Στην πρώτη αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων του 2019 θα συμπεριληφθούν όσες μεταβολές έγιναν στα δημοτολόγια μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.
Ολες οι εκλογές του Μαΐου θα διενεργηθούν με τις αλλαγές που προέκυψαν από την πρώτη αναθεώρηση και αφορούν σε μεταδημοτεύσεις και διαγραφές, αιτήσεις ετεροδημοτών και αιτήσεις κοινοτικών εκλογέων.
Η πρώτη αναθεώρηση ξεκίνησε µε τα δεδομένα της 28ης Φεβρουαρίου και ολοκληρώνεται µέσα στον Απρίλιο, οπότε επελέγη να ισχύσει αυτή, καθώς η δεύτερη αναθεώρηση ξεκινά µετά τις 30 Απριλίου και η ημερομηνία αυτή είναι πολύ κοντά στις εκλογές.
Στο δημοτολόγιο του Δήμου Ρόδου μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2019, 103 Ευρωπαίοι πολίτες υπέβαλαν την σχετική αίτηση, καταγράφηκαν 291 μεταδημοτεύσεις και έγιναν 217 διαγραφές από τους εκλογικούς καταλόγους του Δήμου Ρόδου.
Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «δημοκρατική», με βάση τις αιτήσεις που κατατέθηκαν στο δημοτολόγιο του Δήμου Ρόδου, προκύπτουν τα εξής:
Μεταβολές εκλογικών καταλόγων από 1-1-2019 έως 28-2-2019.
1.Νέοι εκλογείς (γεννηθέντες 2002) 1.291
2.Μεταδημοτεύσεις 291
3.Ευρωπαίοι πολίτες 103
4.Διαγραφές λόγω μεταδημότευσης 217
Να σημειωθεί ότι η προθεσμία της 28ης Φεβρουαρίου δεν αφορά τις μεταδημοτεύσεις για να θέσει κάποιος υποψηφιότητα. Οι μεταδημοτεύσεις των υποψηφίων είναι ειδική εκλογική διαδικασία που έχει δικές της προθεσμίες. Ξεκινά από την 1η Απριλίου 2019 (βλ. εδάφιο β’ της παρ.3 του αρ.7 του Κλεισθένη) μέχρι την προηγούμενη ημέρα της επίδοσης της δήλωσης κατάρτισης συνδυασμών (βλ. παρ.5 του αρ.10 του Καλλικράτη).
Πώς θα ψηφίσουν οι νέοι εκλογείς
Οι πολίτες αυτοί περιλαμβάνονται αυτόματα σε καταστάσεις που συντάσσουν οι Δήμοι με τους εκλογικούς καταλόγους, από 1η μέχρι τέλος Φεβρουαρίου κάθε έτους.
Στην εφαρμογή Μάθε πού ψηφίζεις του Υπουργείου Εσωτερικών μπορεί να γίνει ψηφιακά η επαλήθευση των στοιχείων των εκλογέων ώστε να διορθωθούν τα όποια λάθη.
Οι ετεροδημότες 17 ετών μπορούν επίσης να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα κατά τις προσεχείς ευρωεκλογές του Μαΐου 2019 στον τόπο διαμονής τους.
Από την ιστοσελίδα του ΥΠΕΣ θα αναζητείται και θα συμπληρώνεται, από τον αρμόδιο υπάλληλο του ΚΕΠ ή του Δήμου κατοικίας, η ειδική αίτηση-δήλωση του νέου εκλογέα με τα ατομικά στοιχεία του ενδιαφερόμενου, ένα αντίγραφο της οποίας θα δίνεται στον ενδιαφερόμενο.
Ωστόσο, όσοι γεννηθέντες το 2002 επιθυμούν να ψηφίσουν σε Δήμο εκτός Ρόδου, θα έπρεπε να είχαν καταθέσει αίτηση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, διαφορετικά αυτό δεν είναι εφικτό.
Αυξάνονται οι κάλπες
Κατά τουλάχιστον 220 θα πρέπει να αυξηθούν τα εκλογικά τμήματα στη Ρόδο, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του εκλογικού σώματος ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων του Μαΐου.
Επειτα από επιστολή του αρμοδίου τμήματος του Υπουργείου Εσωτερικών στο Δήμο της Ρόδου με την οποία ζητείται η αύξηση των εκλογικών τμημάτων, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία της ψηφοφορίας σε τέσσερις διαφορετικές κάλπες η πρόταση του αρμοδίου τμήματος δημοτικής κατάστασης, είναι -όπως έγραψε η «δ» – να αυξηθούν από 177 σε 401 (επιπλέον 224 εκλογικά τμήματα) σε όλο το νησί, ωστόσο η τελική απόφαση δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί από το Υπουργείο.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Εσωτερικών, την 1η Κυριακή θα στηθούν τρεις κάλπες για Δήμους, Περιφέρειες και Τοπικά Συμβούλια και την 2η Κυριακή θα στηθούν τέσσερις κάλπες καθώς θα προστεθούν και αυτές για τις Ευρωεκλογές. Αν δε, συμπέσουν την ίδια περίοδο και οι εθνικές εκλογές, αυτό θα κάνει ακόμα πιο δύσκολη την ήδη προβληματική κατάσταση. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι λόγω της απλής αναλογικής που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά, λίγοι θα είναι οι δήμαρχοι που θα εκλεγούν από την πρώτη Κυριακή, ενώ δεύτερος γύρος προβλέπεται και για τις περισσότερες Περιφέρειες της χώρας.
Εάν τελικώς αυξηθούν τα εκλογικά τμήματα και στη Ρόδο, καθώς η απόφαση αυτή θα ληφθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, τότε οι ανάγκες σε κάθε νέο εκλογικό τμήμα αυξάνονται επί τέσσερα. Αυτό σημαίνει ότι για τα 401 εκλογικά τμήματα που προτείνονται στο νησί της Ρόδου, θα απαιτηθούν συνολικά 1.604 παραβάν και κάλπες! Εάν δε στηθούν κάλπες και για τις εθνικές εκλογές τότε οι ανάγκες γίνονται ακόμη μεγαλύτερες, διότι θα πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των ψηφοφόρων σε κάθε εκλογικό τμήμα και να λειτουργήσουν περισσότερα για να αποφευχθεί ο συνωστισμός.