Την επέκταση της δίχρονης προσχολικής υποχρεωτικής εκπαίδευσης σε όλους τους δήμους της χώρας θέτει η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ). Η ομοσπονδία ζητεί από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου να εκδώσει άμεσα την απαραίτητη υπουργική απόφαση, αφήνοντας μάλιστα αιχμές και για προεκλογική εκμετάλλευση του ζητήματος από τους δημάρχους ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. Και αυτό διότι πολλοί δήμαρχοι αρνούνται έως τώρα να εναρμονιστούν με την επιταγή –άρθρο 33 του ν. 4521/2018– για δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση (δηλαδή για 4χρονα και 5χρονα). Ο λόγος είναι ότι τώρα λειτουργούν δημοτικοί παιδικοί σταθμοί με τους δήμους να είναι αρμόδιοι για τη χρηματοδότησή τους και τη διαχείριση του προσωπικού τους, και άρα αποτελούν πρόσφορο έδαφος για μικροπολιτικές πρακτικές.
Ειδικότερα, όπως λέει η ΔΟΕ, για τη σχολική χρονιά 2018-19 η δίχρονη προσχολική αγωγή και εκπαίδευση εφαρμόστηκε σε 184 από τους 325 δήμους της χώρας. Το υπουργείο Παιδείας το καλοκαίρι του 2018 εξέδωσε πρόσκληση προς τους δήμους για αγορά αιθουσών με σκοπό να στεγαστούν τα νέα τμήματα για τα 4χρονα. «Αυτό που αποτυπώθηκε από τη συνολική ανταπόκριση ήταν η, σε μεγάλο βαθμό, “άρνηση” από μέρους τους εφαρμογής του νόμου. Την ίδια στιγμή η πολιτική ηγεσία του υπ. Παιδείας κάνει κάποια δειλά μόνο βήματα προς τη σταδιακή εφαρμογή. Συνεχίζει να εμπλέκει τους δήμους, δεν προχωρά σε αλλαγές χρήσης ή απαλλοτριώσεις οικοπέδων, δεν τολμά τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων για τον σχεδιασμό και ανέγερση σχολικών κτιρίων αποκλειστικά στο υπ. Παιδείας (διδασκόμενη από την αρνητική εμπειρία της μη ύπαρξης ενός δημόσιου φορέα όπως ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων)», λέει η ΔΟΕ.
Ωστόσο, η ΔΟΕ επισημαίνει ότι «η θέση του κλάδου για άμεση θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης σε όλη την επικράτεια δεν υιοθετήθηκε. Η σταδιακή 3ετής υλοποίηση και με υπουργικές αποφάσεις να ρυθμίζουν τις λεπτομέρειες και την υποχρεωτικότητα και με την εχθρικά διακείμενη Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος και τους δημάρχους, οι οποίοι συντάσσονται με τη “γραμμή” της ηγεσίας της να συνεχίζουν να έχουν ουσιώδη ρόλο μέσω των τριμερών επιτροπών, δυναμιτίζει την ομαλή υλοποίηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής. Βέβαια, η θέση τους είναι δυσχερής, αφού είναι πασιφανές, πλέον, το κενό της “επιχειρηματολογίας” τους για συρρίκνωση των παιδικών σταθμών και απώλεια πολύ μεγάλου, μάλιστα, αριθμού θέσεων εργασίας. Χιλιάδες παιδιά (τουλάχιστον 35.000, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης) δεν έχουν πρόσβαση στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς».
Αίτημα για διορισμούς
Η ΔΟΕ καλεί την πολιτική ηγεσία του υπ. Παιδείας να προχωρήσει άμεσα στους αναγκαίους διορισμούς νηπιαγωγών και στην εξασφάλιση των απαραίτητων πιστώσεων για τις υποδομές των νηπιαγωγείων. Επίσης, να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση της υπουργικής απόφασης με την οποία θα εντάσσονται όλοι οι δήμοι στην εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής από το σχολικό έτος 2019-20.