Λιγότερες σε σχέση με την «έκπληξη» του Ιανουαρίου 2019, που έσπασε ρεκόρ επταετίας, αλλά ευεργετικές, ήταν οι βροχοπτώσεις τον μηνός Φεβρουαρίου 2019 που διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «δ», τον μήνα Φεβρουάριο 2019 έπεσαν στη Ρόδο 109. 4 mm βροχής έναντι του μηνός Φεβρουαρίου 2018 που κατεγράφησαν 150.2 mm. Αν και λιγότερη βροχή φέτος σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018, η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη από τον Φεβρουάριο 2017 όπου κατεγράφησαν μόλις 32.0 mm βροχής και από τον Φεβρουάριο 2016 όπου η κατάσταση ήταν ακόμα χειρότερη με μόλις… 20.4 mm.
Ουσιαστικά, ο μήνας Φεβρουάριος πλησίασε τα ποσοστά βροχόπτωσης του αντίστοιχου μήνα έτους 2015 όπου είχαν καταγραφεί 101.6 mm.
Ενθαρρυντικό χαρακτηρίζεται πάντως το γεγονός πως οι βροχοπτώσεις στη Ρόδο, μετά από έναν εξαιρετικό Ιανουάριο διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα.
Κατά τον μήνα Ιανουάριο 2019 πάντως έπεσαν στην πόλη της Ρόδου 350mm βροχής, σε σχέση με μόλις 74 τον αντίστοιχο μήνα του 2018, καταγράφοντας ρεκόρ επταετίας!
Να σημειωθεί ότι καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους 2016 στην πόλη της Ρόδου είχαν πέσει μόλις 313,4 mm βροχής, λιγότερα δηλαδή απ΄όσα έπεσαν μόνο στη διάρκεια του πρώτου μήνα του 2019!
Το ευχάριστο είναι πως έπειτα από μακροχρόνια περίοδο ξηρασίας, ενεργοποιήθηκαν πηγές και ποτάμια, γεγονός που χαρακτηρίζεται καλός οιωνός για την επάρκεια σε νερό κατά την νέα τουριστική περίοδο, που οι ανάγκες αυξάνονται κατακόρυφα αλλά και για όσους ασχολούνται με την γεωργία, που δοκιμάστηκαν στα τελευταία χρόνια.
Αναλυτικά:
Η εξέλιξη αυτή χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα θετική για το νησί μας που δοκιμάζεται από την λειψυδρία στα τελευταία χρόνια, λόγω και της παρατεταμένης ανομβρίας. Όπως εκτιμάται ο όγκος νερού που έχει πέσει στη Ρόδο τις τελευταίες εβδομάδες, θα καλύψει σε ένα ποσοστό τις μεγάλες ανάγκες του νησιού σε επάρκεια νερού που ταλαιπωρεί κατοίκους, επαγγελματίες και επισκέπτες κατά την θερινή περίοδο.
Λόγω του μεγάλου όγκου νερού που έπεσε στη Ρόδο ενεργοποιήθηκαν πηγές που είχαν στερέψει στα τελευταία χρόνια όπως η πηγή Μακαρούνα και η Πηγή Νύμφη στη Σάλακο, ενώ γέμισαν με νερό ρέματα και ποτάμια όπως η «Αμμούα» στη Σάλακο, που επί χρόνια είχαν στερέψει.
Να σημειωθεί ότι στη Ρόδο, με τη συνδρομή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Ινστιτούτου Περιβάλλοντος, είναι εγκατεστημένοι τέσσερις σταθμοί. Ο ένας σταθμός μέτρησης βρίσκεται στην πόλη της Ρόδου, ο δεύτερος στον Εμπωνα, ο τρίτος στην Λίνδο και ο τέταρτος στην Κατταβιά. Η εφαρμογή αναζήτησης δεδομένων χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”. Τα στοιχεία που παρατίθενται στο ρεπορτάζ είναι με βάση τις μετρήσεις του σταθμού που είναι εγκατεστημένος στην πόλη της Ρόδου.