Στην αντεπίθεση επιχειρεί να περάσει η Φώφη Γεννηματά μετά τη διαγραφή του Θανάση Θεοχαρόπουλου, το διαφαινόμενο διαζύγιο με τη ΔΗΜΑΡ, αλλά και την παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Το Έκτακτο Συνέδριο που εξήγγειλε χθες η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες του News 24/7, από τις 29 έως 31 Μαρτίου, ενώ αρχές Φεβρουαρίου θα ανακοινωθεί η ΚΟΕΣ (Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου), που θα οδηγήσει το κόμμα στο Συνέδριο, η Γραμματεία της ΚΟΕΣ που αντικαθιστά το σημερινό Εκτελεστικό Γραφείο, ενώ αρχές Μαρτίου θα ξεκινήσει η εκλογή των συνέδρων. Με το Συνέδριο θα ενοποιηθεί το Κίνημα Αλλαγής, που ούτως ή άλλως μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ και την προηγούμενη αποχώρηση του Ποταμιού δεν είναι παρά το παλαιό ΠΑΣΟΚ με κάποιες συνεργασίες συν τον Γιώργο Καμίνη, ενώ θα εκλεγούν η Κεντρική Επιτροπή και το Εκτελεστικό Γραφείο. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα εκλεγμένη είναι μόνο η Φώφη Γεννηματά στη θέση του Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής.
Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη φέρεται ιδιαίτερα προβληματισμένη με τη στάση των δυο πρώην Προέδρων του κόμματος, του Γιώργου Παπανδρέου και του Ευάγγελου Βενιζέλου, για τους οποίους η εκτίμηση είναι ότι επιδιώκουν ουσιαστικά με το ειδικό πολιτικό βάρος που ο καθένας διαθέτει, να κατευθύνουν το Κίνημα Αλλαγής προς την κατεύθυνση που οι ίδιοι έχουν επιλέξει.
Για τον Γιώργο Παπανδρέου, ιδιαιτέρως, στη Χαριλάου Τρικούπη υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για τη συνέντευξη που παραχώρησε για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις πολιτικές εξελίξεις στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι ο Γιώργος Παπανδρέου, με την παρέμβασή του, σηματοδοτεί ότι –χωρίς να διεκδικεί, τουλάχιστον στην παρούσα στιγμή, θεσμικό ηγετικό ρόλο- επιθυμεί να έχει κεντρικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις, καθοδηγώντας το χώρο στην περαιτέρω αναδιάταξη του πολιτικού συστήματος. Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν μάλιστα ότι η σχέση της Φώφης Γεννηματά με τον πρώην πρωθυπουργό ξαναγίνεται ιδιαίτερα δύσκολη , με την καχυποψία να επανέρχεται ασχέτως εάν μεταξύ τους υπήρχε συμφωνία για τις εξελίξεις, που προέβλεπε και την κάθοδο του Γ. Παπανδρέου στην Αχαΐα, όπως ο ίδιος επέμενε.
Η Φώφη Γεννηματά, πάντως, με το Έκτακτο Συνέδριο φέρεται αποφασισμένη να κρατήσει το χώρο με όσους επιθυμούν να παραμείνουν σε αυτόν. Υπ’ αυτή την έννοια αναμένεται να σφίξει το λουρί εκατέρωθεν, ενώ ερώτημα παραμένει εάν ο Γ. Παπανδρέου και άλλα στελέχη θα χωρούν στο παρόν σχήμα, όπως αυτό θα συγκροτηθεί με το Έκτακτο Συνέδριο. Ιδίως εάν ο πρωθυπουργός δεχθεί να διαλύσει το ΚΙΔΗΣΟ και υπό ποίες προϋποθέσεις ενδέχεται να το πράξει.
Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται προσέγγιση με τον Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσει τη θέση του επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας εφόσον δεν προκύψει πρόβλημα στη σχέση του με την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη.
Η Φώφη Γεννηματά προχωρά στο Έκτακτο Συνέδριο ακριβώς και επειδή πιέζεται ασφυκτικά από το καθεστώς πόλωσης που στήνεται μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η Συμφωνία των Πρεσπών οδηγεί σε αναδιάταξη του πολιτικού συστήματος και η δημιουργία του προοδευτικού πόλου που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός πιέζει τη Χαριλάου Τρικούπη, ενώ την ίδια στιγμή η ΝΔ επιδιώκει να σύρει σε αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο το Κίνημα Αλλαγής.