Συνεντεύξεις

A. Mητρόπουλος: «Αν ο λαός γνώριζε τι του επιφυλάσσουν οι μνημονιακές πολιτικές, δεν θα επέτρεπε να τον κυβερνήσουν ούτε μία μέρα»

Συνέντευξη
στην Πέγκυ Ντόκου

Για όλους και για όλα σχετικά με τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά θέματα μιλάει σήμερα, στην “δ” ο κ. Αλέξης Μητρόπουλος, Καθηγητής Πανεπιστημίου και Πρόεδρος ΕΝΥΠΕΚΚ.
Επιπλέον, με αφορμή την ανακοίνωση της δημιουργίας της πολιτικής κίνησης “ΟΡΘΙΑ ΕΛΛΑΔΑ”, ο κ. Μητρόπουλος δηλώνει ότι προήλθε από την πρωτοβουλία των μελών της ΕΝΥΠΕΚΚ αμέσως μετά την επιβολή του α’ Μνημονίου το 2010 κι έχει ως στόχο «να ξαναστήσουμε ΟΡΘΙΑ την Ελλάδα, αρνούμενοι την πορεία της καταστροφής που μας επιφυλάσσουν οι σκληρές μνημονιακές πολιτικές που έρχονται».
Η συνέντευξη αναλυτικά:

• Κύριε Μητρόπουλε, πρόσφατα ανακοινώσατε την ίδρυση ενός κόμματος ενώ δηλώσατε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έσβησε την ελπίδα της εναλλακτικής θεώρησης και διακυβέρνησης. Μιλήστε μας γι’ αυτή την κίνηση και για τα σχέδιά σας.
Η πολιτική κίνηση “ΟΡΘΙΑ ΕΛΛΑΔΑ” προήλθε από την πρωτοβουλία των μελών και στελεχών της ΕΝΥΠΕΚΚ (Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους), της επιστημονικής ομάδας που δημιουργήσαμε με πολλούς συναδέλφους και άλλους επιστήμονες και εγρήγορους πολίτες, αμέσως μετά την επιβολή του α’ Μνημονίου το 2010.
Με την ΕΝΥΠΕΚΚ προσπαθήσαμε να μελετήσουμε τις ρυθμίσεις των Μνημονίων, τους εφαρμοστικούς νόμους και τις διάφορες -σχετιζόμενες με το μνημονιακό καθεστώς- γνωματεύσεις, αποφάσεις και προτάσεις των αποφάσεων της ΕΕ και των Διεθνών Οργανισμών και βεβαίως να ενημερώνουμε κάθε πολίτη για το πραγματικό περιεχόμενο των πολιτικών τους.
Δεν πρέπει να λησμονείται ότι αυτοί που επέβαλαν τα Μνημόνια κι αυτοί που τα αποδέχτηκαν και τα εφαρμόζουν, από το 2010 μέχρι σήμερα, στηρίζονται στην άγνοια ή/και την παραπλάνηση και παραπληροφόρηση των πολιτών για το περιεχόμενό τους. Γιατί, αν ο ελληνικός λαός γνώριζε τί του επιφυλάσσουν οι μνημονιακές πολιτικές για τις επόμενες πολλές δεκαετίες, τί κρύβεται κάτω από τις έντεχνες μνημονιακές αμφισημίες και ευφημισμούς και κυρίως πίσω από την έννοια των “μεταρρυθμίσεων”, τότε δεν θα επέτρεπε να τον κυβερνήσουν οι μνημονιακές κυβερνήσεις ούτε για μία μέρα!
Βλέποντας λοιπόν ότι με ψευδείς υποσχέσεις και αναλήθειες εμπεδώνεται η λεγόμενη “μνημονιακή κανονικότητα” (που εκφράζεται από το 85% και πλέον τής σύνθεσης της σημερινής Βουλής), αποφασίσαμε με τα στελέχη τής ΕΝΥΠΕΚΚ και άλλους φίλους που συμφωνούν στις διακηρύξεις και τις απόψεις μας, να συγκροτήσουμε έναν πολιτικό φορέα που θα δώσει την πραγματική διάσταση των μνημονιακών πολιτικών, θα ερμηνεύσει σωστά την πορεία των πραγμάτων στην Ελλάδα και την Ευρώπη και θα προτείνει συγκεκριμένες πολιτικές εξόδου από το μνημονιακό τούνελ ώστε ο ελληνικός λαός να ανακτήσει την αυτοπεποίθησή του, την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον και να ξαναπάρει τη χώρα στα χέρια του.
Γιατί οι μνημονιακές πολιτικές καταστρέφουν πρωτίστως τη Δημοκρατία, δηλαδή την εναλλακτική προγραμματική πρόταση και συρρικνώνουν τη χώρα, αφού μια ετερόνομη και ετεροπροσδιοριζόμενη Ελλάδα δεν έχει ισχυρό λόγο στα διεθνή φόρα, ούτε μπορεί να προστατεύσει τα εθνικά της δίκαια. Πικρό παράδειγμα πήραμε πρόσφατα με την επιβολή της Συμφωνίας των Πρεσπών από τους ισχυρούς τής Ευρώπης, παρά την καθολική σχεδόν αντίδραση του ελληνικού λαού.
• Είναι αλήθεια ότι είστε πολύ γνωστός για την δραστηριότητά σας και τους αγώνες για την σωστή ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τα εργασιακά, συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά ζητήματα. Κατά την άποψή σας, τι πρέπει να περιμένουμε για το 2019 με περισσότερους φόρους και νέες περικοπές σε συντάξεις, μισθούς, επιδόματα κ.λπ.;
Ήδη από το 2010 λέγαμε ότι σκοπός των Μνημονίων είναι να αλλοτριώσουν τον υλικό και άυλο πλούτο της πατρίδας, να συρρικνώσουν το Κοινωνικό Κράτος, να ελαστικοποιήσουν τις εργασιακές σχέσεις, να καταστρέψουν τον μικρο-ιδιοκτητικό τρόπο παραγωγής υπέρ των πολυεθνικών (κυρίως) εταιρειών και να θέσουν υπό τον έλεγχο των δανειστών τον ατομικό, οικογενειακό και κοινωνικό πλούτο των Ελλήνων ώστε η Ελλάδα να ευθυγραμμιστεί πλήρως με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εκπορεύονται από την Ευρωπαϊκή Τεχνοδομή.
Με αυτές τις πολιτικές, η Ελλάδα και άλλες χώρες μεταπίπτουν στην περιφέρεια της Ευρώπης, σε έναν δηλαδή από τους ομόκεντρους περιφερειακούς κύκλους, όπου δεν ισχύει το κοινοτικό κεκτημένο. Γι’ αυτό και στο β’ Μνημόνιο (ν. 4046/2012) υπήρχε η λεγόμενη “ρήτρα βουλγαροποίησης” που υλοποιείται κυρίως με το γ’ σκληρότερο ανακεφαλαιωτικό και γενικευμένο Μνημόνιο (ν. 4336/2015).
Σε λίγο δηλαδή οι Έλληνες επαγγελματίες και οικογενειάρχες θα χάσουν την πρώτη κατοικία τους ή την επαγγελματική τους στέγη από αδυναμία πληρωμής των υπέρογκων ποσών των επιτοκίων των δανείων που δεν μπορούν να αποπληρώσουν εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών και ταυτόχρονα θα καθυβρίζονται ως “στρατηγικοί κακοπληρωτές”, επειδή δεν πωλούν την προίκα της θυγατέρας ή τα κειμήλια της γιαγιάς για να πληρώσουν τις τράπεζες, τις οποίες όμως έχουν κεφαλαιοποιήσει τρεις φορές μέχρι σήμερα για να προβαίνουν σ’αυτό το ανοσιούργημα!!
Ποιος μπορεί να περιγράψει αυτόν τον μνημονιακό παραλογισμό που θα εφαρμοστεί τους προσεχείς μήνες με απόλυτη μυστικότητα και χωρίς τον έλεγχο των δικαστικών αρχών;
• Θα ήθελα ένα σχόλιο σχετικά με την αναπροσαρμογή των δημοσιοϋπαλληλικών συντάξεων. Τι πρέπει να περιμένουν οι δικαιούχοι;
Το Συμβούλιο Επικρατείας αναμένεται να εκδώσει τις σχετικές αποφάσεις με αρκετή -ομολογουμένως- καθυστέρηση τις προσεχείς ημέρες ή εβδομάδες. Η μέχρι σήμερα Νομολογία του, μετά την ακύρωση των περικοπών του β’ Μνημονίου, προϊδεάζει ότι και οι δημόσιοι υπάλληλοι, όπως και οι συνταξιούχοι, θα δικαιωθούν.
Επειδή όμως η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι με τον ν. 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) επήλθε αλλαγή στη σύνθεση των συντάξεων και των συνταξίμων αποδοχών (ότι δηλαδή καταργήθηκαν τα δώρα ως μέρος των συντάξεων) κρατάμε επιφύλαξη πολύ περισσότερο που η ΕΕ, το ΔΝΤ, όλοι οι οίκοι αξιολόγησης, όλες οι τράπεζες, όλοι -εν πάση περιπτώσει- εγχώριοι, ευρωπαϊκοί και παγκόσμιοι φορείς, κινδυνολογούν για τα “δημοσιονομικά αδιέξοδα” που θα προέλθουν από την πληρωμή των παρανόμως παρακρατηθέντων.
Εμείς όμως ως “ΟΡΘΙΑ ΕΛΛΑΔΑ” και ως ΕΝΥΠΕΚΚ υποστηρίζουμε, εδώ και πολύ καιρό, ότι δεν μπορεί να καταργηθεί το Σύνταγμα ούτε η διάκριση των λειτουργιών και ότι επισωρεύτηκαν μεγάλα ποσά από τα παρανόμως παρακρατηθέντα λόγω άρνησης της κυβέρνησης να εκτελέσει επί πολλά χρόνια τις δικαστικές αποφάσεις.
Εν πάση περιπτώσει όμως, έχουμε προτείνει, εδώ και πολύ καιρό, στην κυβέρνηση να καταρτίσει ένα πρόγραμμα μεσομακροπρόθεσμου συμψηφισμού σε βάθος δηλαδή ορισμένων ετών των αξιώσεων των πολιτών έναντι του κράτους, με τις οφειλές από φόρους εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, τέλη, πρόστιμα κ.λπ. γιατί και οι συνταξιούχοι και άλλοι πολίτες και οι οικογένειές τους οφείλουν στο κράτος. Ένα στοιχειωδώς έντιμο (έστω και μνημονιακό) κράτος δεν μπορεί να αρνηθεί μια τέτοια πρόταση που ασφαλώς το διευκολύνει από δημοσιονομικής πλευράς.
Τα νούμερα δηλώνουν ότι η ανεργία μειώθηκε ενώ η αλήθεια είναι πως αυξάνονται οι ευέλικτες μορφές εργασίας και οι χαμηλοί μισθοί. Ταυτόχρονα “ανθεί” η μαύρη εργασία που δεν μπορεί να ελεγχθεί ούτε και να καταγραφεί. Τι θα μπορούσε να βελτιώσει την κατάσταση; Πώς θα αντεπεξέλθουν οι εργαζόμενοι;
Κύριος στόχος των Μνημονίων ήταν η καθιέρωση ως μόνιμου εργασιακού συστήματος αυτού της γενικευμένης ευελιξίας (νέο “πρεκαριάτο”). Μια θέση πλήρους απασχόλησης κόβεται στα 2 ή στα 3, όχι ως προς τον χρόνο παροχής της (συνήθως), αλλά ως προς τις αμοιβές και τις εισφορές. Έτσι μειώνεται στατιστικά η ανεργία και δημιουργείται το στρώμα των “φτωχών εργαζομένων” (“workingpoors”) που εργάζονται μόνο για το καθημερινό τους ψωμί.
Εξάλλου βλέποντας αυτή την εργασιακή κατάσταση, οι προικισμένοι νέοι και νέες της πατρίδας μας μεταναστεύουν, αποστερώντας από τη χώρα τον κύριο παράγοντα οικονομικής ανάκαμψης. Τα δύο αυτά μεγέθη “βοηθούν” στο να εμφανίζεται χαμηλότερη η ανεργία και κάποιοι θριαμβολογούν ενώ ολόκληρη η ελληνική κοινωνία έπρεπε να θρηνεί για το μεγάλο αυτό και ανεπανόρθωτο κακό.
• Υπάρχει και ο προβληματισμός των απασχολούμενων που σκέφτονται πως, όσο κι αν εργάζονται και καταβάλλουν εισφορές, θα πάρουν πολύ μικρές συντάξεις ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν συνεχώς πρόβλημα. Τι θα τους λέγατε;
Παρελκόμενη συνέπεια των ανωτέρω είναι οι μειωμένες εισφορές προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία που απομειώνουν συνεχώς τις συντάξεις και καταστρέφουν κάθε αξιοπρεπή συνταξιοδοτική προοπτική. Αυτά, σε συνδυασμό με την επιδείνωση του δημογραφικού, συγκροτούν τον κύριο κίνδυνο συρρίκνωσης και αφανισμού της ελληνικής φυλής στο βάθος του χρόνου.
Έτσι, με την καταστροφή του Κοινωνικού Κράτους, με τη διάλυση του Εργασιακού Συστήματος, με την “επιδοματοποίηση” των συντάξεων, με την υποθήκευση και ρευστοποίηση όλου του άυλου και υλικού πλούτου της πατρίδας στους δανειστές, το μέλλον της χώρας μας είναι αβέβαιο. Γι’ αυτό πρέπει να ξαναστήσουμε ΟΡΘΙΑ την Ελλάδα, αρνούμενοι την πορεία της καταστροφής που μας επιφυλάσσουν οι σκληρές μνημονιακές πολιτικές που έρχονται!!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου