Επικίνδυνη κατολίσθηση σημειώθηκε χθες το απόγευμα στον κεντρικό δρόμο προς Πυλώνα, πολύ κοντά στο στρατόπεδο. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν στη Ρόδο τις τελευταίες ημέρες δοκιμάζουν σοβαρά τις αντοχές του νησιού! Μετά τις ζημιές που προκάλεσαν στο κέντρο της πόλης και σε πολλά άλλα σημεία οι νοτιοδυτικοί άνεμοι εντάσεως έως 12 μποφόρ την περασμένη Τετάρτη, προέκυψαν και άλλα προβλήματα!
Στην Πυλώνα κατέρρευσε μεγάλο τμήμα από την πλαγιά με αποτέλεσμα να διακοπεί για αρκετές ώρες η κυκλοφορία. Χθες το απόγευμα συνεργεία του τμήματος πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου επιχειρούσαν στο σημείο για την αντιμετώπιση της κατάστασης. «Από την πρώτη στιγμή τα συνεργεία μας έσπευσαν στο σημείο και κατέβαλαν κάθε προσπάθεια για την ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση», δήλωσε ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Χρήστος Ευστρατίου.
Και δεν ήταν μόνο η κατολίσθιση στην Πυλώνα! Σοβαρές καταστροφές παρουσιάστηκαν στην παραλία Μαλώνας (Χαράκι), στα Στεγνά και στ’ Αφάντου, από τον μεγάλο κυμματισμό! Οι ζημιές που προκλήθηκαν είναι μεγάλες και απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις για την αποκατάστασή τους. Πιο βαρύ είναι το πλήγμα που υπέστη η παραλία Αφάντου, όπου δεν έχουν αποκατασταθεί ακόμη οι ζημιές που προκλήθηκαν στα προηγούμενα χρόνια. Η κωλυσιεργία, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οφείλεται στην γραφεικοκρατία που διέπει τις παρεμβάσεις στον αιγιαλό και στην παραλία.
Ευεργετικές οι βροχές
Μπορεί τα έντονα καιρικά φαινόμενα να προκάλεσαν πολλά και σοβαρά προβλήματα στο νησί, οι συνεχείς βροχοπτώσεις ήταν όμως ευεργετικές. Το φράγμα του Γαδουρά υπερχείλισε, πράγμα που συμβαίνει για πρώτη φορά από τότε που τέθηκε σε λειτουργία. Επίσης, το αρδευτικό φράγμα του Σκολωνίτη του οποίου η στάθμη ήταν πολύ χαμηλή, βρίσκεται επίσης κοντά στην υπερχείλιση, εξασφαλίζοντας τις αρδευτικές ανάγκες των καλλιεργειών. Επίσης η στάθμη του νερού σε πηγές που είχαν σχεδόν στερέψει είναι πλέον αυξημένη.
«Τα έντονα καιρικά φαινόμενα προκαλούν συχνά ζημιές και προβλήματα. Τις τελευταίες ημέρες η Ρόδος δοκιμάστηκε από την κακοκαιρία. Βέβαια οι βροχοπτώσεις που είχαμε το φετινό χειμώνα ήταν πολύ ευεργετικές. Εάν δεν είχαμε τόσο πολύ νερό, δεν ξέρω εάν αποφεύγμαμε τα προβλήματα κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου.
Το Φράγμα του Γαδουρά υπερχείλισε το ίδιο και το φράγμα του Σκολωνίτη, όπου το νερό που υπήρχε θα έφθανε μετά βίας για τις καλλιέργειες. Η στάθμη στις πηγές της Κοσκινιστής και της Νύμφης είναι επίσης ανεβασμένη και γενικότερα ο υδροφόρος ορίζοντας έχει εμπλουτιστεί αρκετά. Δεν θεωρώ λοιπόν ότι κατά τη θερινή περίοδο θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα επάρκειας νερού», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Αγαπητός Πάλλας.