Κάτω από αυξημένα μέτρα ασφαλείας αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα στη Ρόδο το συνέδριο της ΓΣΕΕ για την εκλογή του νέου της Διοικητικού Συμβουλίου. Η Ρόδος φιλοξενεί για δεύτερη συνεχόμενη φορά το συγκεκριμένο συνέδριο, ενώ αρχικά είχε επιλεγεί η Καλαμάτα για τη διεξαγωγή των εργασιών, εξαιτίας των επεισοδίων μεταξύ της πλειοψηφίας και των μελών του ΠΑΜΕ.
Όπως είναι γνωστό, το ΠΑΜΕ προχώρησε στην υποβολή υπομνημάτων προς θεσμικούς φορείς (Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου, δήμαρχος Ρόδου), αμφισβητώντας τη νομιμότητα του συνεδρίου και οργανώνει μεγάλη κινητοποίηση στη Ρόδο. Η Γραμματεία Μεσσηνίας του ΠΑΜΕ φέρεται να μίσθωσε τσάρτερ, για σήμερα το πρωί με προορισμό την Ρόδο, προκειμένου να πραγματοποιηθεί διαδήλωση έξω από το συνεδριακό κέντρο. Παράλληλα και με το πλοίο της γραμμής φέρονται να κατευθύνονται μέλη του ΠΑΜΕ στη Ρόδο.
Το Ρόδος Παλάς, όπου θα διεξαχθούν οι εργασίες του συνεδρίου έχει μετατραπεί σε «αστακό», ενώ ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, κυκλοφορεί φρουρούμενος. Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες στα τοπικά ΜΜΕ, δήλωσε ότι όλα αυτά αποσκοπούν στην ματαίωση του συνεδρίου έτσι ώστε το Πρωτοδικείο να αναγκαστεί να διορίσει την νέα διοίκηση της ΓΣΕΕ. Επεσήμανε δε ότι στόχος του ΠΑΜΕ είναι να διοριστεί μονοπαραταξιακή διοίκηση, όπως επεδίωξαν και σε άλλη περίπτωση!
Αναλυτικότερα, ο κ. Παναγόπουλος ανέφερε τα εξής: «Όλα αυτά που κάνουν σχετίζονται με κάποια κομματική επιδίωξη και στρατηγική. Μη ξεχνάτε ότι βρισκόμαστε σε μία οιονεί προεκλογική περίοδο. Εκείνο για το οποίο είμαι σίγουρος, είναι ότι τους βολεύει να διοριστεί η διοίκηση της ΓΣΕΕ. Εάν δεν πραγματοποιηθεί συνέδριο, θα πρέπει να γίνει διορισμός της νέας διοίκησης από το Πρωτοδικείο, διότι εκπνέει πλέον η διάρκεια της νόμιμης θητείας της απερχόμενης διοίκησης. Οι ίδιοι διέλυσαν πριν ένα μήνα το συνέδριο της μεγαλύτερης ομοσπονδίας που συμμετέχει στη ΓΣΕΕ, της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων και όχι μόνο αυτό… Πήγαν στο Πρωτοδικείο και ζήτησαν να διορίσει μονοπαραταξιακή διοίκηση από αυτούς, ανεξάρτητα εάν τελικά διορίστηκε η ίδια ακριβώς διοίκηση. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε να συμβεί με τη ΓΣΕΕ. Δεν θα τους κάνω τη χάρη μετά από 13 χρόνια που είμαι εκλεγμένος πρόεδρος να βρεθώ διορισμένος».
Συνεχίζοντας, ο κ. Παναγόπουλος τόνισε ότι σε περιόδους πλήρους αμοραλισμού, όπως αυτή που βιώνουμε, τυχαίνει να ταυτίζεται η κυβέρνηση με όσους στρέφονται κατά των συνδικάτων, καθώς δεν θέλει να της ασκείται κριτική.
«Δεν θέλουμε να μπουν η Αστυνομία και οι δυνάμεις τάξης στο συνέδριό μας, δεν είναι αυτή η δουλειά τους. Η δουλειά τους είναι να αποτρέψουν να μπουν στο συνέδριο άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν σχέση με αυτό, όπως οι τραμπούκοι της Καλαμάτας. Ο εκλογικός νόμος υπαγορεύει ότι στα συνέδρια παρευρίσκονται μόνο οι σύνεδροι και όχι οι τραμπούκοι οι οποίοι έρχονται για να βιαιοπραγήσουν. Αυτοί δεν έχουν δικαίωμα να μπουν στο συνεδριακό χώρο, γι’ αυτό έχουμε καταστήσει για μία ακόμη φορά υπεύθυνες την Πολιτεία και την Αστυνομία. Ζούμε δυστυχώς σε μία εποχή πλήρους αμοραλισμού και τυχαίνει μερικές φορές η κυβέρνηση να έχει σύμπτωση συμφερόντων με όσους στρέφονται εναντίον των συνδικάτων. Η κυβέρνηση δεν θέλει κριτική. Θέλει συνδικάτα που να συμφωνούν με την πολιτική της. Ε, δεν πρόκειται να το κάνουμε. Όπως ασκούσαμε κριτική και στις προηγούμενες κυβερνήσεις που ακολουθούσαν μνημονιακές πολιτικές, έτσι θα κάνουμε και με την παρούσα κυβέρνηση, που έφερε ένα τρίτο, βαρύ και αχρείαστο μνημόνιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, επισημαίνοντας ότι η δημοκρατία δεν γνωρίζει αδιέξοδα και ότι στο τέλος θα κινήσει.
Συγκεκριμένα δήλωσε τα εξής: «Η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα, θα νικήσει. Η γραμμή των συνδικάτων δεν κρίνεται με το ξύλο, κρίνεται με την ψήφο. Εάν δεν αρέσει στους μισθωτούς, έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν την ηγεσία των συνδικάτων. Βέβαια, εδώ και πολλά χρόνια, ακόμη και κατά τα χρόνια των μνημονίων δεν άλλαξε η ηγεσία των συνδικάτων. Αυτό δεν δείχνει ότι είναι καλή απαραίτητα, αλλά ότι έχει τη δημοκρατική νομιμοποίηση».
Ο κ. Παναγόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θερμή υποδοχή που επιφύλαξε η Ρόδος στη διοίκηση της ΓΣΕΕ. Θέλησε να απολογηθεί στους Ροδίτες, που το φιλήσυχο νησί υπάρχει πιθανότητα να πληγεί από το όποιο περιστατικό προκληθεί από αυτούς που έρχονται με σκοπό να δημιουργήσουν πρόβλημα. Τόνισε ότι το προηγούμενο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε και πάλι στη Ρόδο πριν από τρία χρόνια, ήταν άψογο.
«Στη Ρόδο συνάντησα εξαιρετικούς ανθρώπους. Είναι ένας εξαιρετικός προορισμός με υποδομές και με υψηλό επίπεδο ασφαλείας. Εμείς οι 350 σύνεδροι της ΓΣΕΕ και οι συνεργάτες μας, όταν το ΠΑΜΕ, μία μικρή μειοψηφία, με βία και τραμπουκισμούς, επέβαλε τη θέλησή του στην πλειοψηφία, επιλέξαμε να επιστρέψουμε στο νησί σας. Τύχαμε μεγάλης βοήθειας από το ΕΚΡ και τον πρόεδρο κ. Σάββα Χατζησάββα. Οι συμπολίτες σας, που έμαθαν ότι θα γίνει το συνέδριο εδώ, το θεώρησαν καλό, Οι μόνοι που το θεωρούν κακό, είναι αυτοί που έρχονται με σκοπό να βιαιοπραγήσουν. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα το επιτρέψουμε. Στο μέτρο που μας αναλογεί θα προστατεύσουμε αυτό το νησί που τόσο φιλόξενα μας υποδέχθηκε», είπε ο κ. Παναγόπουλος.
Ο πρόεδρος του ΕΚΡ, κ. Χατζησάββας δήλωσε ότι αποτελεί μεγάλη τιμή για τη Ρόδο να φιλοξενεί για δεύτερη φορά το συνέδριο της ΓΣΕΕ, τονίζοντας ότι πρέπει να διεξαχθεί ομαλά. Οι όποιες διαφορές, όπως είπε, δεν λύνονται με τη βία και τους τραμπουκισμούς, αντίθετα θα πρέπει να τηρηθούν οι νόμοι και τα καταστατικά.
Τέλος, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, δήλωσε ότι τηρούνται κατά γράμμα όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την διεξαγωγή του συνεδρίου και ότι δεν “κόβονται” σύνεδροι κατά το δοκούν. Κάθε φάκελος συνέδρου ελέγχεται από το ίδιο το συνέδριο που παίρνει αρνητική ή θετική απόφαση. Απάντησε και στις καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες λαμβάνει μισθό 8.000 ευρώ μηνιαίως, δηλώνοντας ότι ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμος να δώσει στη δημοσιότητα τη μισθοδοσία και τη φορολογική του δήλωση και το ελεύθερο να ανοίξουν οι λογαριασμοί των συγγενών του.
Ερωτηθείς ο κ. Παναγόπουλος να σχολιάσει τους χαρακτηρισμούς περί «συνδικαλιστικής μαφίας» της ΓΣΕΕ που διοργανώνει το συνέδριό της στη Ρόδο, στους οποίους προέβησαν μέλη του ΠΑΜΕ κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στα ΜΜΕ της Ρόδου, ο κ. Παναγόπουλος έκανε λόγο για κομματική κόζα νόστρα. Συγκεκριμένα απάντησε ως εξής:
«Χρησιμοποιούν τα μπράτσα, δεν χρησιμοποιούν το μυαλό τους. Δεν πρόκειται για κομμουνιστές, αλλά για επαγγελματίες ψεύτες. Χρησιμοποιώντας τέτοιους βαρύτατους χαρακτηρισμούς θεωρούν ότι δεν είναι ποινικά κολάσιμοι. Εάν θεωρούν ότι οι λέξεις μαφία και εγκληματική οργάνωση, δεν είναι ποινικά κολάσιμες λέξεις, τότε κι εγώ μπορώ να πω ότι δεν πρόκειται για παράταξη και συνδικαλιστές αλλά για μία κομματική κόζα νόστρα. Να ξέρουν τη βαρύτητα των λέξεων, γιατί οι λέξεις σκοτώνουν.
Σεβόμαστε τα κόμματα, είναι θεσμοί της Δημοκρατίας, δεν μπορεί να μας έχουν ως υποχείρια, ως υποκατάστατα των δικών τους δράσεων μέσω του εργατικού κινήματος. Πρέπει τα συνδικάτα να μεταφέρουν τις αγωνίες τους στα κόμματα και όχι να συμβαίνει το αντίθετο, να περνάνε τη γραμμή τους στους εργαζόμενους. Πιστεύουμε στη δημοκρατία, δίνει απλόχερα δικαιώματα σε όλους ξέρουμε όμως ότι δεν μπορεί να προστατευθεί από τους εχθρούς της. Όταν υπεγράφη η συνθήκη των Πρεσπών, τρόμαξα όταν άκουσα τους φασίστες της Χρυσής Αυγής, να λένε ότι η Δημοκρατία πουλά τη Μακεδονία. Τρόμαξα όμως περισσότερο όταν ακόμα, άνθρωποι οι οποίοι υποστηρίζουν ότι βρίσκονται στο δημοκρατικό τόξο, να φωνάζουν ότι η δημοκρατία βάζει νόθους στα σωματεία. Τόσο μίσος για τη δημοκρατία;».