 από την Κρήτη. Στο λιμάνι του Πειραιά έφτασαν τα ξημερώματα διαδηλωτές και από την Κρήτη.

πηγή kathimerini.gr

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου