Συζητήθηκε χθες ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου με την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων το αίτημα γνωστού αλλοδαπού εργολάβου της Ρόδου κατά μια μονοπρόσωπης ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρίας, ενός Ροδίτη ξενοδόχου και τριών ανώνυμων ξενοδοχειακών εταιρειών για την έκδοση προσωρινής διαταγής με την οποία θα απαγορεύεται στους καθ’ων και σε όποιον άλλο έλκει δικαιώματα από αυτούς κάθε νομική και πραγματική μεταβολή κεντρικού ξενοδοχείου.
Πρόκειται για μια αντιδικία, που σύμφωνα με τις ενδείξεις θα λάβει διαστάσεις στο επόμενο διάστημα.
Ο εργολάβος ειδικότερα έχει ανακαινίσει και επισκευάσει τα μεγαλύτερα και πολυτελέστερα ξενοδοχεία του νησιού, μεταξύ αυτών ανακαίνισε εκ βάθρων τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά πριν από δύο έτη και κεντρικό ξενοδοχείο.
Το ξενοδοχείο αυτό, ανήκει σαν ακίνητο σε εταιρία συμφερόντων Ροδιακής οικογένειας η οποία όμως δεν το εκμεταλλευόταν ως ξενοδοχειακή μονάδα. Το 2015 το εκμίσθωσαν οι ιδιοκτήτες, σε μια μονοπρόσωπη ΙΚΕ συμφερόντων του ξενοδόχου, ο οποίος, όπως διατείνεται ο εργολάβος, έχει δημιουργήσει τεράστιες οφειλές στην αγορά.
Ο επιχειρηματίας αυτός φέρεται μέσω της ΙΚΕ να ανέθεσε στον εργολάβο την πλήρη ανακαίνιση του κτηρίου και την μετατροπή του σε λειτουργικό πολυτελές κατάλυμα.
Η ανακαίνιση έγινε το 2016 και το 2017 και ο εργολάβος έχει αξιώσεις άνω των 800.000 ευρώ και όπως ισχυρίζεται η ΙΚΕ και ο επιχειρηματίας ατομικά, δεν αποπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους καθώς σφραγίστηκαν όλες οι επιταγές που του είχαν δοθεί ως αμοιβή για το έργο.
Διατείνεται δε ότι ο επιχειρηματίας του οφείλει μεγάλα ποσά από ανακαινίσεις και άλλων ξενοδοχείων, άλλων εταιριών του για τα οποία εκκρεμούν υποθέσεις στα Δικαστήρια.
Στο μεταξύ ο επιχειρηματίας με τη σύσταση νέων εταιριών και με την σύμπραξη των ιδιοκτητών του ακινήτου, φέρεται να οδήγησε την εκμετάλλευση και τη διαχείριση του ξενοδοχείου σε νομικά πρόσωπα και νέα εταιρία συμφερόντων του η οποία όμως δεν συνδέεται συμβατικά με τον εργολάβο ο οποίος είναι εκτεθειμένος τόσο ο ίδιος όσο και οι υπόλοιποι πιστωτές της μονοπρόσωπης ΙΚΕ.
Ο εργολάβος υποστηρίζει ότι χρησιμοποιώντας αχυρανθρώπους (όπως συνηθίζεται να λέγονται στην γλώσσα των επιχειρήσεων) συνέστησε μια νέα εταιρία της οποίας στη συνέχεια ο επιχειρηματίας ανέλαβε όλες τις μετοχές. Αυτή η νέα εταιρία αρχικά ανέλαβε το management του ξενοδοχείου αλλά στη συνέχεια στις αρχές του 2018 υπομίσθωσε το ξενοδοχείο από τους ιδιοκτήτες και αυτό λειτουργεί πλέον υπό τη διοίκηση της νέας αυτής ανώνυμης εταιρίας.
Χωρίς να υπάρχει προφανής και λογικός λόγος οι ιδιοκτήτες του ακινήτου και ο επιχειρηματίας φέρεται να μετέβαλαν αρχές του 2018 ξανά το νομικό πρόσωπο του υπομισθωτή του ακινήτου, καταδολιεύοντας, όπως υποστηρίζει, με αυτό τον τρόπο τους δανειστές της IKE.
Επιπλέον η αξία του ακινήτου αυξήθηκε επειδή ο εργολάβος δεν πληρώθηκε ούτε από την ΙΚΕ ούτε από τον ίδιο τον επιχειρηματία που του ανέθεσαν το έργο και με τον τρόπο αυτό παράλληλα οι ιδιοκτήτες του ακινήτου ωφελήθηκαν από την ανακαίνιση, αφού η αξία του ακινήτου υπερδιπλασιάστηκε σε τιμή πρώτης προσφοράς σε πρόσφατο πλειστηριασμό.
Όλοι επομένως πλην του εργολάβου, όπως τονίζει, βγαίνουν κερδισμένοι.
Για το λόγο αυτό ο εργολάβος άσκησε αίτηση συντηρητικής απόδειξης στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου που να διατάσσει σε όλους όσοι διαχειρίζονται το ακίνητο, ιδιοκτήτες, ενδιάμεσες εταιρίες, μισθωτές, υπομισθωτές, να επιτρέψουν να γίνει επιμέτρηση από μηχανικούς για να μετρηθεί επίσημα το κόστος της ανακαίνισης που επωμίστηκε ο εργολάβος.
Μέχρι τη συζήτηση της αίτησης συντηρητικής απόδειξης ζητήθηκε χθες η έκδοση προσωρινής διαταγής με την οποία το δικαστήριο θα απαγορεύει την πραγματική και νομική μεταβολή του ξενοδοχείου ώστε να μην γίνει καμία περαιτέρω μεταβίβαση ή χρήση από άλλη εταιρία και να μην γίνουν και νέες εργασίες που θα εμποδίσουν την επιμέτρηση των προγενέστερων εργασιών του εργολάβου.
Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Μηνάς Τσέρκης.