Αθλητικά

Κινδυνεύει με αποκλεισμό τεσσάρων ετών η Ρεμπούλη

Με ποινή αποκλεισμού τεσσάρων ετών φαίνεται πως βρίσκονται αντιμέτωποι δύο Έλληνες πρωταθλητές. Ο λόγος για τη Λεριά Ράνια Ρεμπούλη του ΑΓΕΣ Κάμειρος και τον Γιώργο Μενή μετά το περιστατικό που σημειώθηκε τον περασμένο Οκτώβρη στην Θεσσαλονίκη.

Θυμίζουμε, ότι η εξαιρετική εμφάνιση της κορυφαίας Ελληνίδας μαραθωνοδρόμου στον ημιμαραθώνιο της Θεσσαλονίκης με 1:14.30 επισκιάστηκε από ένα ατυχές και περίεργο περιστατικό.

Η αθλήτρια του Παναγιώτη Χαραμή λίγο πριν περάσει από έλεγχο ντόπινγκ (για τον οποίο είχε συναινέσει)  φαίνεται πως λιποθύμησε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Το κλιμάκιο του ΕΣΚΑΝ(Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης του Ντόπινγκ) το οποίο βρισκόταν στην Θεσσαλονίκη για να πραγματοποιήσει αιφνίδιο-απροειδοποίητο έλεγχο στον πρώτο Έλληνα και Ελληνίδα του αγώνα δεν κατάφερε να πάρει τελικά δείγμα καθώς κάτι τέτοιο φαίνεται πως κρίθηκε απαγορευτικό από τους γιατρούς που εξέτασαν την Ρεμπούλη.

Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν και για τον πρώτο Έλληνα, τον Γιώργο Μενή ο οποίος επίσης γυμνάζεται με τον Παναγιώτη Χαραμή και φέρεται να είχε αποφύγει τον έλεγχο ντόπινγκ, ενώ το sportsfeed.gr αναφέρει πως εισήχθη και αυτός στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής»:

«Με ποινή αποκλεισμού τεσσάρων ετών από κάθε αγωνιστική δραστηριότητα ενδέχεται να τιμωρηθούν ένας αθλητής και μία αθλήτρια από τον στίβο, οι οποίοι κατηγορούνται ότι απέφυγαν έλεγχο για απαγορευμένες ουσίες. Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης Ντόπινγκ παρέπεμψαν τις υποθέσεις τους στην πειθαρχική επιτροπή του ΕΣΚΑΝ, καθώς πρόκειται για κλασικές περιπτώσεις αποφυγής των δειγματοληπτών που θα διενεργούσαν τους ελέγχους.

Τα περιστατικά είχαν συμβεί στον διεθνή ημιμαραθώνιο της Θεσσαλονίκης, τον Οκτώβριο. Η αθλήτρια συγκαταλέγεται στις κορυφαίες της Ελλάδος, ενώ και ο αθλητής θεωρείται πολύ καλός με διακρίσεις σε διοργανώσεις.

Οι ελεγκτές του ΕΣΚΑΝ ζήτησαν από τους δύο δρομείς να περάσουν από έλεγχο ούρων. Η αθλήτρια υπέγραψε ότι θα μεταβεί για έλεγχο και ύστερα από λίγο ο προπονητής της ενημέρωσε ότι δεν αισθανόταν καλά και ότι μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δειγματολήπτες θέλησαν να της πάρουν ούρα στο νοσοκομείο, αλλά κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται. Αντίθετα, ο αθλητής όταν του ζήτησε ο δειγματολήπτης να υπογράψει και να μεταβεί για έλεγχο δεν έκανε ούτε το ένα ούτε το άλλο και προτίμησε, όπως λέει ο λαός, να γίνει… Λούης και να εξαφανιστεί. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο συγκεκριμένος αθλητής δεν είναι μέλος της εθνικής ομάδας, και δεν είχε υποχρέωση να ενημερώνει πού βρίσκεται, αλλά όταν του ζητήσουν ελεγκτές να υποβληθεί σε έναν αιφνίδιο έλεγχο ήταν υποχρεωμένος να το κάνει. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο έλεγχος ντόπινγκ σε αυτή τη διοργάνωση ήταν αιφνίδιος και όχι προγραμματισμένος.

Το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης Ντόπινγκ συνεδρίασε και αποφάσισε ότι, σύμφωνα με τον νέο κώδικα (2016), η υπόθεση πρέπει να παραπεμφθεί στην πειθαρχική επιτροπή του, η οποία αποτελείται ως επί το πλείστον από δικηγόρους. Η επιτροπή είναι αρμόδια για να ορίσει την ποινή που θα επιβληθεί στους δύο αθλητές. Αντίθετα, εάν ένας αθλητής βρεθεί θετικός στο πρώτο δείγμα και δεν επιθυμεί έλεγχο στο δεύτερο, τότε αρμόδια για να ορίσουν την τιμωρία του είναι τα μέλη του ΕΣΚΑΝ».

πηγή: kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου