«Η κυβέρνηση έχει μία μόνο επιλογή: να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση για να αρθεί το αδιέξοδο που η ίδια δημιούργησε με τους δασικούς χάρτες στην Πάτμο»
Την άμεση κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για την άρση του αδιεξόδου στο οποίο η κυβέρνηση έχει οδηγήσει τους πολίτες της Πάτμου, με τους δασικούς χάρτες που αμφισβητούν τις περιουσίες τους, ζητά ο Τομεάρχης Τουρισμού και Βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάνος Κόνσολας, με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.
Ο κ. Κόνσολας υπενθυμίζει ότι στην ομιλία του στη Βουλή στις 10 Απριλίου 2017, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τους δασικούς χάρτες, είχε προειδοποιήσει για τα προβλήματα που δημιουργούνται σε νησιά, όπως η Πάτμος, και τα οποία προσλαμβάνουν, πλέον, εκρηκτικές διαστάσεις αφού αμφισβητούνται ιδιωτικές περιουσίες.
Ο Μάνος Κόνσολας αναφέρει ότι δεν ελήφθησαν υπόψιν οι ιδιαιτερότητες της Πάτμου, με αποτέλεσμα το 80% του νησιού να θεωρείται αυτή τη στιγμή δασική έκταση και οι πολίτες του νησιού να προσπαθούν να διασώσουν και να υπερασπιστούν τις ιδιοκτησίες τους, μέσα σε κλίμα ανησυχίας και αβεβαιότητας αλλά και με μεγάλο οικονομικό κόστος.
Παράλληλα, θέτει και τη διάσταση της αναπτυξιακής προοπτικής, αλλά και της ίδιας της φερεγγυότητας του Κράτους, επισημαίνοντας τις περιπτώσεις εκείνες που πολίτες αγόρασαν εκτάσεις και ακίνητα για να επενδύσουν στο νησί με βάση αυτά τα δεδομένα, πληρώνοντας, μάλιστα, και τους σχετικούς φόρους και τις συνακόλουθες υποχρεώσεις στο Κράτος.
Το Κράτος, όμως, έρχεται σήμερα, αφού έχει εισπράξει αυτά τα έσοδα, να αμφισβητήσει τα ιδιοκτησιακά τους δικαιώματα.
Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.
Προς
Κύριο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΘΕΜΑ: «Ανάγκη άμεσης κατάθεσης νομοθετικής ρύθμισης για να αρθεί το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε με τις διατάξεις για τους δασικούς χάρτες στην Πάτμο»
Κύριε Υπουργέ,
Όπως είχα σαφώς προειδοποιήσει στην ομιλία μου στη Βουλή στις 10 Απριλίου 2017, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τους δασικούς χάρτες, τα προβλήματα που δημιουργούνται σε νησιά, όπως η Πάτμος, προσλαμβάνουν εκρηκτική διάσταση.
Η κυβέρνηση αγνόησε αυτή την προειδοποίηση, ουδέποτε εξέτασε τις ιδιαιτερότητες της Πάτμου, αλλά και των άλλων νησιών της Δωδεκανήσου, που ήταν οι τελευταίες περιοχές που ενσωματώθηκαν στον εθνικό κορμό, αφού τελούσαν υπό Ιταλική κατοχή, με ό, τι αυτό σημαίνει για τα προβλήματα που υπάρχουν με συμβόλαια και τίτλους ιδιοκτησίας.
Η ιδιαιτερότητα της Πάτμου έγκειται στο ότι τα κτήματά της είναι αναπαλλοτρίωτα αφού προέρχονται από την Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου.
Το νησί παραχωρήθηκε στην Ιερά Μονή το 1088 με χρυσόβουλο του αυτοκράτορα Αλέξιου του Κομνηνού. Όλα αυτά αγνοήθηκαν από την κυβέρνηση.
Αποτέλεσμα είναι, το 80% της Πάτμου να θεωρείται αυτή τη στιγμή δασική έκταση και οι κάτοικοι του νησιού και ο Δήμος της Πάτμου να προσπαθούν να διασώσουν και να υπερασπιστούν τις ιδιοκτησίες τους, μέσα σε κλίμα ανησυχίας και αβεβαιότητας αλλά και με μεγάλο οικονομικό κόστος.
Στο νησί υπάρχουν αγροτικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις, οι οποίες κατά διαστήματα εγκαταλείφθηκαν από τους έχοντες την κυριότητα. Αυτές οι εκτάσεις θεωρούνται σήμερα , τελείως αδικαιολόγητα, δάσος και τώρα οι ιδιοκτήτες τους πρέπει να εμπλακούν σε μια αντιδικία με το Δημόσιο για να βρουν το δίκιο τους, ενώ θα μπορούσε να είχε επιλεγεί μια απλοποιημένη διαδικασία για όσους έχουν τίτλους κυριότητας με συνεχή και διαρκή διαδοχή που τεκμηριώνεται από το σχετικό χρυσόβουλο.
Υπάρχει, όμως, και μια άλλη διάσταση του προβλήματος που συνδέεται με την αναπτυξιακή προοπτική του νησιού αλλά και τη φερεγγυότητα του ίδιου του Κράτους.
Αναφέρομαι στις περιπτώσεις εκείνες, που αγόρασαν εκτάσεις και ακίνητα για να επενδύσουν στο νησί με βάση αυτά τα δεδομένα, πληρώνοντας, μάλιστα, και τους σχετικούς φόρους και τις συνακόλουθες υποχρεώσεις στο Κράτος.
Ένα Κράτος που έρχεται σήμερα και αμφισβητεί τα ιδιοκτησιακά τους δικαιώματα.
Επειδή το πρόβλημα τείνει, πλέον, να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, η κυβέρνηση οφείλει να παρέμβει άμεσα.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός
- Γνωρίζει το μέγεθος του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί στο νησί και έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στους κατοίκους από τις αστοχίες του νόμου 4389 του 2016, που αγνόησε τις ιδιαιτερότητες της Πάτμου;
- Προτίθεται να καταθέσει άμεσα σχετική νομοθετική ρύθμιση για την άρση του αδιεξόδου στο οποίο η κυβέρνηση έχει οδηγήσει τους κατοίκους της Πάτμου αλλά και το Δήμο Πάτμου;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου