Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στο κυβερνητικό στρατόπεδο για την επίσκεψη του πρωθυπουργού την Τρίτη στην Άγκυρα και τη συνάντηση του με τον Ταγίπ Ερντογάν. Χθες στο υπουργείο Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα, όπου συμμετείχαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας.
“Στρώνοντας” την ατζέντα της συνάντησης ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον νέο πρέσβη της Τουρκικής Δημοκρατίας, Burak Özügergin.
Σε δήλωσή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, σε σχέση με την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε: «Επιδιώκουμε να επανεργοποιηθούν στο ανώτατο επίπεδο οι δίαυλοι επικοινωνίας, με άμεσο στόχο να μειωθεί η ένταση στο Αιγαίο. Επιδιώκουμε επίσης την επανέναρξη του διαλόγου επί της ουσίας για τα σοβαρά θέματα που μας χωρίζουν. Γι’ αυτό προφανώς, όπως και για το ταγκό, χρειάζονται δύο».
Πέρα από τη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν στο παλάτι στην Άγκυρα και την επισημότητα που αποφάσισε να δώσει την τελευταία στιγμή ο Τούρκος πρόεδρος στο ραντεβού (σύμφωνα με πληροφορίες θα συναντηθούν στις 16.30 της Τρίτης, θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου με 4 ερωτήσεις και δείπνο) μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η παρουσία του πρωθυπουργού στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.
Ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στην “άδικη αναστολή της λειτουργίας” της σχολής σε λειτουργία που πραγματοποίησε στην Κωνσταντινούπολη σημειώνοντας τον συμβολισμό που έχει η παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο συγκεκριμένο σημείο.
«Θα συζητήσουμε τα κοινά μας προβλήματα, θα παραστεί εις τους εορτασμούς για τον Ιερό Φώτιο, θα έχουμε την εόρτιον συνεστίαση και ελπίζομεν ότι εις τας σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας αυτή η επίσκεψις του Έλληνος πρωθυπουργού θα συμβάλει καταλυτικά και αποφασιστικά, ώστε αυτές οι σχέσεις να βελτιωθούν για το καλό αμφοτέρων των πλευρών”, σημείωσε μεταξύ άλλων ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
Η επιλογή δεν είναι τυχαία από την κυβέρνηση, όπως και η παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών Μάρκου Μπόλαρη τον Μάρτιο στην Ίμβρο. Η θρησκευτική διπλωματία αποτελεί μέρος της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, την οποία, όπως υποστηρίζει το Μαξίμου, υιοθέτησε από την πρώτη στιγμή ανάληψης της εξουσίας. Το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης αναμένεται να τεθεί από τον Αλέξη Τσίπρα στον Ταγίπ Ερντογάν με την κυβέρνηση να ελπίζει να δρομολογηθούν θετικές εξελίξεις.