Το ζήτημα της διευθέτησης της ονομασίας της πΓΔΜ έχει απασχολήσει τον διεθνή Τύπο.
Μετά από πολλά χρόνια εκατέρωθεν κατηγοριών, μια από τις σοβαρότερες συγκρούσεις στη νοτιοανατολική Ευρώπη οδεύει επιτέλους προς επίλυση, αναφέρει εκτενές άρθρο της Frankfurter Allgemeine Zeitung υπό τον τίτλο «Η Μακεδονία βάζει πλώρη για ΝΑΤΟ και ΕΕ».
Προχωρώντας σε μια «ακτινογραφία» της ευρωπαϊκής, κυρίως, προοπτικής της ΠΓΔΜ, η εφημερίδα σημειώνει μεταξύ άλλων: «Όσον αφορά την ένταξη στην ΕΕ οι οικονομολόγοι είναι αρκετά επιφυλακτικοί. ‘Το 2025 είναι μια ιδιαίτερα αισιόδοξη προσέγγιση, εάν σκεφτεί κανείς πόσο διήρκεσε η διαδικασία με την Κροατία’, σχολιάζει ο Γκούντερ Ντόιμπερ, επικεφαλής οικονομολόγος στην RBI Research της Βιέννης. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας είναι η παραοικονομία, η διαφθορά και η υψηλή ανεργία. (…) Όσον αφορά όμως τους δείκτες ευημερίας, η χώρα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο και υπό αυτό το πρίσμα θα ήταν θεωρητικά έτοιμη προς ένταξη ήδη το 2020», επισημαίνει ο ειδικός.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οικονομία της χώρας δεν παρουσιάζει μεγάλες ανισορροπίες. «Ούτε το κράτος, αλλά ούτε και η ιδιωτική οικονομία είναι υπερχρεωμένα ενώ το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι μετριοπαθές. Μετά τους μηδενικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2017 λόγω της παρατεταμένης ακυβερνησίας, η Παγκόσμια Τράπεζα κατέγραψε για το 2018 2,5% ενώ για το 2019 και 2020 προβλέπει 2,9% και 3,2% αντίστοιχα. (…) Ενόψει της συμφωνίας με την Ελλάδα ο πρωθυπουργός Ζάεφ υποσχέθηκε την περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών δεικτών. ‘Ανακηρύσσουμε το 2019 σε έτος της οικονομίας’, είπε στα Σκόπια», καταλήγει το δημοσίευμα.
Βελγικός Τύπος
Με σημερινά του δημοσιεύματα ο βελγικός Τύπος επικεντρώθηκε στην περιβόητη Συμφωνία των Πρεσπών.
Η εφημερίδα Le Soir, σε δημοσίευμα με τίτλο «Μακεδονία: Μετά το έπος της ονομασίας, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ στο στόχαστρο», κάνει λόγο για «εξωτική» διαμάχη μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας, διάρκειας ενός τετάρτου του αιώνα, η οποία έχει δηλητηριάσει ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων και βαδίζει προς την επίλυσή της.
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται πως όλα τα προγνωστικά συγκλίνουν στο γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός της Αριστεράς, Αλέξης Τσίπρας, αρχιτέκτονας της συμφωνίας που επιτέλους επετεύχθη τον Ιούνιο με τον ομόλογό του, Zόραν Ζαεφ, θα καταφέρει την επικύρωσή της σήμερα από την πλειοψηφία των Ελλήνων βουλευτών.
Ακολούθως, αναφερόμενος στους όρους της συμφωνίας και εν συντομία στο ιστορικό τής διαμάχης, ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα σημειώνει ότι η χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβίας είχε προσωρινά αναγνωριστεί με το βάρβαρο όνομα πΓΔΜ, ενώ η Αθήνα, μέχρι τη συμφωνία του καλοκαιριού, επέμενε στην άρνησή της να μοιραστεί με τη γείτονα την ονομασία Μακεδονία, η οποία χρησιμοποιείται επίσης από μία μεγάλη βόρεια επαρχία της. Η συμφωνία, συνεχίζει ο αρθρογράφος, αναμένεται να επικυρωθεί στην Αθήνα, παρά την αντίθεση κυρίως των συντηρητικών της Νέας Δημοκρατίας, μέσα σε ένα επιδεινωμένο εθνικιστικό προεκλογικό πλαίσιο. Μία αντίθεση, την οποία υποστηρίζει (στα ελληνικά ΜΜΕ) και ο Ευρωπαίος επίτροπος και πρώην Έλληνας υπουργός (της ΝΔ), Δημήτρης Αβραμόπουλος, υποστηρίζει η εφημερίδα, χαρακτηρίζοντας απίστευτη αυτήν τη στάση του και σε πλήρη αντίφαση με την ομοφωνία του Κολλεγίου των Επιτρόπων υπέρ της συμφωνίας. Τονίζει, δε, ότι ενώ ο κ. Αβραμόπουλος περιγράφει τη συμφωνία ως προβληματική, η Επιτροπή είχε σπεύσει να συγχαρεί θερμά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων, διά στόματος του επιτρόπου Χαν και της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Μογκερίνι, οι οποίοι είχαν υπογραμμίσει ότι η εν λόγω συμφωνία αποτελεί παράδειγμα συμφιλίωσης τόσο για την περιοχή όσο και για την Ευρώπη συνολικά, καθώς και ότι το τέλος του έπους της ονομασίας θέτει με αποφασιστικό τρόπο τη χώρα στον δρόμο της ΕΕ.
Καταλήγοντας, το δημοσίευμα εστιάζει στο θέμα της ένταξης της πΓΔΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, η οποία προσέκρουε μέχρι τώρα, όπως αναφέρεται, στο ελληνικό βέτο, εξηγώντας ότι τον Ιούνιο τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα τοποθετηθούν πάνω στο ζήτημα της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Μία διαδικασία που προβλέπεται μακρά, σε αντίθεση με την προσχώρηση στο ΝΑΤΟ, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2020.
Εξάλλου, άλλο δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού RTBF, υπό τον τίτλο «Θα αλλάξει ονομασία η Μακεδονία; Το ελληνικό Κοινοβούλιο ψηφίζει αυτήν την Παρασκευή» σημειώνει ότι οι Έλληνες βουλευτές αναμένεται να ψηφίσουν σήμερα για τη νέα ονομασία της Μακεδονίας, συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για μία ιστορική απόφαση.
Η χθεσινή μέρα σημαδεύτηκε από τη διαδήλωση μπροστά από τη Βουλή εκατοντάδων οπαδών του «όχι», οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να πολεμήσουν μέχρι τέλους, συνεχίζει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι η συζήτηση στο Κοινοβούλιο ήταν θυελλώδης, αφού αφορά ένα θέμα που διχάζει την ελληνική πολιτική τάξη και την κοινή γνώμη.