Ειδήσεις

Εγιναν δύο μεγάλα λάθη το 2015, παραδέχθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Δύο μεγάλα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ, που καταδεικνύουν άγνοια της πραγματικότητας όταν ανέλαβε την εξουσία το 2015, αναγνώρισε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στο Paris School of International Affairs, Science Po, στο Παρίσι.

Το πρώτο και μεγαλύτερο, όπως το περιέγραψε απαντώντας σε ερώτηση φοιτητή, ήταν η πεποίθησή του ότι το μεγάλο ύψος του χρέους της χώρας θα αποτελούσε διαπραγματευτικό του όπλο για να συμβιβαστούν οι Ευρωπαίοι. Αποδείχθηκε ότι οι Γερμανοί, και κυρίως ο τότε υπουργός τους των Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στην πραγματικότητα δεν ήθελαν να φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, επομένως η απειλή του Grexit δεν ίσχυε. Μάλιστα, στο σημείο αυτό κάλυψε τον προκάτοχό του Γιάνη Βαρουφάκη, λέγοντας ότι δεν θα ήταν πολύ διαφορετικά τα πράγματα με άλλον υπουργό.

Το δεύτερο λάθος της κυβέρνησης ήταν η πεποίθησή της ότι θα μπορούσε γρήγορα να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά. Στην πράξη διαπίστωσε, σύμφωνα με τα λόγια του κ. Τσακαλώτου, ότι οι επιχειρήσεις έχουν καλύτερους δικηγόρους και τρόπους να αποφεύγουν τη φορολογία. Σημειώθηκε βελτίωση, αλλά είναι δύσκολα τα πράγματα, είπε.

«Προσπαθήσαμε, αλλά νικηθήκαμε», είπε εξάλλου απαντώντας σε άλλη ερώτηση για την προσπάθεια διαγραφής του χρέους την ίδια περίοδο. «Μετά, κάναμε τον συμβιβασμό», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι αυτό έγινε αφού η κυβέρνηση έλαβε τη διαβεβαίωση ότι στο τέλος του προγράμματος θα υπήρχε ρύθμιση του χρέους, όπως και έγινε.

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ευρώπη θα επανέλθει στο θέμα του χρέους, γιατί η νομισματική ένωση δεν θα είναι βιώσιμη με τόσο μεγάλες διαφορές στο ύψος του χρέους μεταξύ των κρατών-μελών της. Ο κ. Τσακαλώτος είπε, επίσης, ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να ισορροπήσει, στην αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου, μεταξύ μείωσης των φόρων και κοινωνικού κράτους. Υποστήριξε ότι θα ήταν καταστροφή αν μειώνονταν μόνο οι φόροι, γιατί τότε δεν θα ήταν δυνατόν να καταπολεμηθεί η ανισότητα.

Το θέμα της ομιλίας του υπουργού ήταν «Μαθήματα από την ελληνική κρίση για την Ευρώπη» και ο ίδιος είπε ότι η κρίση δεν τελείωσε. Τάχθηκε, εξάλλου, υπέρ της ανάπτυξης συμμαχιών σε Ευρώπη και Ελλάδα στον άξονα Red Red Green, δηλαδή αριστεροί, σοσιαλδημοκράτες (που βλέπουν τα προβλήματα) και οικολόγοι. Μίλησε επίσης για τρεις προκλήσεις: την ανισότητα, την πρόβλεψη ότι οι νέοι θα ζήσουν σε πιο δύσκολες συνθήκες από τους μεγάλους και την αίσθηση της συμμετοχής σε μία κοινότητα.

πηγή kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου