Μείωση εισπράξεων από κάθε ξένο επισκέπτη κατέγραψαν στο διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2018 οι οκτώ από τις δεκατρείς Περιφέρειες της χώρας. Οι αρρυθμίες σε Κρήτη, Ιόνια Νησιά και Αττική. Η δαπάνη ανά επίσκεψη και διανυκτέρευση των ξένων επισκεπτών σε όλη τη χώρα.
Η επεξεργασία των στοιχείων είχε στόχο να αναδείξει πόσα χρήματα ξοδεύουν οι ξένοι επισκέπτες σε κάθε ταξίδι τους στις 13 διαφορετικές Περιφέρειες της χώρας αλλά και το αν δαπάνησαν περισσότερα ή λιγότερα σε σύγκριση με το 2017. Περιγράφουν, ταυτόχρονα, πόσα χρήματα ξόδεψαν οι ξένοι ταξιδιώτες στις 13 Περιφέρειες κάθε μέρα που έμειναν στη χώρα μας και τη μεταβολή σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.
Από τα στοιχεία δαπάνης ανά επίσκεψη της Τράπεζας της Ελλάδας προκύπτει το πρώτο ηχηρό καμπανάκι για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αλλά και τους παράγοντες και επιχειρηματίες του τουρισμού. Κι αυτό καθώς σε μόλις δύο από τις 13 Περιφέρειες της χώρας (Νότιο Αιγαίο, Κρήτη) οι ξένοι επισκέπτες ξόδεψαν περισσότερα από 600 ευρώ και σε άλλη μία περισσότερα από 500 ευρώ (Ιόνια Νησιά). Αυτές είναι οι τρεις περιοχές εμφανίζονται να μοιράζονται τα τρία μεγαλύτερα μερίδια της πίτας ταξιδιωτικών εισπράξεων της χώρας με την Πελοπόννησο να πλησιάζει… τρέχοντας να διεκδικήσει το τρίτο μεγαλύτερο κομμάτι.
Το Νότιο Αιγαίο (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα) είδε τους ξένους επισκέπτες που βρέθηκαν στα νησιά να δαπανούν κατά μέσο όρο 686,7 ευρώ με την Κρήτη να ακολουθεί καθώς εισέπραξε 618,3 ευρώ από κάθε ξένο ταξιδιώτη που την επέλεξε. Τα Ιόνια Νησιά βρέθηκαν στην Τρίτη θέση καθώς απέσπασαν 542,5 ευρώ από κάθε ξένο επισκέπτη. Μια ανάσα από το…ψυχολογικό (και όχι μόνο) όριο των 500 ευρώ βρέθηκε η Πελοπόννησος στην οποία οι ξένοι τουρίστες δαπάνησαν κατά μέσο όρο 491,9 ευρώ σε κάθε ταξίδι τους.
Λίγο περισσότερα από 400 ευρώ από κάθε ταξιδιώτη απέσπασαν δύο Περιφέρειες: Βόρειο Αιγαίο και Θεσσαλία. Πιο συγκεκριμένα οι επισκέπτες ξόδεψαν 411,2 ευρώ στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου και 409,3 ευρώ στη Θεσσαλία.
Αν αναρωτιέστε γιατί δεν έχει αναφερθεί ακόμη η περιοχή της πρωτεύουσας η οποία προσελκύει μεγάλο αριθμό ξένων επισκεπτών και αποτελεί τον κύριο προορισμό της χώρας για τουρισμό 365 μέρες το χρόνο η απάντηση είναι απλή. Βρίσκεται μόλις στην έβδομη θέση καθώς οι ξένοι που την επισκέφθηκαν ξόδεψαν κατά μέσο όρο 388,6 ευρώ. Ακολούθησαν η Στερεά Ελλάδα (366,8 Ευρώ) και η Δυτική Ελλάδα με 314 ευρώ.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η οποία βρέθηκε στην τρίτη θέση των συνολικών ταξιδιωτικών εισπράξεων στο εννεάμηνο του 2018, κατατάχθηκε μόλις στη 10η θέση με βάση τα χρήματα που απέσπασε από κάθε ξένο επισκέπτη (295,6 ευρώ).
Στην ουρά της σχετικής κατάταξης βρέθηκαν η Ήπειρος με 276 ευρώ έσοδα από κάθε ξένο επισκέπτη, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (175,1 ευρώ) και η Δυτική Μακεδονία με 166,4 ευρώ.
Οι εισπράξεις από κάθε επισκέπτη, ωστόσο, αποτελούν μόνο τη μια όψη του νομίσματος και ίσως όχι τη σημαντικότερη. Η άλλη όψη του αποτυπώνει πόσα περισσότερα ή λιγότερα χρήματα ξόδεψαν οι ξένοι επισκέπτες στις 13 Περιφέρειες. Ε, λοιπόν, αυτή η δεύτερη όψη του νομίσματος ήταν διάσπαρτη από…κόκκινα στίγματα καθώς οι 8 από τις 13 Περιφέρειες κατέγραψαν σημαντική μείωση εισπράξεων από κάθε ξένο επισκέπτη! Το σημαντικό είναι ότι σ’ αυτές συμπεριλαμβάνονται τρεις από τις πέντε δημοφιλέστερες περιοχές της χώρας (Αττική, Κρήτη, Ιόνια Νησιά).
Αποτέλεσμα που μπορεί να οφείλεται είτε στο γεγονός πως οι ξένοι επισκέπτεςεπέλεξαν να μείνουν λιγότερες μέρες σ’ αυτές τις περιοχές, είτε ότι ξόδεψαν λιγότερα, είτε και τα δύο μαζί.
Όπως προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων της ΤτΕ ΕΛΛ +1,13% οι ξένοι ταξιδιώτες ξόδεψαν κατά μέσο όρο 4,6% λιγότερο από πέρυσι στην Αττική ενώ η μείωση έφθασε το 11,5% στα Ιόνια Νησιά και το 12,1% στην Κρήτη.
Λιγότερα ξόδεψαν οι ξένοι τουρίστες και στο Βόρειο Αιγαίο (-9,9%), η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (-19,4%), η Δυτική Μακεδονία και η Ήπειρος (-14,4% έκαστη) και η Θεσσαλία (-6,7%).
Στον αντίποδα, οι Περιφέρειες που είδαν τις δαπάνες των ξένων επισκεπτών να καταγράφουν άνοδο, «φωτογραφίζουν» τις ραγδαίες ανακατατάξεις που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, στο χάρτη των δημοφιλέστερων προορισμών της χώρας.
Η Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου επιβεβαιώνει τη διεύρυνση της απόστασης που τη χωρίζει από την (δεύτερη σε συνολικές εισπράξεις) Κρήτη καθώς οι επισκέπτες που επέλεξαν τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα ξόδεψαν κατά μέσο όρο 6,2% περισσότερα από το εννεάμηνο του 2017.
Την ίδια στιγμή οι αυξημένες δαπάνες των τουριστών σε άλλες περιοχές αποτυπώνουν το αυξημένο ειδικό βάρος που αποκτούν χρόνο με χρόνο οι προορισμοί της Κεντρικής Μακεδονίας, της Πελοποννήσου της Δυτικής και Στερεάς Ελλάδας.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως οι ξένοι επισκέπτες ξόδεψαν περισσότερα στο εννεάμηνο του 2018 σε σύγκριση με το 2017 στην Κεντρική Μακεδονία (+13%), την Πελοπόννησο (+12,4%), τη Στερεά Ελλάδα (+12,6%) και τη Δυτική Ελλάδα (+8,4%).
Περιφέρειες τεσσάρων ταχυτήτων
Με τέσσερις ταχύτητες, την ίδια στιγμή, εμφανίζονται να κινούνται οι 13 Περιφέρειες με κριτήριο τα χρήματα που δαπάνησαν για κάθε διανυκτέρευση που πραγματοποίησαν σε αυτές.
Το Νότιο Αιγαίο εμφανίζεται να κινείται με την υψηλότερη ταχύτητα συγκροτώντας από μόνο του μια ξεχωριστή κατηγορία. Κι αυτό καθώς ήταν η μόνη Περιφέρεια στην οποία οι ξένοι τουρίστες ξόδεψαν περισσότερα από 80 Ευρώ. Για την ακρίβεια 86,9 ευρώ.
Με τη δεύτερη υψηλότερη ταχύτητα αλλά και αρκετή απόσταση από το Νότιο Αιγαίο κινήθηκαν Αττική και Κρήτη συγκροτώντας μια δεύτερη κατηγορία. Πιο συγκεκριμένα οι ξένοι ταξιδιώτες ξόδεψαν στο εννεάμηνο του 2018 μόλις λίγα περισσότερα από 70 ευρώ. Για την ακρίβεια, 71,8 Ευρώ ξόδεψαν ανά διανυκτέρευση οι ξένοι που επέλεξαν την Κρήτη και 71,3 ευρώ όσοι βρέθηκαν στην Αττική.
Πιο πίσω βρέθηκε μια ομάδα 6 Περιφερειών στις οποίες οι ξένοι τουρίστες ξόδεψαν πάνω από 60 Ευρώ για κάθε διανυκτέρευση που πραγματοποίησαν σε αυτές. Επικεφαλής σε αυτή την ομάδα ήταν τα Ιόνια Νησιά που βρέθηκαν στην τέταρτη θέση της κατάταξης καθώς οι ξένοι τουρίστες ξόδεψαν 68,9 ευρώ ανά διανυκτέρευση.
Μίνι έκπληξη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το γεγονός πως στην πέμπτη θέση της κατάταξης βρέθηκε η Ήπειρος στην οποία οι ξένοι τουρίστες ξόδεψαν 66,8 Ευρώ ανά διανυκτέρευση.
Ακολούθησαν η Θεσσαλία (65,6 Ευρώ ανά διανυκτέρευση), η Στερεά Ελλάδα (65 Ευρώ), η Δυτική Ελλάδα (64,6 Ευρώ) και η Πελοπόννησος (63 Ευρώ).
Τέσσερις Περιφέρειες συγκροτούν την ομάδα περιοχών που πέτυχαν τιςχαμηλότερες εισπράξεις ανά διανυκτέρευση που πραγματοποίησαν σε αυτές οι ξένοι τουρίστες. Είναι οι περιοχές όπου οι ξένοι ξόδεψαν περίπου 50 ευρώ για κάθε νύχτα παραμονής. Πιο συγκεκριμένα, 52,7 ευρώ ξόδεψαν για κάθε διανυκτέρευση οι ξένοι τουρίστες στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, 50,3 Ευρώ στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ενώ η Κεντρική Μακεδονία (Τρίτη σε συνολικές ταξιδιωτικές εισπράξεις) είδε τους επισκέπτες της να ξοδεύουν 50 Ευρώ. Με αυτή την επίδοση βρέθηκε προτελευταία στη σχετική κατάταξη ξεπερνώντας για μόλις 0,3 ευρώ την ουραγό της κατάταξης Δυτική Μακεδονία (49,7 ευρώ).
Μείωση δαπανών των ξένων τουριστών ανά διανυκτέρευση σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά κατέγραψαν 5 Περιφέρειες ενώ μια ακόμα βρέθηκε οριακά σε αρνητικό έδαφος.
Το ανησυχητικό είναι ότι μεταξύ περιφερειών που κατέγραψαν μείωση στις δαπάνες ανά διανυκτέρευση των ξένων που τις επισκέφθηκαν συγκαταλέγονταιτρεις από τις πέντε κύριες τουριστικές περιοχές της χώρας (Αττική, Κρήτη, Ιόνια Νησιά).
Η ηχηρή μείωση που κατέγραψαν οι δαπάνες των ξένων ανά διανυκτέρευση σε σύγκριση με το εννεάμηνο του 2017 ήταν 3,9% για την Αττική, 4,2% στα Ιόνια Νησιά ενώ η μείωση στην Κρήτη έφθασε το 11,8%.
Μείωση δαπανών των ξένων τουριστών ανά διανυκτέρευση κατέγραψαν, επιπλέον, κατέγραψαν η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (-2,9%), η Δυτική Μακεδονία (-6,8%) ενώ στα επίπεδα του 2017 παρέμεινε το Βόρειο Αιγαίο (-0,1%).
Στον αντίποδα, σημαντική αύξηση στα χρήματα που ξόδεψαν ανά διανυκτέρευση οι ξένοι που τις επισκέφθηκαν κατέγραψαν το Νότιο Αιγαίο (+8,9%), η Ήπειρος (+12%), η Θεσσαλία (+11,9%), η Κεντρική Μακεδονία (+11%), η Στερεά Ελλάδα (+10,7%), η Πελοπόννησος (+6%) και η Δυτική Ελλάδα (+3%).