Ειδήσεις

O πλανήτης εκπέμπει SOS: -50 στον Βορρά, +50 στο Νότο

Ο Ιανουάριος ήταν ο πιο θερμός μήνας στα χρονικά της Αυστραλίας. Ο υδράργυρος έφτασε στους 49,5 βαθμούς, την ώρα που η κατάσταση είναι αντίστροφη στις ΗΠΑ. Στο Νότο οι πύθωνες δροσίζονται σε μπανιέρες, στις ΗΠΑ παγώνουν τα βρεγμένα μαλλιά στον δρόμο.

Στην Αδελαϊδα ο υδράργυρος άγγιξε τους 49,5 βαθμούς Κελσίου. Στις Ηνωμένες Πολιτείες η θερμοκρασία έφτασε στους -50. Η αντίθεση αποτυπώνεται στη φωτογραφία του CNN που παρουσιάζεται στο παρακάτω βίντεο.

Ο φετινός Ιανουάριος ήταν ο πιο θερμός μήνας στην ιστορία της Αυστραλίας, για να καταλάβει κανείς τις διαστάσεις του φαινομένου.

Η Αυστραλία “φλέγεται” κυριολεκτικά και μεταφορικά καθώς στη Νότια Ουαλία έλιωσε η άσφαλτος στους δρόμους ενώ στην Τασμανία ξέσπασαν εκατοντάδες πυρκαγιές. Στο Κουίνσλαντ εκατοντάδες νυχτερίδες πέθαναν λόγω καύσωνα ενώ πύθωνες κατέφυγαν σε… μπάνια σπιτιών για να δροσιστούν.

Οι επιστήμονες αναφέρουν πως η κλιματική αλλαγή έχει επιφέρει μια νέα “ακραία κανονικότητα”.

Παγετός και ξηρασία

Από την άλλη, η πολική δίνη, όπως ονομάζεται το ακραίο φαινόμενο που πλήττει τις Ηνωμένες Πολιτείες, οφείλεται στα ψυχρά ρεύματα αέρα που εισβάλουν από την Αρκτική σε θερμότερες περιοχές.

Συνολικά, το πολικό ψύχος άφησε πίσω του μέχρι τώρα 21 νεκρούς στις ΗΠΑ. Ο υδράργυρος από τη νότια Νέα Αγγλία έως το βόρειο τμήμα των Μεσοδυτικών πολιτειών αναμένεται να ανέλθει μεταξύ 7 και 10 βαθμών κελσίου κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και τη Δευτέρα, μετά το πρωτόγνωρο στα χρονικά κύμα ψύχους, με θερμοκρασίες έως και -53 βαθμούς κελσίου (Μινεσότα). Την ίδια ώρα, η Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών των ΗΠΑ (Fema) εξέδωσε προειδοποιητικό δελτίο για τον κίνδυνο πλημμυρών λόγω της ταχείας τήξης του χιονιού.

Άνδρας προσπαθεί να ανοίξει δρόμο στο πεζοδρόμιο
Άνδρας προσπαθεί να ανοίξει δρόμο στο πεζοδρόμιο  AP

Η χαμηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε νωρίς σήμερα το πρωί ήταν -37 βαθμοί κελσίου στο Στόνινγκτον του Μίσιγκαν, σύμφωνα με την αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία.

Ο επιστήμονες αποδίδουν την ένταση του φαινομένου στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η υπερθέρμανση της Αρκτικής προκαλεί αλλαγές στον πολικό “αεροχείμαρρο”, ωθώντας ψυχρές αέριες μάζες προς χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη.

Η άνοδος της στάθμης των υδάτων λόγω συρρίκνωσης των παγετών, είναι η επόμενη μεγάλη πρόκληση για τον πλανήτη μας. Το λιώσιμο των πάγων μπορεί να προκαλέσει άνοδο της στάθμης των ωκεανών μέχρι και 60 μέτρα, και καταλαβαίνει κανείς τι επιπτώσεις θα είχε κάτι τέτοιο για τις ζωές μας.

Τα πρώτα αποτελέσματα, τα βλέπουμε ήδη, όπως παρατηρούν οι ειδικοί. Άλλη μια ανησυχητική εκτίμηση για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ήρθε άλλωστε πριν λίγες μέρες από τους επιστήμονες, οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις τους, οι πάγοι της Γροιλανδίας λιώνουν πλέον τέσσερις φορές πιο γρήγορα από ό,τι το 2003, με ρυθμό ταχύτερο από ό,τι νόμιζαν έως τώρα.

Πού οφείλεται το φαινόμενο

Ο μετεωρολόγος και επιστημονικός συντάκτης της γερμανικής Süddeutsche Zeitung, Πάτρικ Ίλινγκ, γράφει αναλυτικότερα:

“Φανταστείτε την εναέρια μάζα πάνω από την Αρκτική. Το χειμώνα, στροβιλίζεται ιδιαίτερα βίαια σε έναν κύκλο. Ο αέρας κινείται συνεχώς σαν να θέλει να σπάσει το περίβλημά του. Ο περιστρεφόμενος ψυχρός αέρας προσπαθεί να διεισδύσει βίαια σε θερμότερα γεωγραφικά πλάτη. Συγκρατείται όμως από ένα φυσικό φράχτη. Αυτή αποτελείται από ένα είδος ιμάντα από ισχυρούς ανέμους που πνέουν σε αρκετά χιλιόμετρα και τυλίγονται γύρω από ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο της γης, το λεγόμενο “jetstream”.

Εάν ο πολικός αέρας σπάσει αυτό το όριο ή το Jestream χάσει ισχύ, τότε ο πολικός αέρας εισβάλει σε θερμότερες περιοχές. Και μερικές φορές οι πολικές αέριες μάζες επικρατούν. Αυτό συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες στην Αμερική, το βόρειο τμήμα της οποίας έχει μετατραπεί σε ένα τραχύ, ψυχρό Αρκτικό τοπίο. Όταν το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται στην Κεντρική Ευρώπη, χρησιμοποιείται συχνά ο ανόητος όρος “ρωσικό μαστίγιο”.

Άνδρας βάζει το χέρι με το γάντι προκειμένου να προστατευτεί από τις ριπές του ανέμου
Άνδρας βάζει το χέρι με το γάντι προκειμένου να προστατευτεί από τις ριπές του ανέμου  AP

“Σε αντίθεση με όσα έγραψε ο ιδεολογικά πεισματάρης για θέματα κλιματικής αλλαγής, πρόεδρος των ΗΠΑ, Τραμπ, τις τελευταίες ημέρες, το κύμα ψύχους γύρω από την περιοχή των Μεγάλων Λιμνών στις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελεί άλλη μια απόδειξη για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Όσο θερμότερη γίνεται η Αρκτική, τόσο θα εξασθενίζει το jet stream το οποίο λειτουργεί ως φυσικό σύνορο ανάμεσα στις πολικές δίνες μεγάλης κλίμακας και τις θερμότερες αέριες μάζες στη νότια κλίματα. Με την κλιματική αλλαγή το jet stream χάνει τη δύναμή του και την ικανότητά του να συγκρατήσει τον πολικό άνεμο”.

Νέος “χαβαλές” από τον Τραμπ

Ευκαιρία να χλευάσει τους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή βρήκε, για πολλοστή φορά, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, με αφορμή το κύμα ψύχους στις ΗΠΑ.

Μέσω του αγαπημένου του Twitter έγραψε:

“Στις όμορφες μεσοδυτικές πολιτείες οι ψυχρές θερμοκρασίες αγγίζουν τους -60 βαθμούς, οι πιο χαμηλές που έχουν καταγραφεί ποτέ. Στις επόμενες μέρες, αναμένεται να πέσουν κι άλλο. Οι άνθρωποι δεν αντέχουν έξω ούτε για λίγα λεπτά. Τι στο καλό συμβαίνει με την υπερθέρμανση του πλανήτη; Σε παρακαλώ έλα πίσω γρήγορα, σε χρειαζόμαστε!”.

Έλαβε πάντως την απάντηση που του άξιζε.

Donald J. Trump

@realDonaldTrump

In the beautiful Midwest, windchill temperatures are reaching minus 60 degrees, the coldest ever recorded. In coming days, expected to get even colder. People can’t last outside even for minutes. What the hell is going on with Global Waming? Please come back fast, we need you!

J. Dice 🎲@jdice03

It’s 122 degrees in Australia right now you freaking idiot. Fish are washing up dead on the beaches from the heat.

1,177 people are talking about this

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου