«Είναι σημαντικό να μην χαθεί η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων στην επικείμενη προεκλογική περίοδο» λόγω ευρωεκλογών, είναι το μήνυμα που έστειλε ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί παρουσιάζοντας νωρίτερα σήμερα στη Βουλή, τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία και τις προοπτικές της Ελλάδας στη μεταμνημονιακή περίοδο.
«Αυτές οι μεταρρυθμίσεις ενδεχομένως να μην βρίσκουν όλους σύμφωνους. Όμως πρέπει να δημιουργήσουμε σταθερή οικονομία που θα εξασφαλίζει θέσεις απασχόλησης και θα προστατεύει όλους τους πολίτες», είπε ο Πιερ Μοσκοβισί που μίλησε στην κοινή συνεδρίαση τεσσάρων κοινοβουλευτικών επιτροπών- Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου- με θέμα “Η Ελλάδα του σήμερα μέσα στην Ευρώπη του αύριο”.
Ο κ. Μοσκοβισί άνοιξε την ομιλία του λέγοντας ότι η 20η Αυγούστου είναι μια «σημαδιακή ημερομηνία» διότι, μετά από 8 χρόνια αυστηρής λιτότητας, «η Ελλάδα πήρε τη φυσική της θέση στο εσωτερικό της Ευρωζώνης».
«Σήμερα η Ελλάδα προχωράει σε αυτό το δρόμο της δημοσιονομικής κανονικότητας. Είναι μια χώρα στην Ευρωζώνη όπως όλες οι άλλες», είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος και σημείωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν πάντα αντίθετη, με συμπληρωματικές περικοπές των συντάξεων για το 2019», γεγονός που επέτρεψε η επίτευξη πλεονασματικού προϋπολογισμού.
Όσον αφορά στα “δημοσιονομικά υπόλοιπα”, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι υπάρχουν κάποια μέτρα τα οποία θα βοηθήσουν την ανάκαμψη της οικονομίας και χαιρέτισε τα πολλά θετικά βήματα, κυρίως το γεγονός ότι επιτεύχθηκε ανάπτυξη 2% το 2018, με αντίστοιχες προοπτικές και για το 2020. Επισήμανε, στο σημείο αυτό, ότι η εσωτερική κατανάλωση είναι στο υψηλότερο της σημείο εδώ και δέκα χρόνια αλλά και ότι η ανεργία μειώνεται, έστω και αν παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα κυρίως για τους νέους.
«Μπορεί η Ελλάδα να έχει βγει από τα μνημόνια αλλά παρακολουθούμε την πορεία σας. Είναι μέσα στα πλαίσια του προγράμματος εποπτείας. Πάντα παρακολουθούμε τις εξελίξεις σε μια χώρα η οποία βγαίνει από πρόγραμμα», ανέφερε για την έκθεση της Κομισιόν το 2018, την οποία χαρακτήρισε θετική για την Ελλάδα.
«Η Κομισιόν έχει δει ότι υπάρχει πρόοδος, ως προς τα μέτρα εκσυγχρονισμού, και δημοσίευσε, για πρώτη φορά, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, την έκθεση για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομία. Σας λέω ευθύς εξαρχής ότι η Ελλάδα πλέον έχει τη θέση της στον κανονικό συντονισμό των οικονομικών πολιτικών των χωρών της ευρωζώνης», είπε ο επίτροπος και αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.
Όπως ειδικότερα επισήμανε, η έκθεση της Επιτροπής συμπεραίνει ότι υπάρχουν θέματα που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν, αλλά «η Κομισιόν δεν βλέπει ανησυχητικά στοιχεία» αν και υπάρχουν κάποιες «ανισορροπίες», όπως η ανεργία και κάποια ζητήματα στο τραπεζικό σύστημα που είναι τα κόκκινα δάνεια.
Η έκθεση της Επιτροπής, στο πλαίσιο της εποπτείας, υπογραμμίζει πως έχουν γίνει σημαντικές πρόοδοι αλλά υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις στην υλοποίηση ορισμένων μεταρρυθμίσεων, είπε ο κ. Μοσκοβισί και περιέλαβε στα θέματα που είναι σε εκκρεμότητα, τις ιδιωτικοποιήσεις σε στρατηγικούς τομείς (διεθνές αεροδρόμιο Αθηνών, δίκτυο διανομής φυσικού αερίου). Στις υπό εκκρεμότητα μεταρρυθμίσεις περιέλαβε επίσης το άνοιγμα κέντρων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
«Η δουλειά σας δεν έχει ολοκληρωθεί. Πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε οι υποχρεώσεις που αναλήφθηκαν το 2018 να υλοποιηθούν», είπε ο κ. Μοσκοβισί και αναφέρθηκε στη φορολογική μεταρρύθμιση, τη διοικητική μεταρρύθμιση, που «πρέπει να προχωρήσουν έγκαιρα» αλλά και σε μεταρρυθμίσεις για τις οποίες «Κομισιόν και κυβέρνηση πρέπει να συζητήσουν και να συμφωνήσουν σε βασικά σημεία», όπως είναι η συμφωνία με τις τράπεζες για την προστασία της πρώτης κατοικίας. «Στόχος μας είναι να υπάρξει μια θετική εξέλιξη ώστε στη συνάντηση της 11ης Μαρτίου να δοθεί η δόση του 1 δισ. ευρώ. Αυτό είναι μια σημαντική πρόκληση και δεν νομίζω ότι υπάρχουν ανυπέρβλητα εμπόδια» είπε ο κ. Μοσκοβισί και συνέχισε: «είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι μια θετική απόφαση στο επόμενο Eurogroup είναι εφικτή και σε αυτό το σενάριο εργαζόμαστε εποικοδομητικά».
Ειδικά για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι «έχει γίνει σημαντική πρόοδος» και προσέθεσε ότι το τραπεζικό σύστημα πρέπει να είναι απόλυτα προστατευμένο και «πρέπει να κριτήρια να είναι τέτοια, ώστε να επωφελούνται από το νόμο εκείνοι που χρειάζονται προστασία και κανείς άλλος».
Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι μπορεί μέχρι τις 11 Μαρτίου να βρεθούν οι τρόπο για να επιτευχθεί συμφωνία στο Εurogroup, σημειώνοντας ότι η απόφαση αυτή θα στείλει ισχυρό μήνυμα προς τις αγορές ότι η Ελλάδα θέλει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και ότι είναι μια χώρα στην οποία οι επενδυτές μπορούν να δείξουν εμπιστοσύνη.
«Μέσα σε λίγους οι Ελλάδα έκανε πολλά βήματα. Προχώρησε αρκετά και υλοποίησε μεταρρυθμίσεις μεγάλης εμβέλειας”», είπε ο επίτροπος Οικονομικών για να υπογραμμίσει: «τις επόμενες μέρες, τους επόμενους μήνες τα πράγματα είναι εξαιρετικής σημασίας, γιατί ξέρετε ποιο είναι το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούμε. Είναι οι ευρωπαϊκές εκλογές που το διακύβευμα είναι πάρα πολύ σημαντικό. Είναι να επιβληθούν οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις για να ισχυροποιηθεί η δημοκρατία. Θα ήθελα να ευχηθώ σε αυτή την προεκλογική περίοδο -ξέρω τι σημαίνει αυτό, έχω διατελέσει και βουλευτής και υπουργός- οι υπεύθυνοι να μην χάσουν τον στόχο, την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις ενδεχομένως να μην βρίσκουν όλους σύμφωνους. Όμως πρέπει να δημιουργήσουμε και σταθερή οικονομία που θα εξασφαλίζει θέσεις απασχόλησης και θα προστατεύει όλους τους πολίτες. Η επιτυχία της Ελλάδας θα είναι ή μια συλλογική επιτυχία ή δεν θα είναι επιτυχία».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ