«Η Μακεδονία είναι μία και Ελληνική, και αυτό είναι ιστορική αλήθεια, η ουσία του πολιτικού μας προβλήματος». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.
«Η Μακεδονία είναι μία και Ελληνική»
Χαρακτήρισε κατασκευασμένο ψέμα την ιστορική άποψη ότι «η Μακεδονία χωρίστηκε στα τρία μετά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», επικαλούμενος τη Συνθήκη του Λονδίνου καθώς επίσης τη συνθήκη του Βουκουρεστίου που υπογράφηκαν μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους, το 1913.
«Ο γεωγραφικός όρος Μακεδονία, είναι καθαρή σλαβική επινόηση», ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς. «Και πριν τους Βαλκανικούς Πολέμους, δεν υπήρχε καμία διοικητική ονομασία “Μακεδονία”, τα Σκόπια άνηκαν στο βιλαέτι του Κοσσυφοπεδίου».
Είπε επίσης πως στις ιστορικές απογραφές τόσο από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, όσο και από την Σερβία, «δεν βρέθηκε ούτε ένας Μακεδόνας».
«Αλλά και μετά την διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όταν προσαρτήθηκε η γεωγραφική περιοχή αυτή από τη Σερβία, ονομάστηκε στη αρχή Βαρδαρία. Μέχρι τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο δεν υπήρχε Μακεδονία, εμφανίστηκε ως όρος το 1944».
Συνεχίζοντας, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι «η κυβέρνησή μας θεωρεί ότι αναφορές όπως μακεδονικό έθνος κλπ αποτελούν δημαγωγία και βλέπει σε αυτές την αναγέννηση ενός πιθανού μανδύα με επιθετικές βλέψεις εναντίον της Ελλάδας. Το υπογράφει ο τότε ΥΠΕΞ των ΗΠΑ. Ποια είναι η κυβέρνηση που θεωρεί δημαγωγίες τα παραπάνω; Οι ΗΠΑ. Μήπως ήταν ακροδεξιοί εθνικιστές;»
Ο κ. Σαμαράς έκανε εκτενείς αναφορές στη στάση του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1992 όταν και άνοιξε εκ νέου το Μακεδονικό, καθώς επίσης και του Ανδρέα Παπανδρέου.
«”Η εκ των υστέρων προσπάθεια να ξαναγραφτεί η ιστορία, ποτέ δεν είναι αθώα. Εδώ είναι που η ιστορία γίνεται πολιτική. Η ιστορία των τριών υποτιθέμενων Μακεδονιών, είναι επικίνδυνη. Τίθεται λοιπόν το πρωταρχικό ερώτημα. Τι υποκρύπτει η διαστρέβλωση της ιστορίας; Ανακατανομή συνόρων για την περιοχή και ανακατανομή επιρροής. Απαντά ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Καραμανλής: Αν τα Σκόπια δεν αποτελούν απειλή αυτή τη στιγμή, κανείς δεν μπορεί αν προβλέψει ποιοι συνδυασμοί δυνάμεων θα προκύψουν στο μέλλον στα Βαλκάνια. Αν αυτές οι δυνάμεις θελήσουν να χρησιμοποιήσουν το μακεδονικό ξανά, γιατί οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα πρέπει να δώσουν έναν τίτλο νομιμότητας», τόνισε διαβάζοντας τη δήλωση του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
«Ας ακούσουν αυτά τα λόγια σήμερα όσοι νομίζουν ότι ξέρουν καλύτερα από αυτούς τους δύο ηγέτες. Τι θα πει μικρή χώρα τα Σκόπια; Η Κούβα είναι πολύ πιο μικρή χώρα από τις ΗΠΑ. Γιατί διέκοψαν οι ΗΠΑ τις διπλωματικές σχέσεις», είπε στη συνέχεια.
«Μια παρέα θέλει να ξαναγράψει την ιστορία»
Απαντώντας στο επιχείρημα ότι αναγνωρίστηκε η ΠΓΔΜ από 150 χώρες, διερωτήθηκε: «Τότε εμάς γιατί μας πιέζουν να τους αναγνωρίσουμε; Απλούστατα το πρόβλημα ήταν με ποιο πρόβλημα θα τους αναγνωρίσουμε εμεί. Το FYRΟΜ είναι πρώην όνομα μιας πρώην επαρχίας… Η Ελλάδα πλέον δίνει πλήρη αναγνώριση των συμβόλων του αλυτρωτισμού τους».
Στη συνέχεια, ο κ. Σαμαράς έστρεψε τα βέλη του κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών: «(…) η Ελλάδα είναι που παραχωρεί τα πάντα. Και ταυτότητα και γλώσσα. Τους δίνουμε πάτημα για τον αλυτρωτισμό τους. Υποχωρούμε και απέναντι στην Τουρκία και στα Σκόπια. Αυτό δεν λέγεται ρεαλισμός, αυτό λέγεται υποχώρηση, ο ορισμός του ενδοτισμού(…) Μια παρέα θέλει να ξαναγράψει την ιστορία».
Κλιμακώνοντας τη ρητορική του κατά της κυβέρνησης, ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε: «Το 2004 μας λέγανε ότι είναι επικίνδυνο αν δεν δεχθούμε το σχέδιο Ανάν. Όμως ο κυπριακός λαός δεν έπεσε, απέρριψε το σχέδιο Ανάν και τίποτα κακό δεν συνέβη. Η Κύπρος μπήκε στο ευρώ και η παρέα αυτή έκανε λόγο τότε για ακραίους. Μας έλεγαν ότι η καταστροφή της Σμύρνης ήταν ένα τουριστικό ατύχημα. Μας λένε ότι πρέπει να μπουν στο ΝΑΤΟ τα Σκόπια για να σταθεροποιηθεί η περιοχή. Να αφήσουν έξω τον αλυτρωτισμό τους όμως. Τόσα χρόνια δεν είχαμε αστάθεια ούτε εμποδίστηκαν οι οικονομικές μας σχέσεις. Δεν διείσδυσε η Ρωσία στα Σκόπια. Η είσοδος των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ δεν είναι πανάκεια. Και η Τουρκία είναι στο ΝΑΤΟ και έχει επεκτατικές βλέψεις. Τόσα χρόνια δεν είχαμε προβλήματα. Είχαμε παγώσει το όνομα».
«Αυτή η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να περάσει μια επαίσχυντη συμφωνία που δεν τόλμησε κανείς άλλος να περάσει, έγινε πιο Σκοπιανή και από τους Σκοπιανούς», τόνισε ο κ. Σαμαράς, ενώ επεσήμανε: «Εγώ υποστήριζα πάντοτε ότι δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε χώρα με τη λέξη Μακεδονία ή οποιοδήποτε παράγωγο. Κανείς μέχρι σήμερα δεν διανοήθηκε να αναγνωρίσει εθνότητα και μακεδονική γλώσσα. Η Συμφωνία των Πρεσπών αυτό κάνει και για να την στηρίξουν λένε ψέματα. Λένε ότι η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει γλώσσα από το 1977. Τους διέψευσαν οι πάντες, ακόμη και οι Σκοπιανοί. Τους διαψεύδουν και οι Βούλγαροι που διαμαρτύρονται για την επίσημη αναγνώριση της μακεδονικής γλώσσας. Λένε ακόμα ότι εγώ είχα αναγνωρίσει τα Σκόπια πριν την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Αναφέρονται σε μια ανανέωση ρουτίνας μιας εμπορικής σχέσης».
Απαντώντας στις κατηγορίες ότι «έκανε καριέρα με το Μακεδονικό», υποστήριξε πως «εγώ πήγα σπίτι μου και έκατσα για όσο χρειάστηκε. Και επέστρεψα και έμεινα σταθερός στις απόψεις μου. Με λέτε μακεδονομάχο και το θεωρώ υπερβολικό να με συγκρίνετε με ανθρώπους που έδωσαν το αίμα τους για την πατρίδα. Και το θεωρώ τιμή μου να μου απευθύνουν την μομφή αυτοί που πήγαιναν στα Σκόπια και διαδήλωναν και χόρευαν με τον Γκρουέφσκι».
«Τα Σκόπια είναι διεθνοτικό κράτος. Τα διεθνοτικά κράτη αν θέλουν να σταθεροποιηθούν, χρησιμοποιούν ουδέτερο όνομα. Τα Σκόπια διάλεξαν την όρο Μακεδονία για να καπελώσουν τους άλλους λαούς που διαμένουν στη χώρα. Ακούστε το Ζάεφ τι είπε πριν δυο μήνες: Έχουμε ένα πρόθεμα, το βόρεια. Αλλά παραμένουμε Μακεδονία. Δεν υπάρχει άλλη χώρα με το όνομα Μακεδονία. Υπάρχει η Ελλάδα, χωρίς το Μακεδονία».