Τη μακρά και πολυσύνθετη λίστα της Νέας Δημοκρατίας, που έχει ως κύριο συνθετικό της τα ζητήματα-αιχμή της καθημερινότητας, κρατάει συνεχώς στην πρώτη γραμμή του προγραμματικού του λόγου ο πρόεδρος της παράταξης, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μετά τη δημοσιοποίηση μέτρων στήριξης των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, με κυρίαρχο όχημα την αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ, προκειμένου αυτό να καλύψει 800.000 συμπολίτες μας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται πως θα παρέμβει σήμερα στη Βουλή για την ατζέντα του δημογραφικού. Ένα πρόβλημα που ο ίδιος έχει επισημάνει ότι εξελίσσεται σε βόμβα για την Ελλάδα, έχοντας παρουσιάσει ήδη προτάσεις για την αντιμετώπιση του όλου θέματος.
“Η Ελλάδα είναι μία χώρα που γερνάει και συρρικνώνεται πληθυσμιακά. Αυτό είναι κρίσιμο ζήτημα. Είναι ζήτημα εθνικής επιβίωσης. Εάν συνεχίσουμε έτσι, το 2050 θα είμαστε με το ζόρι επτά εκατομμύρια. Ταυτόχρονα, προσφέρουμε όλο και λιγότερες ευκαιρίες και κίνητρα στους νέους να μείνουν και να δημιουργήσουν δουλειά και οικογένεια στη χώρα μας. Για αυτό, μία πολιτική στήριξης της ελληνικής οικογένειας, αλλά και επιστροφής των Ελλήνων που έφυγαν στο εξωτερικό είναι όρος εθνικής επιβίωσης για τη χώρα μας. Το ξέρουμε όλοι άλλωστε. Η ελληνική οικογένεια είναι αυτή που κράτησε όρθια τη χώρα στα χρόνια της κρίσης με τεράστιους κόπους και θυσίες”, είχε τονίσει, από το βήμα του 12ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας σειρά από μέτρα, όπως:
– Η παροχή επιδόματος 2.000 ευρώ στην οικογένεια κάθε παιδιού που γεννιέται στην Ελλάδα.
– Κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών, είτε δημόσιων, είτε ιδιωτικών.
– Προσαύξηση κατά 1.000 για κάθε παιδί του αφορολόγητου ορίου.
– Υπαγωγή στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ όλων των βρεφικών ειδών και των ειδών πρώτης ανάγκης για τις νέες μητέρες.
Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, οι προτάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το δημογραφικό αναπτύσσονται σε έξι άξονες:
– Μείωση του κόστους απόκτησης παιδιού.
– Στήριξη των εργαζομένων γονέων και κυρίως των γυναικών.
– Θεσμικά μέτρα για τη γενικότερη προετοιμασία της κοινωνίας και της πολιτείας στις δημογραφικές εξελίξεις και την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων.
– Μέτρα προώθησης της ενεργού γήρανσης και της διαγενεακής αλληλεγγύης.
– Στήριξη των μεγάλων οικογενειών.
– Αντιστροφή του brain drain, της φυγής των νέων.
“Θα σταθούμε με κάθε τρόπο δίπλα στους νέους που θέλουν σήμερα να κάνουν οικογένεια αλλά διστάζουν. Κάθε οικογένεια που το παιδί της δε βρίσκει θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό, θα λαμβάνει ενίσχυση, μέσω κουπονιού, 180 ευρώ το μήνα για 10 μήνες το χρόνο, προκειμένου να επιλέγει εκείνη το βρεφονηπιακό σταθμό της επιλογής της. Θα βοηθήσουμε, όμως, και τις νέες μητέρες, θεσμοθετώντας τη δυνατότητά τους να επιλέγουν εκείνες τον χρόνο για την άδεια εγκυμοσύνης και λοχείας. Θεσπίζοντας ένα πρόγραμμα που εφαρμόζεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Λέγεται “βοήθεια στην εργαζόμενη μητέρα”. Και αυτή η βοήθεια θα έρθει από γυναίκες, που θα πιστοποιούνται να αναλάβουν τη φύλαξη παιδιών προσχολικής ηλικίας, όπως ήδη συμβαίνει στο εξωτερικό για να διευκολυνθούν οι εργαζόμενες νέες μητέρες”, έχει σημειώσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της “γαλάζιας” διακυβέρνησης. Παράλληλα, ορισμένες από τις βασικές προτάσεις της οδού Πειραιώς σχετίζονται με:
– Τη σταδιακή εφαρμογή διετούς υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής. Τα παιδιά θα ξεκινάνε την υποχρεωτική εκπαίδευση στο νηπιαγωγείο από τα τέσσερα και όχι από τα πέντε τους χρόνια.
– Τη δημιουργία προγράμματος στήριξης όσων επιστρέφουν στην αγορά εργασίας, μετά από διακοπή για την ανατροφή τέκνων ή την βοήθεια ηλικιωμένων.
– Την ίδρυση Γραφείου δημογραφικής πολιτικής στην Βουλή.
– Την επέκταση της προστασίας από απόλυση από τους 18 στους 24 μήνες μετά τον τοκετό και επέκταση της ρύθμισης στους πατέρες, μόλις ανακοινώνουν στην εργασία τους ότι οι γυναίκες τους κυοφορούν.
– Την επαναφορά των επιδομάτων πολυτέκνων στα προ του νόμου 4512/2018 επίπεδα.
– Την έκπτωση από τα τέλη κυκλοφορίας ΙΧ και την επανεξέταση των τεκμηρίων έως την ενηλικίωση των τέκνων για τις μεγάλες οικογένειες. Οι προβλέψεις για την απόκτηση αυτοκινήτου που ισχύουν για τους πολυτέκνους θα επεκταθούν και στις τρίτεκνες οικογένειες.
-Την αύξηση για τις μεγάλες οικογένειες του αφορολογήτου για την αγορά πρώτης κατοικίας, με δεδομένη την ανάγκη μεγαλύτερου εμβαδού.
Του Δημήτρη Γκάτσιου