Την απόφαση του να συμμετάσχει στις εκλογές του δεύτερου βαθμού της αυτοδιοίκησης με την παράταξη του κ. Γιώργου Χατζημάρκου, ανακοινώνει σήμερα σε συνέντευξη του ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΡΟΠΟΑΝ κ. Γιώργος Υψηλάντης.
Στην συνέντευξή του ο κ. Υψηλάντης, που θα συζητηθεί, αναλύει έναν προς έναν τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση να διαλύσει ουσιαστικά την δημοτική παράταξη, αναφέρεται στις δυσλειτουργίες που θα προκαλέσει στην αυτοδιοίκηση το νέο εκλογικό σύστημα του Κλεισθένη και κυρίως αναφέρεται στις σχέσεις του με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Aναλυτικά η συνέντευξη του δημοτικού συμβούλου, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΡΟΠΟΑΝ κ. Γιώργου Υψηλάντη:
• Κύριε Υψηλάντη, πρόσφατα δηλώσατε ότι η ΡΟΠΟΑΝ δεν κατεβαίνει στις δημοτικές εκλογές και προτρέψατε τα μέλη της, να στηρίξουν άλλους συνδυασμούς. Περιλαμβάνει αυτή η προτροπή και τον συνδυασμό του σημερινού Δημάρχου;
Πράγματι, πρόσφατα με δήλωσή μου, ξεκαθάρισα ότι η ΡΟΠΟΑΝ δεν θα μετέχει στις δημοτικές εκλογές. Ενθάρρυνα τα μέλη μας, να μετέχουν ως ενεργοί πολίτες αυτού του τόπου στις αυτοδιοικητικές διεργασίες μέσα από σχήματα που οι ίδιοι εκτιμούν ότι μπορεί να αλλάξουν την κατάσταση στην οποία έχει οδηγήσει τη Ρόδο η σημερινή δημοτική αρχή. Μια κατάσταση στασιμότητας και οπισθοδρόμησης. Είναι λοιπόν προφανές ότι δεν ενθάρρυνα κανέναν να στηρίξει την προσπάθεια της σημερινής δημοτικής αρχής για επανεκλογή. Εξ’ άλλου η στάση της ΡΟΠΟΑΝ αυτά τα πέντε χρόνια ως αντιπολίτευση στο δημοτικό συμβούλιο, δεν αφήνει κανένα περιθώριο τέτοιας ερμηνείας.
Η σημερινή δημοτική αρχή, είναι η παρωχημένη και ξεφτισμένη επιβίωση λόγω κεκτημένης ταχύτητας, ενός πάλαι ποτέ κραταιού πολιτικού συστήματος κεντρικής και τοπικής εξουσίας, που δεν αντιστοιχίζεται στο σημερινό πολιτικό γίγνεσθαι και δεν ανταποκρίνεται με τίποτα στις ανάγκες του τόπου. Είναι η αντανάκλαση της σχέσης του σημερινού ΚΙΝΑΛ με το άλλοτε κοινωνικά και πολιτικά κυρίαρχο ΠΑΣΟΚ;
• Η επιλογή σας αυτή έχει να κάνει και με τις επιλογές των πολιτικών χώρων που στήριξαν την ΡΟΠΟΑΝ στις προηγούμενες εκλογές και κυρίως του Σύριζα;
Θα ήταν ανακριβές να ισχυρισθώ το αντίθετο. Η ΡΟΠΟΑΝ ήταν μια ανεξάρτητη και κομματικά ακηδεμόνευτη αυτοδιοικητική παράταξη, αλλά δεν ήταν σε καμμιά περίπτωση απολίτικη. Η στάση μας στα σοβαρά ζητήματα που απασχόλησαν τον τόπο και την κοινωνία, το απέδειξε. Στηρίξαμε επιλογές και διατυπώσαμε θέσεις και προτάσεις που ήταν σύμφωνες με τις προγραμματικές μας θέσεις και δεσμεύσεις, αλλά δεν διστάσαμε και να καταγγείλουμε επιλογές της σημερινής κυβέρνησης που δεν μας εύρισκαν σύμφωνους ή έβλαπταν τα συμφέροντα της αυτοδιοίκησης ευρύτερα και της Ρόδου ειδικότερα.
Οι προσωπικές μου σχέσεις με την κυριότερη πολιτική δύναμη που στήριξε την ΡΟΠΟΑΝ, τον Σύριζα, είχαν διαρραγεί από το 2014 ακόμα, πριν δηλαδή να γίνει κυβέρνηση και οι δρόμοι μας είχαν «χωρίσει», αν και δεν υπήρξα ποτέ μέλος του συγκεκριμένου ή άλλου κόμματος.
Ωστόσο η άποψή μου είναι ότι η ΡΟΠΟΑΝ θα μπορούσε να συνεχίσει την πορεία της στα δημοτικά μας πράγματα έστω και με κάποιον άλλον στο τιμόνι. Δεν είχα κάποια σχετική κρούση ή συζήτηση με τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο. Επέλεξαν να μην το κάνουν. Επέλεξαν μια άλλη πορεία, κάτι που είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους. Η ζωή θα αποδείξει την ορθότητα της επιλογής τους.
• Πως βλέπετε το αύριο στον Δήμο Ρόδου, με την εφαρμογή του Κλεισθένη;
Θα απαντήσω με ειλικρίνεια. Δυσοίωνο. Και θα το εξηγήσω. Η αυτοδιοίκηση εξακολουθεί να είναι “αυτο”-διοίκηση μόνο κατ’ όνομα. Στην πραγματικότητα εξακολουθεί να είναι ετερο-διοίκηση, εξακολουθεί να είναι ένας μηχανισμός αποκεντρωμένης κρατικής εξουσίας, με αγκυλώσεις και αναπηρίες που δεν έχουν καμμιά σχέση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο της αυτοδιοίκησης. Κι αυτό δεν άλλαξε με τον Κλεισθένη. Το έχω ξαναπεί. Πιο προχειρογραμμένο και κακογραμμένο νόμο δεν έχω ξαναδεί. Κι ας προετοιμαζόταν δυο ολόκληρα χρόνια κι ας έχει επενδυθεί με μεγάλες προσδοκίες για μια επανάσταση στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της αυτοδιοίκησης στη χώρα μας. Το άρθρο 102 του Συντάγματος για πολιτική και οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ, εξακολουθεί να είναι γράμμα κενό περιεχομένου. Κρίμα.
Το μόνο στοιχείο του Κλεισθένη που με βρίσκει σύμφωνο από θέση αρχής, είναι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος και η καθιέρωση της απλής αναλογικής. Εδώ ωστόσο ελλοχεύει και ο κίνδυνος. Η λειτουργία ενός δημοτικού συμβουλίου που θα προκύψει από το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα, απαιτεί αντίστοιχη πολιτική ωριμότητα. Ωριμότητα για πολιτικό διάλογο χωρίς στείρες προκαταλήψεις, για σύνθεση διαφορετικών απόψεων και κυρίως για συναίνεση σε συγκεκριμένες δράσεις και έργα. Δεν είμαι όμως βέβαιος κατά πόσον θα υπάρχει αυτή η ωριμότητα. Πολύ φοβάμαι πως η συναίνεση και οι αναγκαίες συγκλίσεις δεν θα βασίζονται στον δημοκρατικό διάλογο, αλλά σε άλλου είδους πρακτικές και μεθοδεύσεις που δεν θα διαφέρουν και πολύ απ’ αυτές που βλέπουμε να κυριαρχούν σήμερα ακόμα και στο εθνικό κοινοβούλιο. Κι αυτός είναι ο κίνδυνος.
• Εσείς προσωπικά θα ασχοληθείτε με τις δημοτικές εκλογές; Θα μετέχετε σε κάποιον συνδυασμό;
Από όσα σας είπα πριν, νομίζω είναι εύκολο να καταλάβετε ότι δεν έχω τέτοια πρόθεση. Δεν είναι θέμα εγωισμού φυσικά. Θα μπορούσα να μετέχω σε μια συλλογική προσπάθεια, αν έβλεπα σ’ αυτήν στοιχεία διαφοροποίησης από τα κλασικά, αν υπήρχαν οι συνθήκες να γίνουν πράγματα που θα αλλάξουν ριζικά την πορεία του Δήμου. Το εύχομαι βέβαια να συμβεί, ωστόσο αντιλαμβάνομαι ότι η επόμενη αυτοδιοικητική περίοδος θα είναι μεταβατική. Το “μεταβατική” σχετίζεται με την ευχή και την ελπίδα, ότι στο διάστημα αυτό οι γενικότερες πολιτικοοικονομικές εξελίξεις και η αναθεώρηση του Συντάγματος θα συνδράμουν στη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου για μια ευρωπαϊκή και ουσιαστική Αυτοδιοίκηση, που θα μπορεί να ρυθμίζει τα του οίκου της, χωρίς τη σημερινή ασφυκτική κρατική παρέμβαση.
Από την άλλη, είναι δεδομένο ότι δεν θα μείνω αμέτοχος στα τοπικά μας πράγματα. Θα συνεχίσω την παρουσία μου στην αυτοδιοίκηση, από εκεί που θεωρώ ότι μπορώ να λειτουργήσω καλύτερα, από εκεί που πιστεύω πως μπορώ να προσθέσω πράγματα σε μια συλλογική προσπάθεια προς όφελος του τόπου. Από εκεί που μπορώ να φανώ πιο χρήσιμος.
• Εννοείτε δηλαδή, ότι θα μετέχετε στις περιφερειακές εκλογές; Και με ποιον συνδυασμό;
Αυτό ακριβώς εννοώ. Θα μετέχω στις περιφερειακές εκλογές, με τον συνδυασμό που με προσκάλεσε να μετέχω. Τον συνδυασμό του Γιώργου Χατζημάρκου, “Μπροστά το Νότιο Αιγαίο”. Η πρόσκληση -πρόκληση για μένα- είναι ανοιχτή από καιρό. Κι ανταποκρίνομαι σήμερα θετικά σ’ αυτήν. Μετά από ειλικρινή διάλογο και ώριμη σκέψη. Με τον Γιώργο, μας χωρίζει η ιδεολογικοπολιτική προέλευση. Όπως όμως διαπιστώνει και λέει κι ο ίδιος, κανείς δεν θέλει και δεν μπορεί ν’ αλλάξει τον άλλο. Μας ενώνουν όμως πολλά. Η γειτονιά που μεγαλώσαμε, η αγάπη για τα νησιά μας και ιδιαίτερα για την Ρόδο, η κοινή μας αντίληψη για μια εξωστρεφή, διεκδικητική και μαχητική αυτοδιοίκηση, η αλληλοεκτίμηση και ο αμοιβαίος σεβασμός, η επιμέλεια και η εργατικότητα μέχρι αυτοεξοντώσεως με ό,τι καταπιανόμαστε.
Τις εξετάσεις του τις έχει δώσει σε πολλά μέτωπα της αυτοδιοίκησης και τα αποτελέσματά τους τον έχουν δικαιώσει. Ο κόσμος τα βλέπει κι είμαι βέβαιος ότι θα τον επιβραβεύσει πανηγυρικά. Είναι άνθρωπος που δεν διστάζει να συγκρουστεί αλλά και να συνεργαστεί στον βαθμό που αυτό επιτάσσει το συμφέρον του τόπου. Είναι αυτοδιοικητικός με υψηλή πολιτική ωριμότητα, ένστικτο και διορατικότητα, με πραγματικές και όχι απλά τυπικές ικανότητες. Τον εκτιμώ όχι για την φτιασιδωμένη τελειότητα που μπορεί να χτίσει ως εικόνα κάθε σύγχρονο δημόσιο πρόσωπο, αλλά για την αυθεντικότητά του. Δεν μασάει και δεν στρογγυλεύει.
Ο βαθμός συνεργασίας και υποστήριξης των Δήμων του Νοτίου Αιγαίου από τον σημερινό Περιφερειάρχη, δεν έχει προηγούμενο και σύγκριση με άλλες περιφέρειες της χώρας. Είναι χαρακτηριστική η ιδιαίτερη συμπάθειά του, ενίοτε σε σημείο παρεξήγησης για την «προτιμησιακή» τους μεταχείριση, για τα μικρά, δυσπρόσιτα και γενικά «δύσκολα» νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Κι αυτό μ’ αρέσει ιδιαίτερα.
• Τι προσδοκάτε από την συνεργασία σας αυτή με τον κ. Χατζημάρκο; Σε πολιτικό και προσωπικό επίπεδο;
Προσδοκώ να προσθέσω το δικό μου λιθαράκι, σε μια συλλογική αυτοδιοικητική προσπάθεια. Να προσθέσω στη δυναμική και στην αποτελεσματικότητά της. Κανένας κρίκος μιας αλυσίδας, δεν είναι ισχυρότερος από την ίδια την αλυσίδα. Η συλλογικότητα είναι εκείνη που φέρνει τα καλύτερα αποτελέσματα, με τον απαραίτητο βέβαια σφιχτό συντονισμό και καθοδήγηση.
Ο τόπος μας έχει ανάγκη από πρόσθεση και όχι διαίρεση δυνάμεων. Για να πάει το Νότιο Αιγαίο, ακόμα πιο Μπροστά!
Σε προσωπικό επίπεδο δεν προσδοκώ και δεν επιδιώκω απολύτως τίποτα. Η συνήθης πρακτική των προαπαιτούμενων και των προσωπικών συμφωνιών δεν μου ταιριάζει και ξέρω ότι δεν ταιριάζει και στον Χατζημάρκο. Έχουμε κι οι δυο ηγηθεί παρατάξεων και έχουμε πλήρη επίγνωση του τι σημαίνουν και που οδηγούν αυτές οι πρακτικές. Παράτησα τη δουλειά μου και την καρέκλα μου, για να κατέβω Δήμαρχος. Μπορούσα και φυσικά μπορώ να επιστρέψω σ’ αυτήν ότι ώρα θέλω ή να συνεχίσω ως ελεύθερος επαγγελματίας όπως κάνω από το 2014. Δεν μ’ ενδιαφέρουν λοιπόν οι καρέκλες και οι αντιμισθίες της όποιας αιρετής θέσης. Δεν τις είχα και δεν τις έχω ανάγκη. Όταν έχεις πράγματα να δώσεις, μπορείς να το κάνεις είτε είσαι στρατηγός, είτε απλός στρατιώτης. Αρκεί να έχεις και να μπορείς να δώσεις. Δεν έχω επίσης σκοπό με όχημα την αυτοδιοίκηση να χτίσω την όποια προσωπική πολιτική διαδρομή, όπως δεν σκοπεύω να είμαι εσαεί ενεργός στα κοινά, να γίνω δηλαδή κατ’ επάγγελμα αιρετός. Αρκετούς τέτοιους έχουμε. Έχω κι άλλα σπουδαία πράγματα στη ζωή μου. Την οικογένειά μου, τους γιούς μου και τον μέχρι στιγμής πρώτο εγγονό μου.