Επιτέλους αναμονή τέλος για τους επενδυτές του πολύ σημαντικού προγράμματος CLLD / Leader, καθώς μόλις την περασμένη εβδομάδα ξεμπλόκαρε από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και πλέον είναι θέμα τοπικό (σχεδόν) η προκήρυξή του. Η εταιρεία ΑΝΔΩ Α.Ε. είναι ο τοπικός φορέας διαχείρισης – υλοποίησης του Leader και ήδη τα στελέχη της έχουν προχωρήσει στην άμεση διαμόρφωση του τελικού επενδυτικού οδηγού. Απομένει η έγκριση από την Ειδική Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και την αρμόδια υπηρεσία Κρατικών Ενισχύσεων (ΕΥΚΕ) ώστε η προκήρυξη να δοθεί στη δημοσιότητα και 4.120.000 ευρώ να διατεθούν στους επενδυτές ως ενίσχυση για τα έργα τους.
«Εκτιμούμε ότι η σχετική προκήρυξη θα δοθεί στη δημοσιότητα εντός του μηνός Μαΐου» δήλωσε προς τη ‘δημοκρατική’ ο διευθυντής της ΑΝΔΩ Κώστας Ζήφος. Από την ημερομηνία προκήρυξης, θα δοθεί χρονικό περιθώριο δύο ή τριών μηνών για την υποβολή επενδυτικών προτάσεων από τους ενδιαφερόμενους. Η αξιολόγηση των προτάσεων θα γίνει με συγκεκριμένα κριτήρια βαθμολόγησης που θα αναλύονται στον Οδηγό του προγράμματος ώστε να είναι εκ των προτέρων γνωστά στους ενδιαφερόμενους. Σε ό,τι αφορά στην πληρωμή των οικονομικών ενισχύσεων, θα ακολουθηθούν και αυτή τη φορά γρήγορες διαδικασίες και η καταβολή τους θα γίνεται με την πρόοδο των εργασιών.
Για το CLLD /Leader υπάρχει εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον από δεκάδες επιχειρηματίες και μεμονωμένους επιτηδευματίες. Τούτο διότι παρέχει ενισχύσεις ακόμα και για μικρής κλίμακας επενδύσεις, σε μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων.
Η ‘δημοκρατική’ εξασφάλισε για τους αναγνώστες της πίνακα του συνόλου των δράσεων, υποδράσεων, οικονομικών ενισχύσεων και περιοχών εφαρμογής του προγράμματος, όπως αυτός συντάχθηκε από τα στελέχη της Αναπτυξιακής Δωδεκανήσου Α.Ε.
Οι βασικοί άξονες της
προκήρυξης του Μάη
Γενικά το CLLD / Leader 2014 – 2020 περιλαμβάνει οικονομικές ενισχύσεις σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες δράσεων, μα για τους επιχειρηματίες και τους επιτηδευματίες η πιο σημαντική προκήρυξη είναι αυτή που θα δοθεί στη δημοσιότητα τον προσεχή Μάιο. Η προκήρυξη αφορά αποκλειστικά στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη που αφορούσε έργα δημόσιου χαρακτήρα έχει ολοκληρωθεί, και σύντομα (τις επόμενες μέρες) θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα. Είχαν υποβληθεί προτάσεις ύψους 6,7 εκ. ευρώ ενώ προκηρύχθηκαν μόλις 1,5 εκ.. Ταυτόχρονα θα γίνει και αίτημα από την ΑΝΔΩ για διάθεση επιπλέον πιστώσεων από το Υπουργείο ώστε να ενταχθούν περισσότερες προτάσεις.
Σε ό,τι αφορά στα έργα που μπορούν να ενταχθούν στην επικείμενη πρόσκληση για την επιχειρηματικότητα: Η περιοχή εφαρμογής θα είναι ολόκληρη η Δωδεκάνησος με μόνη εξαίρεση την πόλη της Ρόδου.
Θα προκηρυχθούν ταυτόχρονα δύο δράσεις.
Η πρώτη θα είναι η Δράση 19.2.2 για την ανάπτυξη και τη βελτίωση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας σε εξειδικευμένους τομείς, περιοχές και δικαιούχους.
Σε αυτή τη δράση θα προβλέπονται:
-Ενίσχυση επενδύσεων στην μεταποίηση, εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων με αποτέλεσμα μη γεωργικό προϊόν για την εξυπηρέτηση ειδικών στόχων της τοπικής στρατηγικής. Ποσοστό ενίσχυσης: 75% και ενδεικτική δημόσια δαπάνη: 920.000 ευρώ.
– Ενίσχυση επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού με σκοπό την εξυπηρέτηση ειδικών στόχων της τοπικής στρατηγικής. Ποσοστό ενίσχυσης: 40% και ενδεικτική δημόσια δαπάνη: 250.000 ευρώ
– Ενίσχυση επενδύσεων στους τομείς της βιοτεχνίας, χειροτεχνίας, παραγωγής ειδών μετά την 1η μεταποίηση, και του εμπορίου με σκοπό την εξυπηρέτηση ειδικών στόχων της τοπικής στρατηγικής.
Από την υποδράση εξαιρείται το εμπόριο. Ποσοστό ενίσχυσης 65% και ενδεικτική δημόσια δαπάνη: 1.000.000 ευρώ
– Ενίσχυση επενδύσεων παροχής υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του αγροτικού πληθυσμού (παιδικοί σταθμοί, χώροι αθλητισμού, πολιτιστικά κέντρα, κλπ) με σκοπό την εξυπηρέτηση ειδικών στόχων της τοπικής στρατηγικής. Η υποδράση αφορά μόνο εκσυγχρονισμούς και δίνει προτεραιότητα σε πολιτισμό και στα μικρά νησιά. Ποσοστό ενίσχυσης 40% και ενδεικτική δημόσια δαπάνη: 150.000 ευρώ.
Η δεύτερη θα είναι η Δράση 19.2.3 για την οριζόντια ενίσχυση στην ανάπτυξη και τη βελτίωση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας τη Δωδεκανήσου (πλην πόλεως Ρόδου).
Σε αυτή τη δράση θα προβλέπονται:
– Οριζόντια εφαρμογή μεταποίησης, εμπορίας και/ή ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων με αποτέλεσμα γεωργικό προϊόν με σκοπό την εξυπηρέτηση των στόχων της τοπικής στρατηγικής. Ποσοστό ενίσχυσης 75% και ενδεικτική δημόσια δαπάνη: 750.000 ευρώ
– Οριζόντια εφαρμογή ενίσχυσης επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού με σκοπό την εξυπηρέτηση των στόχων της τοπικής στρατηγικής. Ποσοστό ενίσχυσης 40% και 65% ανάλογα με τους περιορισμούς του Ευρωπαϊκού Κανονισμού. Ενδεικτική δημόσια δαπάνη: 700.000 ευρώ
– Οριζόντια εφαρμογή ενίσχυσης επενδύσεων παροχής υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του αγροτικού πληθυσμού (παιδικοί σταθμοί, χώροι αθλητισμού, πολιτιστικά κέντρα, κλπ) με σκοπό την εξυπηρέτηση των στόχων της τοπικής στρατηγικής. Ποσοστό ενίσχυσης 40% και 65% ανάλογα με τους περιορισμούς του Ευρωπαϊκού Κανονισμού. Ενδεικτική δημόσια δαπάνη: 350.000 ευρώ
Εστιασμένες πληροφορίες για τους επενδυτές
Η προκήρυξη θα αποτελεί ένα κείμενο με τρία παραρτήματα όπου θα περιέχονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για τον υποψήφιο επενδυτή. Ενδεικτικά: το θεσμικό πλαίσιο, οι όροι, οι προϋποθέσεις, η ανάλυση υποδράσεων, τα κριτήρια επιλεξιμότητας, τα κριτήρια επιλογής, η αναλυτική βαθμολογία, το υπόδειγμα φακέλου υποψηφιότητας, τα απαραίτητα δικαιολογητικά, οι επιλέξιμοι ΚΑΔ για κάθε υποδράση και ό,τι άλλο απαιτείται για την κατάθεση του φακέλου διεκδίκησης της οικονομικής ενίσχυσης. Η “δημοκρατική” δίνει σήμερα στη δημοσιότητα τις πρώτες συνοπτικές πληροφορίες του προγράμματος όπως τις παρουσίασε πρόσφατα ο ίδιος ο διευθυντής της ΑΝΔΩ Κώστας Ζήφος, ως εστιασμένη πληροφόρηση για τον κάθε παραγωγικό τομέα.
1) Επενδύσεις στον τομέα της μεταποίησης αγροτικής παραγωγής
Ενισχύονται επενδύσεις για ιδρύσεις, εκσυγχρονισμούς, επεκτάσεις, μετεγκαταστάσεις, μονάδων παραγωγής και αποθηκευτικών χώρων, σε τομείς φυτικής και ζωικής παραγωγής, με αποτέλεσμα γεωργικό προϊόν. Ενδεικτικά αφορά σε κλάδους: κρέας-πουλερικά, γάλα, Αυγά, Μελισσοκομία, Ελαιούχα προϊόντα (εκτός από ιδρύσεις ελαιοτριβείων), Οίνος κλπ
Περιοχή εφαρμογής: ολόκληρη η περιοχή
Δικαιούχοι: φυσικά ή νομικά πρόσωπα (ΜΜΕ)
Ποσοστό ενίσχυσης: 75%
2) Επενδύσεις στον τομέα της μεταποίησης αγροτικής παραγωγής (από γεωργικό σε ΜΗ γεωργικό προϊόν) – Εφαρμογή ΚΑΝ 1407/2013 (deminimis)
Ενισχύονται οι ιδρύσεις, εκσυγχρονισμοί, επεκτάσεις, μετεγκαταστάσεις μονάδων και αποθηκευτικών χώρων, για επενδύσεις (ενδεικτικά) στους εξής τομείς: Ζυθοποιίας, Επεξεργασίας προϊόντων κυψέλης (γύρη, πρόπολη, βασιλικός πολτός), Πυρηνελαιουργείων, Παραγωγής αποσταγμάτων, Παραγωγής ειδών διατροφής
Περιοχή εφαρμογής: ολόκληρη η περιοχή
Δικαιούχοι: φυσικά ή νομικά πρόσωπα (ΜΜΕ)
Ποσοστό ενίσχυσης: 75% – maxΠΥ: 266.000€
3) Επενδύσεις μετά την 1η μεταποίηση – βιοτεχνίες –
Εφαρμογή ΚΑΝ 1407/2013 (deminimis)
Θα ενισχυθούν ιδρύσεις βιοτεχνικών μονάδων και επιχειρήσεων παραγωγής ειδών μετά την 1η μεταποίηση και οι εκσυγχρονισμοί / επεκτάσεις / μετεγκαταστάσεις, μη συμπεριλαμβανόμενων επιχειρήσεων του εμπορίου.
Ενδεικτικά θα στηριχθούν οι επιχειρήσεις παραγωγής ειδών παραδοσιακής τέχνης & χειροτεχνίας, διακοσμητικών ειδών, κοσμημάτων, ειδών διατροφής μετά την 1η μεταποίηση (μονάδες παραγωγής έτοιμων φαγητών, αρτοποιίας, ζαχαροπλαστικής κλπ), οι μονάδες παραγωγής αιθέριων ελαίων, Μονάδες παραγωγής προϊόντων κοσμετολογίας, οι βιοτεχνίες επεξεργασίας πέτρας, ξύλου –σιδήρου, παραγωγής δερματίνων ειδών, ειδών συσκευασίας κλπ.
Περιοχή εφαρμογής: ολόκληρη η περιοχή
Δικαιούχοι: φυσικά ή νομικά πρόσωπα (ΜΜΕ)
Ποσοστό ενίσχυσης: 65% – max ΠΥ: 307.000€
4) Επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού (δύο υποδράσεις)
Στο πλαίσιο της υπο-δράσης θα ενισχυθούν οι εξής ομάδες ενεργειών:
α) Η ίδρυση τουριστικών καταλυμάτων από μετατροπή παραδοσιακών ή διατηρητέων κτηρίων μόνο στα νησιά με λιγότερους από 3.000 κατοίκους
β) Ο εκσυγχρονισμός τουριστικών καταλυμάτων, μόνο στα νησιά με λιγότερους από 3.000 κατοίκους.
γ) Η ίδρυση και ο εκσυγχρονισμός/επέκταση/μετεγκατάσταση επιχειρήσεων στον εναλλακτικό τουρισμό – εκτός αυτών που σχετίζονται με το θαλάσσιο περιβάλλον ως άθλημα ή ψυχαγωγία – και ιδιαίτερα στον τουρισμό εμπειρίας
δ) Ο εκσυγχρονισμός των χώρων εστίασης (όχι αναψυχής) και η ποιοτική αναβάθμιση των εστιατορίων μόνο στα νησιά με λιγότερους από 3.000 κατοίκους, βάσει των κριτηρίων -προδιαγραφών της ΑegeanCuisine, για την ένταξή τους ή την διατήρησή τους στο εν λόγω δίκτυο.
Περιοχή εφαρμογής: Για τις ομάδες α), β) και δ): τα νησιά με πληθυσμό μέχρι 3.000. Για την ομάδα γ): Ολόκληρη η περιοχή παρέμβασης.
Δικαιούχοι: φυσικά ή νομικά πρόσωπα
Ποσοστό ενίσχυσης: 40%. Υπό προϋποθέσεις 65% (νέες επιχειρήσεις κλπ)
5) Επενδύσεις επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών (δύο υποδράσεις)
Μέσω της υπο-δράσης, θα ενισχυθούν ιδρύσεις, εκσυγχρονισμοί επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών, με στόχο την κάλυψη των αναγκών της περιοχής και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Ενδεικτικά θα στηριχθούν επιχειρήσεις ιδιωτικής εκπαίδευσης (π.χ. φροντιστήρια ξένων γλωσσών, μουσικοδιδασκαλείο, εκμάθησης Η/Υ), ευεξίας και αισθητικής (π.χ. φυσικοθεραπευτήριο, spa, κομμωτήριο κλπ), παιδικών σταθμών, παιδότοπων, θεαμάτων (π.χ. κινηματογράφος), καλλιτεχνών (ζωγράφοι, γλύπτες, συγγραφείς), αθλητισμού (π.χ. γυμναστήριο), κλπ.
Περιοχή εφαρμογής: Ολόκληρη η περιοχή παρέμβασης.
Δικαιούχοι: φυσικά ή νομικά πρόσωπα
Ποσοστό ενίσχυσης: 40%. Υπό προϋποθέσεις 65% (νέες επιχειρήσεις κλπ)
Σημειώνεται ότι για την διευκόλυνση των υποψήφιων επενδυτών θα υπάρχει μεγάλη ανάλυση στα κείμενα της πρόσκλησης και ενδεικτικοί ΚΑΔ επιλέξιμων δραστηριοτήτων που μπορούν να ενισχυθούν από το πρόγραμμα CLLD/LEADER της Δωδεκανήσου. Οι προτάσεις θα υποβληθούν ηλεκτρονικά στο ependyseis.gr (πλατφόρμα του ΕΣΠΑ). Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να λάβετε από τα γραφεία της ΑΝΔΩ (28ης Οκτωβρίου 72), στο www.ando.gr και στη σελίδα της εταιρείας στο facebook.