Στην κατάθεση προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της υπουργικής απόφασης για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της γενικής κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος προσανατολίζονται μετά τους δήμους και οι Περιφέρειες. Η Ενωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) συγκαλεί την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου έκτακτη συνεδρίαση επί του θέματος, ενώ ήδη μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, προανήγγειλε την πρόθεση των Περιφερειών να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε νομικό με προσφυγή στο ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας.
Τόσο ο κ. Αγοραστός όσο και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας σε δηλώσεις τους τάχθηκαν κατά της συγκεκριμένης απόφασης αλλά και κατά της κυβέρνησης, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, τα προβλήματα που δημιουργούνται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από την εφαρμογή της απόφασης και κάνοντας λόγο για «έλλειμμα Δημοκρατίας».
«Η κυβέρνηση διακηρύσσει σε όλους τους τόνους ότι η χώρα βγήκε από τα μνημόνια, αλλά επιβάλλει μνημόνιο διαρκείας για την αυτοδιοίκηση, ένα μνημόνιο ασφυκτικού ελέγχου και λιτότητας», υποστήριξε ο κ. Αγοραστός, ο οποίος χαρακτήρισε την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη «προδήλως αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική», καθώς και «επιβλαβή και επιζήμια για την κοινωνία».
Οπως είπε μάλιστα ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, ο κ. Χουλιαράκης «αρνείται συστηματικά να συναντηθεί με τη διοίκηση της ΕΝΠΕ» και σημείωσε ότι αυτό είναι «ένδειξη πανικού». «Τέτοιες αποφάσεις που εκδίδονται αιφνιδιαστικά, χωρίς διάλογο, ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο, είναι ίδιον δουλοκτητικών κρατών», επεσήμανε ο κ. Αγοραστός.
Για «σοβαρό έλλειμμα Δημοκρατίας», έκανε λόγο και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, επισημαίνοντας ότι μετά την κύρωση από τη Βουλή «της απαράδεκτης συμφωνίας των Πρεσπών απέναντι στη βούληση του 80% των Ελλήνων, η κυβέρνηση δίνει εντολή σε ένα δημοκρατικά εκλεγμένο σώμα, το Περιφερειακό Συμβούλιο, να πάρει μια συγκεκριμένη απόφαση. Με τη λογική: “Αποφασίζουμε και διατάσσουμε”».
Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στα προβλήματα που θα προκαλέσει η εφαρμογή της υπουργικής απόφασης στη λειτουργία των Περιφερειών και κατέληξε: «Η κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους να μας ξεκαθαρίσει, τι από τα δύο ισχύει; Βγήκαμε τον προηγούμενο Αύγουστο από τα μνημόνια και η οικονομία ανακάμπτει ή τελικά είμαστε ακόμη στο 2015 και πρέπει πάλι να αφαιμάξουμε όλους τους φορείς του Δημοσίου; Η ερώτηση είναι απλή και περιμένουμε απαντήσεις».
Την αντίθεσή της στην εν λόγω κυβερνητική απόφαση έχει ήδη εκφράσει και η ΚΕΔΕ.