Καταιγισμός δικαστικών αποφάσεων του 2019 κλειδώνει οριστικά και αμετάκλητα αναδρομικάαπό 1η Ιουλίου του 2015 και μετά για τους συνταξιούχους για τις μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 που κρίθηκαν αντισυνταγματικές.
Μετά τις αποκαλύψεις του Ελεύθερου Τύπου, που έφερε πρώτος στο φως τις νέες αποφάσεις του 2019 με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου, ακολουθούν και άλλες…
Στα χνάρια του ΣτΕΗ νέα απόφαση (1522/2019), όπως και εκατοντάδες άλλες που πρόκειται να βγουν στο επόμενο διάστημα, έχουν έναν κοινό παρονομαστή, καθώς ακολουθούν κατά γράμμα αυτό που είπε το Συμβούλιο της Επικρατείας με τις 2287-2290 αποφάσεις του στις 10 Ιουνίου του 2015, και εν προκειμένω ότι η αναδρομικότητα για την επιστροφή των αντισυνταγματικών μειώσεων που διέγνωσε στις συντάξεις εκκινεί από τη δημοσίευση των αποφάσεών του και μετά.
Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι επί αγωγών που ασκήθηκαν ή ασκούνται μετά τον Ιούνιο του 2015 τα αναδρομικά καταλαμβάνουν τόσους μήνες όσοι είναι μέχρι την επίδοση της αγωγής στα Ταμεία που συνεχίζουν τις ίδιες περικοπές και οι οποίες έχουν καταστεί πλέον παράνομες από τον Ιούνιο του 2015.
Αν μια αγωγή έχει επιδοθεί στον ΕΦΚΑ τον Ιανουάριο του 2019, τότε τα αναδρομικά είναι για 43 μήνες, ήτοι από Ιούλιο 2015 ως και Ιανουάριο 2019.
Αν η αγωγή έγινε το 2018 και επιδόθηκε στον ΕΦΚΑ τον Δεκέμβριο, τα αναδρομικά είναι για 42 μήνες ή για 3,5 έτη. Αν οι αγωγές επιδόθηκαν τον Δεκέμβριο του 2017, τα αναδρομικά είναι για 2,5 έτη.
Σε όλες τις περιπτώσεις το πρώτο και πιο καθοριστικό σημείο είναι να δικαιωθεί ο συνταξιούχος πρωτοδίκως, γιατί στη συνέχεια είναι απίθανο να χάσει τα αναδρομικά στο Εφετείο, όπου πηγαίνει όλες τις υποθέσεις ο ΕΦΚΑ για να κερδίσει χρόνο και να φορτώσει το λογαριασμό στους επόμενους.
Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο των αποφάσεων είναι ότι, πέραν των αναδρομικών, επιβάλλουν πως από εδώ και στο εξής (στην ουσία μετά και το Εφετείο) οι παράνομες μειώσεις δεν θα επιβάλλονται στα μηνιαία ποσά συντάξεων.
Σφίγγει ο κλοιόςΟ κλοιός των αναδρομικών σφίγγει για την κυβέρνηση, που βρίσκεται προ μιας πρωτοφανούς καταιγίδας που μεγαλώνει τον τελικό λογαριασμό. Το ίδιο πρόβλημα θα έχει να αντιμετωπίσει και η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από το εκλογικό 2019, πλην όμως, μέχρι σήμερα, δεν έχει τοποθετηθεί καμία παράταξη για το πώς θα αντιμετωπίσει το καυτό ζήτημα. Αντίθετα, η τρόικα έχει αρχίσει να ανησυχεί για μεγάλο εκτροχιασμό του προϋπολογισμού και έχει πει στην κυβέρνηση να εξετάσει ακόμη και ισοδύναμα μέτρα με άλλες περικοπές ή αυξήσεις φόρων ανάλογα με το πώς θα δοθούν τα χρωστούμενα.
Σχέδια που εξετάζονται ενόψει και του εκλογικού 2019 από την κυβέρνηση είναι να δοθούν αναδρομικά σε δόσεις, γιατί μια κι έξω είναι απίθανο να γίνει ακόμη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ τα κουρέψει και, αντί για 3,5 χρόνια, τα κατεβάσει στους 9 μήνες, όπως υπολογίζουν στο υπουργείο Εργασίας, εκτιμώντας ότι μετά το νόμο Κατρούγκαλου (μετά τις 13/5/2016) δεν υπάρχει ζήτημα επιστροφών, γιατί οι συντάξεις επανυπολογίστηκαν με νέο νόμο, χωρίς τις περικοπές. Ο ισχυρισμός αυτός είναι λάθος, γιατί οι επανυπολογισμένες συντάξεις ήρθαν από 1/1/2019, ενώ μέχρι 31/12/2018 όλοι οι συνταξιούχοι είχαν τις παράνομες περικοπές. Αυτές είναι, άλλωστε, που επιστρέφουν και τα δικαστήρια. Στο σχέδιο των δόσεων οι επιστροφές μπορεί να ξεκινούν με 36 δόσεις και να φτάνουν τις 84 ή και περισσότερες.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος