Δεκτή έγινε από το 1ο Τμήμα του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου η προσφυγή μίας 73χρονης κατοίκου Ρόδου για να λαμβάνει την κύρια σύνταξη του αποθανόντος συζύγου της.
Συγκεκριμένα με την προσφυγή της η 73χρονη ζητούσε την ακύρωση της απορριπτικής αποφάσεως της Τοπικής Διοικητικής Επιτροπής του Περιφερειακού Υποκαταστήματος Ρόδου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ επί της ενστάσεως που είχε κάνει η προσφεύγουσα κατά της αποφάσεως του διευθυντή του ίδιου Υποκαταστήματος ο οποίος είχε απορρίψει το αίτημά της για τη χορήγηση σε αυτήν της αναπηρικής σύνταξης του αποβιώσαντος συζύγου της.
Η 73χρονη είχε παντρευτεί το έτος 2010 με τον σύζυγό της ο οποίος ελάμβανε τη σύνταξη αναπηρίας από το έτος 1980 έως και το θάνατό του το έτος 2014. Η προσφεύγουσα είχε παντρευτεί σε τρίτο γάμο το 1981 ο οποίος λύθηκε το 2009 με αμετάκλητη απόφαση. Η αίτησή της λοιπόν για απονομή σύνταξης λόγω θανάτου του συζύγου της απορρίφθηκε από τον διευθυντή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ διότι ο θάνατος του συζύγου της επήλθε προ της παρόδου πέντε ετών από την τέλεση του γάμου τους, όπως απαιτεί ο νόμος και επομένως έκρινε ότι δεν δικαιούνταν σύνταξη χηρείας. Κατά αυτής της απόφασης η 73χρονη είχε υποβάλει ένσταση η οποία και απορρίφθηκε, υποστηρίζοντας ότι αυτή και ο σύζυγός της συμβίωναν από το έτος 1989 και ο λόγος που δεν είχαν παντρευτεί νωρίτερα έγκειτο στο ό,τι συνέτρεχαν νομικά κωλύματα λόγω μη λύσεως των προηγούμενων γάμων τους, όπως και οικονομικές δυσχέρειες.
Το Δικαστήριο έκανε δεκτό τον ισχυρισμό της προσφεύγουσας ότι η προσβαλλόμενη εκδόθηκε κατ’εσφαλμένη ερμηνεία του Νόμου καθώς δεν συντρέχει κίνδυνος καταστρατηγήσεως των διατάξεων της ασφαλιστικής νομοθεσίας εφόσον μπορεί να θεμελιωθεί το συνταξιοδοτικό δικαίωμα της χήρας του ασφαλισμένου, χωρίς να έχει συμπληρωθεί κατά το χρόνο του θανάτου το εκ του νόμου χρονικό διάστημα από την τέλεση του γάμου, αν έχει προηγηθεί μακροχρόνια συμβίωση των συζύγων, χωρίς να έχει τελεσθεί αυτός εξαιτίας νομικού αποκλειστικώς κωλύματος που τον εμπόδιζε και τελέσθηκε μόλις εξέλιπε το κώλυμα αυτό. Μάλιστα το Δικαστήριο έκανε δεκτό τον ισχυρισμό της 73χρονης, τον οποίο στήριξε σε πλειάδα αποδεικτικών εγγράφων, ότι με τον θανόντα σύζυγό της βρίσκονταν σε μακροχρόνια συμβίωση από το έτος 1989 στην οικία της πλην όμως υπήρχε νομικό κώλυμα για τη σύναψη του γάμου τους συνισταμένου στην ύπαρξη προηγούμενου γάμου της ο οποίος λύθηκε το 2009, ο δε γάμος τελέστηκε αμέσως μόλις εξέλιπε το νομικό αυτό κώλυμα και αφού προηγουμένως απέκτησαν οικονομική ευχέρεια κερδίζοντας ένα μεγάλο χρηματικό ποσό στο λαχείο. Για αυτούς τους λόγους το Δικαστήριο έκρινε δεκτή την προσφυγή, ακύρωσε την απόφαση της Τοπικής Διοικητικής Επιτροπής του Περιφερειακού Υποκαταστήματος Ρόδου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και αποφάνθηκε ότι η προσφεύγουσα έχει δικαίωμα να λάβει κύρια σύνταξη λόγω θανάτου του συζύγου της.
Την υπόθεση χειρίστηκε ο δικηγόρος κ. Ηλίας Ζωγραφίδης.
https://www.dimokratiki.gr/13-04-2019/73chroni-tha-lamvanei-tin-kyria-syntaxi-toy-apothanontos-syzygoy-tis/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.