Συνεντεύξεις

E. Bόζεμπεργκ:«Θα αποδοκιμαστεί η χειρότερη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης»

Την πεποίθηση ότι «στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου οι πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες για να εκφρασθούν μετά από τέσσερα χρόνια» υπογραμμίζοντας, πως «στις 26 Μαΐου θα διεξαχθούν οι πιο κρίσιμες ευρωεκλογές στην ιστορία της ΕΕ, γιατί ποτέ άλλοτε δεν είχε αμφισβητηθεί τόσο έντονα το κοινό ευρωπαϊκό οικοδόμημα», εκφράζει σήμερα σε συνέντευξή της στην «δ» η κα Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και εκ νέου υποψήφια. Επιπλέον μιλάει για το Brexit, για την Συμφωνίας των Πρεσπών, για το μεταναστευτικό και για τα αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία.

Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου

Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κυρία Βόζεμπεργκ, είναι σωστό να συνδεθούν οι ευρωεκλογές με δημοψήφισμα; Το βλέπουμε σε πολλές χώρες και στην δική μας.
Στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου οι πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες για να εκφρασθούν μετά από τέσσερα χρόνια.
Αυτό σημαίνει ότι θα έχουν για πρώτη φορά τη δυνατότητα να αποδοκιμάσουν την κυβέρνηση, μεταξύ πολλών άλλων, για τους 125 νεκρούς στη Μάνδρα και το Μάτι, τα ασύστολα ψεύδη, το αχρείαστο τρίτο μνημόνιο, την ανελέητη φοροεπιδρομή, τη ζημιά των 100 δις στην οικονομία και την εθνικά επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών.
Είναι προφανές ότι ακόμη και εάν η ΝΔ δεν είχε δώσει δημοψηφισματικό χαρακτήρα στις προσεχείς ευρωεκλογές, ο ελληνικός λαός δεν θα μπορούσε να μην αξιοποιήσει την ευκαιρία για να περάσει ένα πολύ ηχηρό μήνυμα, εκφράζοντας έντονη δυσαρέσκεια και δικαιολογημένη αποδοκιμασία απέναντι στη χειρότερη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης.
• Κατά την άποψή σας, ποιο θα είναι το διακύβευμα της ευρω-κάλπης;
Στις 26 Μαΐου θα διεξαχθούν οι πιο κρίσιμες ευρωεκλογές στην ιστορία της ΕΕ, γιατί ποτέ άλλοτε δεν είχε αμφισβητηθεί τόσο έντονα το κοινό ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Για πρώτη φορά κρίνεται εάν στην Ευρώπη θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε μαζί στη βάση των κοινών μας αξιών και του κράτους δικαίου ή εάν θα υψώσουμε τείχη, επιστρέφοντας σε εποχές, που θα θέλαμε να ξεχάσουμε.
Λάθη και παραλείψεις τροφοδότησαν τον εθνολαϊκισμό, καθιστώντας τους πολίτες επιρρεπείς στον πολιτικό λόγο των άκρων, με αποτέλεσμα φαντάσματα του παρελθόντος να βγαίνουν στην επιφάνεια, καθώς εντός της ΕΕ ακραία και ξενοφοβικά κόμματα είτε κυβερνούν είτε συμμετέχουν σε κυβερνήσεις συνεργασίας.
Το μεγάλο στοίχημα των ευρωεκλογών είναι η περιχαράκωση της δημοκρατίας, η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την ΕΕ και η διαφύλαξη των αρχών της αλληλεγγύης και της συνεργασίας.
Όσοι πιστεύουμε στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα, αγωνιζόμαστε για μία Ευρώπη αρχών και αξιών, με θεσμική εμβάθυνση, προσήλωση στα δημοκρατικά ιδεώδη και κοινή στρατηγική απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου.
Ας αναλογιστούν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, ποια θα είναι η τύχη της πατρίδας μας σε περίπτωση επικράτησης των ακραίων φωνών του ευρωαρνητισμού, με δεδομένο ότι είμαστε χώρα πρώτης υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, σε κακή οικονομική κατάσταση και με ανοικτά τόσα κρίσιμα εθνικά μας ζητήματα.
• Το Brexit, εγκυμονεί κινδύνους αφού θα δημιουργήσει μια σειρά από αλυσιδωτές αντιδράσεις. Πώς πρέπει να προετοιμαστεί η Ελλάδα για αυτό; Βλέπουμε ότι η κυβέρνηση δεν έχει λάβει μέτρα.
Το τοπίο στην Ευρώπη για το Brexit και για τους όρους με τους οποίους τελικά θα πραγματοποιηθεί είναι ακόμη θολό. Οι πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό του Ηνωμένου Βασιλείου είναι δραματικές και καταβάλλονται προσπάθειες για συνεννόηση μεταξύ Συντηρητικών και Εργατικών, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος μιας άτακτης εξόδου από την ΕΕ.
Με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοικτά, η κυβέρνηση όφειλε να έχει καταρτίσει ένα εμπεριστατωμένο σχέδιο για την επόμενη μέρα του Brexit, όμως και σε αυτήν την περίπτωση επέδειξε ολιγωρία και ανεπάρκεια.
Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του τουριστικού τομέα, της βαριάς βιομηχανίας για την εθνική μας οικονομία, στον οποίο οι Βρετανοί αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για την Ελλάδα, ενώ υπάρχουν τουριστικοί προορισμοί, οι οποίοι στηρίζονται σε ποσοστά άνω του 30% στους βρετανούς τουρίστες, όπως η Κεφαλονιά, η Κέρκυρα, η Ζάκυνθος, η Κως και η Σαντορίνη.
Πάρα ταύτα, η κυβέρνηση δεν έχει καταρτίσει ένα στρατηγικό σχέδιο προκειμένου να αμβλυνθούν οι αρνητικές συνέπειες για τον τουρισμό, ούτε έχει διευκρινίσει τι θα ισχύσει με το καθεστώς βίζας των βρετανών τουριστών.
Δυστυχώς η μέριμνα της κυβέρνησης σε ό, τι αφορά στο Brexit απεδείχθη ότι ήταν η προσπάθειά της να στερήσει στους 70.000 Έλληνες που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία το δικαίωμα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις ευρωεκλογές του Μαΐου.
Η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και η εισδοχή των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, πυροδότησε μια σειρά ανακατατάξεων και εξελίξεων στην πολιτική σκηνή και στα κοινοβουλευτικά δεδομένα. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Οι ανακατατάξεις στα κοινοβουλευτικά δεδομένα με την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση ήταν το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου, το οποίο όμως εκτός από προσυμφωνημένο, απεδείχθη και κακοσκηνοθετημένο.
Αναμενόμενη εξέλιξη ήταν και το άνοιγμα της ψαλίδας σε όλες ανεξαιρέτως τις δημοσκοπήσεις υπέρ της ΝΔ, επιβεβαιώνοντας την αποδοκιμασία της μεγάλης πλειονότητας του ελληνικού λαού προς την κυβέρνηση για την κύρωση μιας τόσο ετεροβαρούς συμφωνίας, αφού παραβίασαν μία εθνική γραμμή 27 ετών και παραχώρησαν για πρώτη φορά γλώσσα και ταυτότητα στους Σκοπιανούς, εντείνοντας τον αλυτρωτισμό τους, χωρίς το παραμικρό όφελος για την πατρίδα μας.
Σαν να μην έφθανε αυτό, άφησαν απροστάτευτες 4.000 ελληνικές επιχειρήσεις, που είχαν καθιερωθεί στη διεθνή αγορά με επωνυμίες, που φέρουν το όνομα «Μακεδονία» και τα παράγωγα επίθετά του.
Μάλιστα η Κίνα, που αντιπροσωπεύει μία αγορά τεραστίου μεγέθους και ανεκτίμητης εμπορικής σημασίας, ήδη απέρριψε τον προσδιορισμό «μακεδονικά», για τα προϊόντα ελληνικής εταιρείας από τη Θεσσαλονίκη, με το σκεπτικό ότι αυτός ο όρος δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς την άδεια της κυβέρνησης των Σκοπίων.
Είναι βέβαιο ότι την ίδια τύχη θα έχει κάθε άλλη ελληνική εταιρεία, που θα προσπαθήσει να προωθήσει τα προϊόντα της είτε στην Κίνα είτε σε οποιαδήποτε άλλη χώρα εκτός Ευρώπης, με την οποία η ΕΕ δεν έχει συνάψει ειδική σύμβαση εμπορικής συνεργασίας.
Τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών εκτός από εθνικά, είναι και οικονομικά επιζήμια!
Πώς είδατε τα αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία; Θα λάβει ένα μήνυμα ο Ταγίπ Ερντογάν;
Ο Ερντογάν μπορεί να έχασε τη μάχη των εντυπώσεων με την απώλεια της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης, όμως στο σύνολο της τουρκικής περιφέρειας κράτησε τα ποσοστά του σε υψηλά επίπεδα.
Ο Τούρκος Πρόεδρος είναι ένας δύσκολος και απρόβλεπτος γείτονας, που το τελευταίο διάστημα έχει προβεί σε σωρεία προκλητικών δηλώσεων εις βάρος της Ελλάδας.
Πολλοί απέδωσαν την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στη γείτονα χώρα και στις δημοτικές εκλογές.
Μπορεί να υπήρξε μία κορύφωση τις παραμονές των εκλογών, όμως οι πιέσεις και οι προκλήσεις προς την Ελλάδα αποτελούν μόνιμη κατάσταση.
Η προκλητική στάση του Ερντογάν δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί μετά τις εκλογές, γι’ αυτό οφείλουμε να την αντιμετωπίζουμε ως στρατηγική επιλογή της Άγκυρας και να είμαστε έτοιμοι με επιχειρήματα και συντονισμένες ενέργειες να προασπίσουμε τα συμφέροντά μας.
• Καταθέσατε ερωτήσεις για τις δηλωθείσες δαπάνες των ελληνικών Αρχών για το προσφυγικό. Μιλήστε μας γι αυτό.
Από την αρχή της μεταναστευτικής κρίσης, η Ελλάδα αποτελεί κύριο δικαιούχο των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων για το προσφυγικό, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιουργούν οι μεταναστευτικές αφίξεις και να μπορέσει να διαχειριστεί αποτελεσματικά αυτή τη δύσκολη κατάσταση.
Όμως σε πρόσφατη έκθεσή της η Κομισιόν ουσιαστικά εγκαλεί την ελληνική κυβέρνηση καλώντας την να εφαρμόσει επειγόντως μία αποτελεσματική και βιώσιμη εθνική στρατηγική για τη διαχείριση της μετανάστευσης, κάνοντας τη καλύτερη δυνατή χρήση των ευρωπαϊκών πόρων, που έχουν διατεθεί για το σκοπό αυτό.
Με αυτά τα δεδομένα και σε συνέχεια αλλεπάλληλων ερωτήσεών μου για το εν λόγω ζήτημα κατά τα προηγούμενα έτη, κατέθεσα νέα ερώτηση ζητώντας στοιχεία για το ύψος των δαπανών που δήλωσε η ελληνική κυβέρνηση για το περασμένο έτος, για τις δράσεις στις οποίες ξοδεύτηκαν τα παραπάνω κονδύλια και για τυχόν κίνδυνο απώλειας μέρους των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το προσφυγικό, λόγω μη αξιοποίησής τους.
Μπορεί να μας απαντήσει με βεβαιότητα η κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα 561 εκατομμύρια ευρώ που αντιστοιχούν στην Ελλάδα, εάν δεν επιταχύνουμε τους ρυθμούς απορρόφησης και αξιοποίησης των χρημάτων αυτών; Τα συμπεράσματα δικά σας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου