Ειδήσεις

Ξενοδόχοι: «Το 2019 θα δοκιμαστούν οι αντοχές επιχειρηματιών και τουριστικών προορισμών»

Χρονιά γεμάτη προκλήσεις θα είναι το 2019 για τον ελληνικό τουρισμό με τους επιτελείς του κλάδου να προβλέπουν μεν, ως μία πρώτη εκτίμηση, ότι δεν θα είναι κακή χρονιά, ωστόσο να υπογραμμίζουν ότι φέτος θα δοκιμαστούν οι αντοχές επιχειρηματιών και προορισμών.

Με βάση τα όσα ανέφεραν από το βήμα της ο πρόεδρος κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, κ. Γιάννης Ρέτσος και οι πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος, οι προτεραιότητες για τον κλάδο τη δεδομένη συγκυρία, μετά από έξι χρόνια συνεχούς ανόδου, έχουν να κάνουν με την υπερφορολόγηση, τις υποδομές -πρωτίστως για τους κατοίκους κι εν συνεχεία για τους τουρίστες- αλλά και τη διαχείριση των προορισμών.

«Δεν θα είναι κακή χρονιά, αλλά δε θα έχει καμία σχέση με ό,τι βιώσαμε τα τελευταία χρόνια. Θα είναι χρονιά σταθεροποίησης, η οποία για πολλές περιοχές της Ελλάδας μπορεί να είναι και αρνητική», ανέφερε ο κ. Ρέτσος.

«Πόσο λοιπόν έτοιμη είναι η τουριστική επιχείρηση να αντιμετωπίσει αυτές τις συνθήκες; Δυστυχώς δεν είναι, όταν πλέον ο ΦΠΑ είναι 13% στη διαμονή και 24% στην εστίαση, όταν έχουμε έναν φόρο διαμονής, για τον οποίο ο ΣΕΤΕ επιχειρηματολογεί τα τελευταία δύο χρόνια εντός κι εκτός Ελλάδος, ακόμη και προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και δυστυχώς τα αποτελέσματα του 2018 μας δικαίωσαν.

Τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έδειξαν βεβαίωση φόρου διαμονής σχεδόν 150 εκατ. ευρώ, όταν στον προϋπολογισμό της περυσινής χρονιάς είχαν εγγραφεί 74 εκατ. ευρώ. Εμείς από την αρχή είχαμε πει ότι θα είναι υπερδιπλάσιο το ποσό που θα εισπραχθεί και είχαμε προτείνει εναλλακτικά στην κυβέρνηση, προκειμένου να μην πληγούν τα μικρά ξενοδοχεία, να εφαρμοστεί ο φόρος μόνο για το τρίμηνο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου, ισχυριζόμενοι τότε ότι το ποσό που θα βεβαιωθεί το τρίμηνο αυτό θα είναι το ισόποσο των 74 εκατ. ευρώ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός. Η πραγματικότητα μας δικαίωσε δεδομένου ότι τα έσοδα το τρίμηνο αυτό ήταν πράγματι στα 70 εκατ. ευρώ».

Οι τουριστικοί φορείς αναφέρουν ότι με τον φόρο διαμονής συγκεντρώθηκε το διπλάσιο ποσό, το οποίο ωστόσο δεν διατέθηκε ανταποδοτικά για τις τοπικές κοινωνίες αλλά για τον προϋπολογισμό και δυστυχώς επιβαρύνει, το ελληνικό τουριστικό προϊόν, περισσότερο, εν όψει μίας δύσκολης συγκυρίας. «Κοιτώντας τη φετινή χρονιά, τώρα, από τη μία πλευρά, η κυβέρνηση, θα πρέπει να κάνει το χρέος της και να δώσει όπλα στον τομέα και τον κλάδο ώστε να σταθεί ανταγωνιστικά για τη δύσκολη συγκυρία, η οποία αργά ή γρήγορα θα ξεκινήσει, από την άλλη, εμείς ως κλάδος θα πρέπει να κάνουμε καλά τη δουλειά μας ως προς το θέμα της ποιότητας των υπηρεσιών».

Με το δεδομένο ότι το 2019 αποτελεί εκλογικό έτος, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ θεωρεί ότι οι κρισιμότερες για τον τουρισμό φέτος είναι οι αυτοδιοικητικές. «Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι οι υποδομές, οι οποίες λόγω και της δεκαετίας της κρίσης έχουν εξαντλήσει τα όριά τους. Πρέπει σε όλες τις Περιφέρειες να μπει ο τουρισμός στην ατζέντα των υποψηφίων πολύ ψηλά, να είναι κυρίαρχο θέμα, αφού η διαχείριση των προορισμών θα είναι η μεγάλη πρόκληση του μέλλοντος. Έχουμε 33 εκατ. τουρίστες σε προορισμούς που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τους κατοίκους τους».

Α. Βασιλικός: «Ο τουρισμός είναι πολύ μεγάλος για να ρισκάρουμε απώλειες»

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάκαμψη του ανταγωνισμού στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος, η Τυνησία κ.α., όπου ήδη από πέρυσι η άνοδος της ζήτησης ήταν σημαντική και η δυναμική συνεχίζεται κι εφέτος με ανοδικά τα νούμερα των προκρατήσεων. «Δεν είναι σοφό να περιμένουμε με σταυρωμένα τα χέρια το πού θα κάτσει η μπίλια για το 2019. Ο τουρισμός είναι υπόθεση όλων μας και όχι μόνο των ξενοδόχων γιατί διαχέει προς όλους τα οφέλη του.

basilikoss.jpg

Ο κ. Αλέξανδρος Βασιλικός

Ο τουρισμός πια είναι πολύ μεγάλος για να ρισκάρουμε απώλειες. Ολοι πρέπει να σκύψουν με λογική πάνω από τον τουρισμό και να συμβάλλουν καθοριστικά από τη δική τους θέση, ξεκινώντας από ένα φιλικό περιβάλλον προς την ξενοδοχειακή επιχείρηση, μέχρι τις υποδομές που πρέπει να γίνουν- πρώτα απ’ όλα για εμάς τους ίδιους, με πόλεις φιλικές, προορισμούς με ποιότητα ζωής, με δομές υγείας, με ασφάλεια για την καθημερινότητα των ίδιων των κατοίκων.

Μόνο έτσι θα έχουμε και μία χώρα σταθερά ελκυστική για τους επισκέπτες και μία χώρα με σταθερή δυναμική, ως παγκόσμιο προορισμό. Αλλιώς την ευφορία της ανόδου θα διαδεχθεί η σκληρή πρόσκρουση στο έδαφος μιας πραγματικότητας που δεν προσαρμόστηκε στις απαιτήσεις των καιρών. Θα πρέπει όλοι, συμπεριλαμβανομένης πρωτίστως της Πολιτείας να κάνουν αυτό που τους αναλογεί στηρίζοντας πρωτίστως την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού ξενοδοχείου και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την επίτευξη στόχων όπως η διατήρηση της δυναμικής, η μείωση της εποχικότητας αλλά και του μεγάλου χάσματος της τουριστικής ανάπτυξης μεταξύ των Περιφερειών της χώρας.

Η συνεργασία όλων πρέπει να έλθει σε πρώτο πλάνο, μακριά από δαιμονοποιήσεις που ροκανίζουν το κλαδί όπου καθόμαστε όλοι. Οι συνέργειες και οι συνεργασίες είναι θεμελιώδης προϋπόθεση για το μέλλον του τουρισμού».

Στα μείζονα ζητήματα του κλάδου εντάσσεται και αυτό της ρύθμισης της αγοράς βραχυχρόνιων μισθώσεων, το οποίο πλέον, όπως ανέφερε, στη συνέλευση των ξενοδόχων ο πρόεδρος του ΞΕΕ, έχει πλέον και κοινωνικές προεκτάσεις: «Δεν είναι πλέον μόνο το τί χάνουν οι ξενοδόχοι είναι το τι χάνει η κοινωνία», επεσήμανε ο κ. Βασιλικός επαναλαμβάνοντας ότι τα κοινωνικά προβλήματα δεν επιλύονται με φορολογικά μέτρα.

Σημειώνεται εδώ ότι από το περασμένο φθινόπωρο έχει τεθεί σε εφαρμογή από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων το Μητρώο Ακινήτων για τη βραχυχρόνια μίσθωση, με την αγορά ωστόσο να στέκεται, πλέον και σε άλλα ζητήματα όπως για παράδειγμα σε σχέση με τις «προδιαγραφές» και την ασφάλεια των καταλυμάτων, τα ζητήματα της μείωσης προσφοράς ακινήτων στις δημοφιλείς περιοχές για τις μακροχρόνιες μισθώσεις, την αύξηση των ενοικίων, τις δικαστικές διαμάχες που έχουν ξεκινήσει ήδη σε πολλές πολυκατοικίες, τη δυσκολία αναζήτησης κατοικίας για δημόσιους λειτουργούς, καθηγητές σε νησιωτικούς προορισμούς με μειωμένη προσφορά κ.τ.λ.

Τάσιος: «Το 2019 δεν προσφέρεται για ωραιοποιήσεις»

Για συνομιλητές σε υπουργεία που είτε δε θέλουν είτε δεν μπορούν να αντιληφθούν τα αυτονόητα έκανε λόγο από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος, προσθέτοντας ότι ακούγονται μόνο θριαμβολογίες για τις αφίξεις, χωρίς να λέγεται τίποτα για ουσιώδη ζητήματα που πρέπει να ξεκολλήσουν ώστε να πάει μπροστά ο κλάδος.

«Πώς να μιλήσουμε για ένα επενδυτικό μπουμ – που είναι πραγματικά μέσα στις δυνατότητες του ελληνικού τουρισμού – όταν παραμένουμε ακόμη χωρίς χωροταξικό; Η πολλή ανάλυση είναι άρνηση της πράξης. Εδώ μπορούμε να συζητάμε και να αναλύουμε για χρόνια χωρίς να φτάνουμε στο πρακτικό «δια ταύτα» που έχουν ανάγκη ο τουρισμός και το ξενοδοχείο για να κάνουν το άλμα μπροστά, για να δώσουν νέες υπεραξίες στην οικονομία και περισσότερη συνοχή στην κοινωνία. Ο τουρισμός των πανηγυρισμών, των χειροκροτημάτων και της πολιτικής καριέρας πρέπει να δώσει επιτέλους τη θέση του στον τουρισμό των ανθρώπων που ζουν από και για τον τουρισμό. Κουραστήκαμε να μας αγνοούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τάσιος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου