Tο άγνωστο παρασκήνιο του δραματικού 2012 όπου η Ελλάδα ήταν ένα βήμα από την έξοδο από το ευρώ, αποκαλύπτει άγνωστη επιστολή που είχε στείλει ο τότε τότε υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος.
Η επιστολή απευθύνεται στον Μπάρακ Ομπάμα και ο κ. Πικραμμένος, ενόψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου κι ενώ η χώρα διέρχετο πολιτική κρίση και υπήρχε κίνδυνος επιβολής capital controls, ζητούσε την παρέμβασή του για να σωθεί η χώρα.
Την αποκάλυψη έκανε μιλώντας το βράδυ Τετάρτης στο American College of Greece, σε μια εκδήλωση για τον ρόλο των ΗΠΑ στην ελληνική κρίση. Ο κ. Πικραμμένος αναφέρθηκε σε ενημέρωση που είχε από τον τότε κεντρικό τραπεζίτη Γιώργο Προβόπουλο, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει απορρίψει την περαιτέρω αύξηση του ορίου του ELA για τις ελληνικές τράπεζες, κάτι που θορύβησε την Αθήνα.
Σύμφωνα με την αφήγηση του κ. Πικραμμένου, «συντάξαμε επιστολή προς τον Αμερικανό πρόεδρο και εκλήθη ο Αμερικανός πρέσβης Σάββατο πρωί για να την παραλάβει». Ο Αμερικανός πρέσβης επιβεβαίωσε στη συνέχεια ότι ο κ. Ομπάμα είχε λάβει την επιστολή μπαίνοντας στο Air Force One, για να ταξιδέψει στη σύνοδο του G20 στο Μεξικό.
Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση η δημοσιογράφος Κατερίνα Σώκου αναφέρθηκε στις ΗΠΑ ως έναν «πραγματιστικό διαμεσολαβητή» μεταξύ Ελλάδας και επίσημων πιστωτών, που έπαιξε επανειλημμένως καίριο ρόλο στην αποτροπή του Grexit.
Οπως είπε αρχικά ο φόβος των ΗΠΑ ήταν ο κίνδυνος μετάδοσης της ευρωπαϊκής κρίσης, ενώ αργότερα υπήρχε μεγάλη ανησυχία για την ύπαρξη ενός αποτυχημένου κράτους στην Ανατολική Μεσόγειο και τις γεωπολιτικές της συνέπειες. Πρόσθεσε οτι ειδικά την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ οι επαφές της αμερικανικής διοίκησης με τους ευρωπαϊους ήταν συνεχείς- κατ εξοχήν με τους Γερμανούς- ενώ διαρκής ήταν και η πίεση και προς την ελληνική πλευρά.
Να μη φύγει από το δωμάτιο
Θυμίζοντας τα συχνά τηλεφωνήματα του υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και στις νουθεσίες του Μπιλ Κλίντον προς τον πρωθυπουργό, ενόψει τη συνόδου της 12ης Ιουλίου, να «μη φύγει από το δωμάτιο».
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, που επίσης πήρε τον λόγο, τόνισε πόσο καλά ενημερωμένοι ήταν οι Αμερικανοί για την κατάσταση στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2015-16 και πρόσθεσε οτι η Ουάσινγκτον ήθελε μεγαλύτερη αναδιάρθρωση, λιγότερη λιτότητα, αλλά πίεζαν περισσότερο για μεταρρυθμίσεις.
Μάλιστα σημείωσε ότι στην αρχή της θητείας Τράμπ δεν υπήρχαν συνομιλητές στο υπουργείο Οικονομικών και άνθρωποι που να παρακολουθούν από κοντά την ελληνική υπόθεση, εικόνα που επιβεβαίωσε και ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρει Πάιατ.
Στο πάνελ μετείχε και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου που ανέφερε ότι η εμπειρία της Lehman Brothers συνέβαλε καταλυτικά στην αρνητική στάση του τότε υπουργού Οικονομικών Τιμ Γκάιτνερ απέναντι στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Ωστόσο οι ΗΠΑ ήταν «σύμμαχος» στην ελληνική προσπάθεια να πειστούν οι Ευρωπαίοι να μην επιτρέψουν την χροκοπία της Ελλάδας.
Τέλος, ο Γκίκας Χαρδούβελης, υπουργός Οικονομικών επί Αντώνη Σαμαρά, εξέφρασε την άποψη ότι «το ΔΝΤ σκλήρυνε τη θέση του στις διαπραγματεύσεις στα τέλη του 2014, γιατί δεν ήθελε να κλείσει η αξιολόγηση. Εβλεπε να έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και ήθελε να διευθετήσει τα πάντα με τη νέα κυβέρνηση».